GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξυδάκης: Άτυπη αλλά ουσιαστική η συμμαχία για το προσφυγικό

Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας κ...


Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης, έστειλαν οι έξι υπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις διαβουλεύσεις τεσσάρων ωρών που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ως μία «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρομόλων προοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης», σε αντίθεση με τη φυγόκεντρη και εθνικιστική εικόνα της Ευρώπης, χαρακτήρισε τη επίσκεψη των 6 υπουργών και υφυπουργών κρατών-μελών της ΕΕ ο κ. Ξυδάκης. Είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα που έχουν γίνει, τόνισε και επισήμανε ότι η ίδια η ιστορική πραγματικότητα επιβάλλει πολιτικά μαθήματα συμβίωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη, εξαίροντας τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για το «τιτάνιο έργο» που έχουν κάνει μέχρι τώρα. «Περιμένουμε δεσμεύσεις απ' όλες τις χώρες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων» διεμήνυσε.

«Δεν θέλουμε να ξαναδούμε τις τραγικές εικόνες, καθώς δεν συνάδουν με τις αξίες της ΕΕ», προσέθεσε και επισήμανε πως πρέπει να δοθεί τέλος στην εκμετάλλευση και στα δίκτυα διακινητών των προσφύγων ώστε να μην κινδυνεύουν πλέον οι άνθρωποι. Χαρακτήρισε την επιστροφή 320 μεταναστών στην Τουρκία ως μια καλή αρχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και θα συνεχιστεί η προσπάθεια. Ως προτεραιότητες ανέδειξε πρώτον την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, τονίζοντας ότι αυτή απαιτεί άμεση δράση, δεύτερον τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών με διεθνείς οργανισμούς και με ΜΚΟ και τρίτον και βασικότερη την εξάλειψη των αιτιών μετανάστευσης των ανθρώπων που εκτοπίζονται εσωτερικά ή αντιμετωπίζουν εμπόλεμες συρράξεις.

Ο κ. Κέντερς υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία με τους πρόσφυγες οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προσπαθούν να ξεφύγουν απ' αυτή. Επισήμανε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα και περισσότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, τονίζοντας τη σημασία που έχουν και τα μέσα καταστολής αλλά κυρίως η πρόληψη, ώστε να ξέρουμε ποιοι εισέρχονται στα σύνορα της Ευρώπης.

«Η Γαλλία δίνει το παράδειγμα, είμαστε από τους πρωτοπόρους και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όσους χρειάζονται προστασία»,, υπογράμμισε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Αλέν Ντεζίρ, τονίζοντας ότι κάθε κράτος καλείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαργκαρίντα Μάρκες, ανέφερε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ύψιστης προτεραιότητας για τη χώρα της, τονίζοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλία είναι μια χώρα ανοικτή και θα υποδεχτεί για μετεγκατάσταση αντί 5.000 προσφύγων που της αναλογεί ως ποσόστωση 10.000 πρόσφυγες.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι είπε πως ό,τι κάνουμε σήμερα εδώ με την ΕΕ είναι κάτι υπέρ της ΕΕ, είναι αλληλεγγύη και δέσμευση των εταίρων της ΕΕ στη Μεσόγειο και όπου αλλού προκύψει μια τέτοια κρίση. Η Ιταλία, σημείωσε, προετοιμάζεται καθώς η πρόληψη είναι ο άριστος τρόπος για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, εντάθηκε η συνεργασία Ιταλίας-Αλβανίας. Η Ιταλία, είπε τέλος, στέλνει 20 εμπειρογνώμονες επί θεμάτων ασύλου που θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε για την ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου αναμένεται να τους υποδεχθεί ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση