GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ Μαραθώνιος δεν έχει καμία σχέση με τους αγώνες του Γρ. Λαμπράκη...

Vasiliki Siouti    Θα περίμενε κανείς ίσως από αυτήν την κυβέρνηση να ξαναδώσει στον Μαραθώνιο τον χαρακτήρα του λαϊκού αγώνα που είναι...

Vasiliki Siouti 
 Θα περίμενε κανείς ίσως από αυτήν την κυβέρνηση να ξαναδώσει στον Μαραθώνιο τον χαρακτήρα του λαϊκού αγώνα που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη ο οποίος δολοφονήθηκε για τη δράση του, ειδικά όταν εδώ δεν υπάρχει η δικαιολογία των εκβιασμών της τρόικας. Αλλά προφανώς δεν τους το πρότεινε κάποιος επικοινωνιολόγος.
Και δυο λόγια:
Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι ένας διεθνής ετήσιος αγώνας μαραθωνίου που διεξάγεται τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Από το 1983 καθιερώθηκε να γίνεται στη μνήμη του βαλκανιονίκη και αγωνιστή του κινήματος ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και έκτοτε ξεκινά η σημερινή αρίθμηση της διοργάνωσης. Το 1963, ένα μήνα πριν τη δολοφονία του, ο Λαμπράκης είχε πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πρώτης Πορείας Ειρήνης με αφετηρία τον τύμβο του Μαραθώνα, εισάγοντας έτσι στην Ελλάδα το ειρηνιστικό κίνημα που βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη στο εξωτερικό. Οι αρχές τότε, με μπλόκα σε όλες τις περιοχές από το κέντρο της Αθήνας ως το Μαραθώνα, κατάφεραν να εμποδίσουν (δια του εκφοβισμού ή και συλλήψεων) τους χιλιάδες πολίτες που προσπάθησαν να πάρουν μέρος στην πορεία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Τελικά, μόνο ο Λαμπράκης κατάφερε να φτάσει στην αφετηρία, και ξετύλιξε το διάσημο πλέον πανό, ξεκινώντας. Όχι όμως για πολύ, καθώς λίγο αργότερα συνελήφθη κι αυτός για να τον αφήσουν μερικές ώρες μετά.
Στους σύγχρονους μαραθώνιους το κοινό κατακλύζεται με διαφημίσεις τζόγου, τραπεζών, κινητής τηλεφωνίας κ.α που δήθεν προάγουν το πνεύμα του μαραθωνίου, χωρίς φυσικά την παραμικρή αναφορά στον Λαμπράκη.
Ο σημερινός μαραθώνιος έχει μετατραπεί σε ένα αμιγές corporate γεγονός, στον αντίποδα κάθε συμβολισμού. Αυτός ο μαραθώνιος δεν έχει σχέση ούτε με τον αρχαίο Μαραθώνιο, ούτε με τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών του 1896, ούτε με την πορεία Λαμπράκη, ούτε καν με τον μαραθώνιο του ΣΕΓΑΣ του 1983 που ήταν αφιερωμένος -έκτοτε- στη μνήμη του.
Καταρχάς, η βασικότερη αρχή σε ένα λαϊκό αγώνα, αυτή της συμμετοχής, καταργείται στην πράξη καθώς η εγγραφή είναι πλέον υποχρεωτική και επί πληρωμή. Στον φετινό μαραθώνιο (της κρίσης) η φθηνότερη συμμετοχή στον αγώνα κοστίζει 25 ευρώ (υπάρχουν επίσης πακέτα με 40 και 90 ευρώ) και 90 ευρώ.
Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, εδώ ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του φίλου και συναδέλφου Νικόλα Λεοντόπουλου, που γράφτηκε το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση