GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Spotlight: Η Καθολική Εκκλησία ανοίγει τα αρχεία της επί δικτατορίας στην Αργεντινή

Το Βατικανό ετοιμάζεται να ανοίξει τα αρχεία του για την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), που μπορεί να προσφέρουν ν...


Το Βατικανό ετοιμάζεται να ανοίξει τα αρχεία του για την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), που μπορεί να προσφέρουν νέες μαρτυρίες και εξηγήσεις για τους αγνοούμενους, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, παραμονή της 40ή επέτειος του πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τη χούντα στην Αργεντινή.
Τα αρχεία του Βατικανού περιλαμβάνουν κυρίως αναφορές των νούντσιων που υπηρετούσαν στο Μπουένος Άιρες για τις θέσεις των επισκόπων, την πολιτική της χούντας, τις δικαστικές διαδικασίες, τις συλλήψεις, τις εξαφανίσεις... Περίπου 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας και ακόμα θεωρούνται αγνούμενοι.
Οι αργεντινοί επίσκοποι ήταν διχασμένοι απέναντι στη δικτατορία, με έναν ικανό αριθμό ανάμεσά τους να υποστηρίζει τη στρατιωτική εξουσία, σε αντίθεση μ' ένα αριστερό τμήμα του ιερατείου.
Ο Χόρχε Μπεργκόλιο - ο Πάπας Φρασκίσκος -  αν και δεν ήταν ακόμη επίσκοπος αλλά ηγετικό στέλεχος της Ιησουιτικής κοινότητας το διάστημα 1973-1979, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από τη χούντα. Σύμφωνα με μαρτυρίες που εμφανίστηκαν μετά την εκλογή του στη Ρώμη, είχε προσπαθήσει να βοηθήσει διαφωνούντες, θρησκευόμενους ή όχι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον  δημοσιογράφο Οράσιο Βερμπίτσκι, συγγραφέα του βιβλίου "Η Σιωπή" (El Silencio), ο Μπεργκόλιο δεν προστάτευσε  τότε τους ιησουίτες ιερείς Ορλάντο Γιόριο και Φρανσίσκο Χάλικςμε αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να χαθούν "μυστηριωδώς" τον Μάιο του 1976.

Μάλιστα - όταν το 2010 βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης - ο επίσκοπος τότε Μπεργκόλιο αρνήθηκε κάθε κατηγορία, κάνοντας λόγο για "συκοφαντίες". Αρκετοί όμως υποστηρίζουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν ανεκτικός με τις διώξεις και τους βασανισμούς των ιερέων που κήρυτταν στο ποίμνιο ανυπακοή στους στρατιωτικούς.

Πάντως, η συμπεριφορά της καθολικής εκκλησίας στην Αργεντινή ήταν τόσο απαράδεκτη, που το 2000 υποχρεώθηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη που απέτυχε να πάρει θέση κατά των στρατηγών της δικτατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση