GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Η Frontex (παρά τις δηλώσεις Τσίπρα) στα σύνορα με τα Σκόπια!

Vasiliki Siouti   Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ ανέβασε πριν από μερικές ώρες o Spiegel online. Το βίντεο του ρεπορτάζ έχει αποκλειστικά πλάν...

Vasiliki Siouti 
Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ ανέβασε πριν από μερικές ώρες o Spiegel online. Το βίντεο του ρεπορτάζ έχει αποκλειστικά πλάνα, τα οποία γυρίστηκαν στην Ειδομένη και δείχνει γερμανούς αστυνομικούς της Frontex πλήρως εξοπλισμένους να επιχειρούν στην ελληνική πλευρά των συνόρων με την ΠΓΔΜ.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αστυνομικούς της Frontex επιχειρούν στην περιοχή αυτή, καθώς η ελληνική κυβέρνηση μέχρι πρότινος αρνούνταν να της επιτρέψει να αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας. Αρχικά η κυβέρνηση ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα έκλεινε το μεταναστευτικό διάδρομο και οι πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβίζονταν όλοι στην Ελλάδα. Στη συνέχεια είδαμε τις χώρες του Βίζεγκραντ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία οι ίδιες για να κλείσουν τα σύνορα, όπως και έκαναν, με την ΠΓΔΜ να συνεργάζεται μαζί τους και να αναλαμβάνει τη φύλαξη των κοινών συνόρων από τη μεριά της. Οι χώρες αυτές μάλιστα, με πρώτη την Αυστρία, θεώρησαν ότι πέτυχαν αυτό που ήθελαν και μέχρι σήμερα υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ανακόπηκε το κύμα προσφύγων και οι ροές προς την κεντρική Ευρώπη και όχι η συμμόρφωση της Τουρκίας.

Ο Α.Τσίπρας δήλωνε ότι: “Μοναδική δικαιοδοσία για τον έλεγχο των συνόρων μας έχει η Ελλάδα” και ότι “μοναδική ανάμιξη της Frontex θα είναι στη διαδικασία της ταυτοποίησης”. Φαίνεται όμως ότι τελικά η κυβέρνηση αποδέχθηκε σιωπηλώς να επιχειρεί η Frontex και στα χερσαία βόρεια σύνορά της χώρας για να μην μπορούν να βγαίνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Ελλάδα προς την Ε.Ε.
Μετά τις απειλές του Ερντογάν ότι θα στείλει κι άλλους πρόσφυγες στην ΕΕ, οι Ευρωπαίοι και η “καλή Μέρκελ” (που έδειξε κατανόηση στο προσφυγικό, σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό), αποφάσισαν να δράσουν ακόμα πιο αποφασιστικά προφυλάσσοντας τα δικά τους σύνορα και αναθέτοντας στην Ελλάδα το ρόλο του φύλακα (ή “μαντρόσκυλου”) των δικών τους συνόρων. Ρόλο που η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχθηκε υποχωρώντας, παρά τις λεκτικές κορώνες περί αντίθεσης στην “Ευρώπη φρούριο” και παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο μετατρέπει την Ελλάδα σε αυτό που αποκαλούσαν “αποθήκη ψυχών” και απεύχονταν.

Στο βίντεο του Spiegel βλέπουμε τους γερμανούς αστυνομικούς να επιχειρούν στα ελληνικά σύνορα μαζί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που έφεραν μαζί τους. Αναφέρεται μάλιστα ότι έπιασαν και δέκα πρόσφυγες από Συρία, Μαρόκο, Αλγερία και Πακιστάν. Τα ρεπορτάζ αυτά δεν έχουν παίξει ως τώρα στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά οι ελληνικές αρχές φαίνεται να έδωσαν την άδεια στο εν λόγω μέσο, ώστε οι γερμανοί πολίτες να δουν ότι τα σύνορα είναι καλά σφραγισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση