GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O δύσκολος αποχαιρετισμός Ομπάμα - Μέρκελ στο Βερολίνο

Στις 16.15 ώρα Ελλάδας ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης Ομπάμα στο Βερολίνο, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε το βράδυ...


Στις 16.15 ώρα Ελλάδας ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης Ομπάμα στο Βερολίνο, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε το βράδυ της Τετάρτης για την τελευταία του επίσκεψη ο πρόεδρος στην Γηραιά Ήπειρο.  

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια επίσκεψη που, λόγω των εξελίξεων στις ΗΠΑ, προσλαμβάνει μεγάλη σημασία και ξεπερνά τα όρια μιας τυπικής συνάντησης αποχαιρετισμού. 

 Η καγκελάριος Μέρκελ θα τον υποδεχτεί στην καγκελαρία, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 17.45, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν από κοινού δηλώσεις στον Τύπο. Την Παρασκευή θα συμμετάσχουν και οι δύο σε μια "μίνι" σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Βρετανίας, τη Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει συνέντευξη στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις 20.00 ώρα Γερμανίως καθώς και στο περιοδικό Spiegel.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το 2013, αυτή τη φορά δεν προβλέπεται μεγάλη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία του αμερικανού προέδρου. 

Δύσκολος ο αποχαιρετισμός 

Για την Άγκελα Μέρκελ αυτός ο διήμερος αποχαιρετισμός θα είναι βαρύς. Όχι επειδή τα θέματα στην ατζέντα, όπως η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους ή η ελληνική κρίση χρέους, είναι δυσεπίλυτα αλλά επειδή είναι η τελευταία φορά που έχει τον Μπάρακ Ομπάμα στο πλευρό της για να τα διαχειριστεί. 

Τα τελευταία χρόνια των συνεχών παγκόσμιων κρίσεων αναδείχθηκε στον πιο σημαντικό εταίρο της. Αλλά και για τον Ομπάμα η γερμανίδα καγκελάριος ήταν πάντα ένας αξιόπιστος και έγκυρος συνομιλητής. 

Η εκλογή Τραμπ κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον αποχαιρετισμό. Η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη περιμένουν από τον Μπαράκ Ομπάμα, να δώσει τα νέα δείγματα γραφής του διαδόχου του, να γίνει κάτι σαν διαμεσολαβητής και να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση. 

Αγκάθι το χρέος 

Σε ένα σημείο ωστόσο η Μέρκελ αναμένεται να απογοητεύσει τον αμερικανό συνομιλητή της, στο ελληνικό πρόβλημα. Η γερμανική κυβέρνηση κατέγραψε την προτροπή του για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά δεν προτίθεται να ανταποκριθεί σε αυτήν.  

Όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί

Οι συνομιλίες – έστω και ανεπίσημες - ξεκίνησαν ήδη χθες βράδυ. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας Μέρκελ και Ομπάμα δείπνησαν σε φιλική αμτόσφαιρα, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο ξενοδοχείο Adlon δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Η καγκελάριος θέλει να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί με τον προσκεκλημένο της και απόψε, μετά την κοινή συνέντευξη τύπου, τον έχει προσκαλέσει να δειπνήσουν και πάλι μαζί

Ο κατάλογος των θεμάτων προς συζήτηση είναι μακρύς: οι σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η προστασία του κλίματος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο πόλεμος στη Συρία, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι μόνο μερικά από όσα θα συζητηθούν όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο στη μίνι συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Ολάντ.

Σε βαρυσήμαντο άρθρο τους που δημοσιεύεται στη Wirtschaftswoche με τον τίτλο «Διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης σύμφωνα με τις αξίες και τις ιδέες μας», Μέρκελ και Ομπάμα προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει ο απομονωτισμός και διαβεβαιώνουν ότι «επιστροφή στην εποχή προ της παγκοσμιοποίησης δεν πρόκειται να υπάρξει». Επίσης υπερασπίζονται τη συμφωνία για το κλίμα και διατρανώνουν ότι ο άξονας ΗΠΑ - Ευρώπης είναι ο πιο σημαντικός παγκοσμίως και θα πρέπει να διατηρηθεί. Πρόκειται για ένα είδος υποθήκης του Ομπάμα προς τον διάδοχό του.  

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση