GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Β. Ντζιαχρήστος, καθηγητής Πανεπιστημίου του Μονάχου: Μόνο με κράτος δικαίου και υγιές πανεπιστήμιο θα πάει μπροστά η Ελλάδα...

Είναι ένας από τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μάλιστα σε τομέα ιδιαίτερα δύσκολο. Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, καθηγητής του Τε...

Είναι ένας από τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μάλιστα σε τομέα ιδιαίτερα δύσκολο. Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής απεικόνισης του Κέντρου Χέλμχολτς, βραβευμένος με το βραβείο Λάιμπνιτς που θεωρείται το «γερμανικό νόμπελ», μίλησε στο ΠΑΡΟΝ για την επιστήμη του αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει «σκοπός μας είναι να φέρουμε τη μηχανική στην βιολογία και την ιατρική. Μηχανική δεν είναι η κατασκευή μιας μηχανής, αλλά η εύρεση λύσης σε προβλήματα. Εξάλλου, πολυμήχανος δεν είναι αυτός που έχει μηχανές αλλά όπως ο Οδυσσέας είναι αυτός που βρίσκει έξυπνες λύσεις στα προβλήματα».

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος με τους συνεργάτες του προσπαθούν μέσω της Εμβιομηχανικής να δώσουν λύσεις σε προβλήματα της ιατρικής και της βιολογίας. Το έργο τους επικεντρώνεται στην βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας χρησιμοποιώντας το φως το οποίο είναι ασφαλές και φθηνό, επομένως δημιουργούνται τεχνικές προσβάσιμες στους πολλούς ασθενείς. Μια από αυτές είναι και η μοριακή απεικόνιση με φλουορεσκεΐνη που εφαρμόζεται εδώ και 6 χρόνια από πολλούς επιστήμονες και έχει βελτιώσει τις επεμβάσεις και την ενδοσκόπηση.
Ο Έλληνας επιστήμονας ανέλαβε επικεφαλής του πρωτοποριακού κέντρου με την ονομασία Pioneer Campus στο Κέντρο Χέλμχολτς. Για πρώτη φορά στην Γερμανία και πιθανώς σε όλη την Ευρώπη θα εργασθούν κάτω από την ίδια στέγη γιατροί, βιολόγοι, φυσικοί, βιοϊατρικοί μηχανικοί, με σκοπό να βρουν λύσεις στις μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης. Αντίστοιχα στο κέντρο TranslaTUM στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου μηχανικοί και ογκολόγοι συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο ίδιος βλέπει την συνεργασία μηχανικής και βιολογίας ως το μέλλον της επιστήμης, ώστε να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες.

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, 44 ετών, ζει στην Γερμανία εδώ και 10 χρόνια. Προηγουμένως ήταν στις ΗΠΑ ως επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Στην Ελλάδα εργάστηκε για 8 μήνες κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του. Γρήγορα, όμως, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει η βούληση για πρόοδο και ανάπτυξη που απαιτείται για την έρευνα και την γνώση.
«Αγαπώ την Ελλάδα και θα ήθελα κάποια μέρα να επιστρέψω και να εργαστώ στη χώρα μου» επισημαίνει. Όμως «οι συνθήκες των τελευταίων 36 χρόνων έχουν υποβαθμίσει το εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύστημα σε σημείο αχαρακτήριστο για ένα σύγχρονο κράτος».

Κατά την γνώμη του, στην Ελλάδα ποτέ δεν έγινε αντιληπτή η αξία της έρευνας και η σύνδεσή της με την βιομηχανία. «Πολλοί λένε πως η Ελλάδα δεν είχε ποτέ πόρους, αλλά αυτό είναι δικαιολογία. Η επένδυση στην έρευνα φέρνει τους πόρους. Όσο οι Έλληνες δέχονται τέτοιες συμπεριφορές στα πανεπιστήμια και γενικότερα, η παρούσα κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.» Για το ελληνικό πανεπιστήμιο, θεωρεί πως δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς έχει μεταβληθεί σε «χώρο βίας». Η πεποίθησή του είναι ότι «ένα έθνος που δεν μπορεί μέσα από τις εκλογές να χαράξει το μέλλον του αλλά ψηφίζει μόνο βάσει σκοπιμοτήτων οδηγείται στην αποτυχία».

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος πιστεύει ότι «η πραγματική επανάσταση θα έρθει όταν οι Έλληνες καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές και νοοτροπίες μια για πάντα». Όπως υπογραμμίζει «η αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να αρχίσει μόνο με δύο παραμέτρους, με τη θέσπιση κράτους δικαίου και με υγιές πανεπιστήμιο». Επικαλούμενος μάλιστα τις ανεπτυγμένες χώρες τονίζει ότι «τα πανεπιστήμια μαζί με τα κέντρα έρευνας είναι τα πιο σημαντικά ιδρύματα που παράγουν γνώση, προωθούν την επιχειρηματικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας». Επομένως «η πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει όταν το πανεπιστήμιο παίξει τον αληθινό ρόλο του, εκπαιδεύοντας μελλοντικούς ηγέτες, νέους επιχειρηματίες εμπνέοντας τους με την κατάλληλη ηθική και ιδανικά, κατανοώντας τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ώστε αυτοί να μείνουν στη χώρα…»
Αλεξία Καψαμπέλη

3 σχόλια

  1. Παραμύθια λέει! Και δεν το λέμε τυχαία και κακόβουλα!

    1. Τα Γερμανικά Πανεπιστήμια έχουν άλλη Δομή από ότι της ΗΠΑ!

    2. ΤΑ Γερμανικά Πανεπιστήμια Υπόκεινται ακόμη και σήμερα σε ένα ιδιόμορφο και ιδιότρπο έλεγχο από της ... ΗΠΑ (λόγω Β παγκοσμίου πολέμου)!

    3. Όλοι οι "Καλοί" Γερμανοί Επιστήμονες φεύγουν από την Γερμανία (τους περνούν ιδιαίτερα η ΗΠΑ) ... για ... Έλεγχο!!!!

    4. Όσοι έρχονται από της ΗΠΑ πανεπηστημιακοί/Καθηγητάδες στην ΟΔΓ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ! ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΒΡΑΒΕΥΩΝΤΑΙ ΔΎΟ ΦΟΡΈΣ ΥΠΟΠΤΟΙ !!! Έρχονται για .... Έλεγχο!!!

    5. Όποιος κάνει Ταυτοποίηση της Ελληνικής "Νοοτροπίας" και της "Συμπεριφοράς" πάυει για Εμάς να Είναι Επιστήμονας! Διότι Άλλο Νοοτροπία και Άλλο Συμπεριφορά!

    6. Η Ελληνική Νοοτροπία (μοναδική παγκόσμια έννοια) Δημιουργεί ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΆ! ΕΙΝΑΙ Η ... Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ!!!

    7. Ευχαριστούμε τον καθηγητή του Μονάχου για τον Διδιάστατο κόπο του ΑΛΛΆ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΌΜΑΣΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ!!!

    8. Το Τι Χρειάζεται η Χώρα ΜΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΞΈΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΌΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΆ ΌΣΟ ΚΑΙ ΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ!!!


    Φίλε ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΑΛΛΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Παραμύθια λέει! Και δεν το λέμε τυχαία και κακόβουλα!

    1. Τα Γερμανικά Πανεπιστήμια έχουν άλλη Δομή από ότι της ΗΠΑ!

    2. ΤΑ Γερμανικά Πανεπιστήμια Υπόκεινται ακόμη και σήμερα σε ένα ιδιόμορφο και ιδιότρπο έλεγχο από της ... ΗΠΑ (λόγω Β παγκοσμίου πολέμου)!

    3. Όλοι οι "Καλοί" Γερμανοί Επιστήμονες φεύγουν από την Γερμανία (τους πέρνουν ιδιαίτερα η ΗΠΑ) ... για ... Έλεγχο!!!!

    4. Όσοι έρχονται από της ΗΠΑ πανεπιστημιακοί/Καθηγητάδες στην ΟΔΓ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ! ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΒΡΑΒΕΥΩΝΤΑΙ ΔΎΟ ΦΟΡΈΣ ΥΠΟΠΤΟΙ !!! Έρχονται για .... Έλεγχο!!!

    5. Όποιος κάνει Ταυτοποίηση της Ελληνικής "Νοοτροπίας" και της "Συμπεριφοράς" παύει για Εμάς να Είναι Επιστήμονας! Διότι Άλλο Νοοτροπία και Άλλο Συμπεριφορά!

    6. Η Ελληνική Νοοτροπία (μοναδική παγκόσμια έννοια) Δημιουργεί ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΆ! ΕΙΝΑΙ Η ... Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ!!!

    7. Ευχαριστούμε τον καθηγητή του Μονάχου για τον Διδιάστατο κόπο του ΑΛΛΆ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΌΜΑΣΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ!!!

    8. Το Τι Χρειάζεται η Χώρα ΜΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΞΈΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΌΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΆ ΌΣΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ!!!


    Φίλε ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΑΛΛΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [τα πανεπιστήμια μαζί με τα κέντρα έρευνας είναι τα πιο σημαντικά ιδρύματα που παράγουν γνώση, προωθούν την επιχειρηματικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας]...

    Προσωπικά δεν θα ξεκινούσα από τα πανεπιστήμια, ούτε τα κέντρα έρευνας κύριε Ντζιάχρηστο... Δεν χρειάζονται τα παιδιά μόνο εκπαίδευση τα παιδιά , δεν θα γίνουν όλα πυρηνικοί φυσικοί, βιολόγοι, καθηγητές τεχνίτης νοημοσύνης κ.τ.λ .. τα παιδιά θέλουν ΜΆΘΗΣΗ , οι καθηγητές τους δεν είναι πρέπει να εκπαιδευτές πρέπει να ξέρουν τι μάθηση επιθυμεί ,το τι ταλέντο διαθέτει το ΚΆΘΕ παιδί.. Ένα παιδί που έχει ταλέντο να γίνει καλός μελισσουργός έχει την ίδια άξια με έναν παρά- μορφωμένο καθηγητή ,έτσι θα πρέπει να δομούνται οι κοινωνίες του αύριο..Είμαι και θα είμαι αυτής της άποψης ..Τι να την κάνω εγώ μια κοινωνία που είχαν ταλέντο θα έχει 1.000 που είχαν ταλέντο να γίνουν καθηγητές και να γνωρίζουν την λυτουργια του προγράμματος Stuxnet, άλλα να μην έχουν την ελάχιστη γνώση το πως παράγετε το μέλι..

    Η γνώσης που ήταν κλειδωμένους σε παπύρους ίσως να ήταν και είναι ένας μεγάλος λόγος που η ανθρωπότητα βρίσκετε σήμερα ένα βήμα πριν από την αυτό καταστροφή της...

    Διαβάζω μια μελέτη:The thesis presented here is that biomedical research is based on the trusted exchange of services...
    That exchange would be conducted more efficiently if the trusted software platforms to exchange those services, if they exist, were more integrated....

    While simpler and narrower in scope than the services governing biomedical research, comparison to existing internet-based platforms, like Airbnb, can be informative...

    We illustrate how the analogy to internet-based platforms works and does not work and introduce The Commons, under active development at the National Institutes of Health (NIH) and elsewhere, as an example of the move towards platforms for research...

    Όμως δεν είναι το θέμα μου αυτό ...Το θέμα είναι ότι η μελέτη μπορεί να την διαβάσει, να την διόρθωση χωρίς ΚΟΣΤΟΣ και ο ταλαντούχος φοιτητής Ρομα του πλανήτη...

    Citation: Bonazzi VR, Bourne PE (2017) Should biomedical research be like Airbnb? PLoS Biol 15(4): e2001818. doi:10.1371/journal.pbio.2001818...Published: April 7, 2017..

    Αυτό είναι ένα ανοικτό άρθρο πρόσβασης, χωρίς όλα τα πνευματικά δικαιώματα, και μπορεί να αναπαραχθεί ελεύθερα, διανεμηθεί, να μεταδοθεί, τροποποιηθεί, χτισμένο πάνω, ή ειδάλλως να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο. Το έργο διατίθεται υπό την Creative Commons CC0 αφοσίωση δημόσιο τομέα.
    Χρηματοδότηση: Ο συγγραφέας (s) δεν έλαβε καμία ειδική χρηματοδότηση για το έργο αυτό.

    Ανταγωνιστικά συμφέροντα: Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα...

    Συντομογραφίες: BD2K, Big Data στη Γνώση? CDISC, Κλινική ανταλλαγή δεδομένων Πρότυπα Κοινοπραξία? FAIR, η εξεύρεση, πρόσβαση, διαλειτουργική και επαναχρησιμοποιούμενες? FDA, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων? ΑΕΠ, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν? NIH, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας? ΠΔΚ, ανοικτό πλαίσιο Επιστήμη? SaaS, το λογισμικό ως υπηρεσία..

    Η Γνώση θα βρει μόνη της τον ΤΑΛΑΝΤΟΎΧΟ THΣ κ.Ντζιάχρηστο ..Η κονσερβοποιημένη εκπαίδευση κάνει τα παιδιά να βαριούνται, δεν τους διεγείρει το παιγνίδι την περιέργεια ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΊ στην μάθηση....απλώς τελειώνει[με κακή κατανόηση ] μια ΣΠΟΥΔΉ για να ΈΧΕΙ ένα ΧΑΡΤΊ !!!! ΕΕΕΕΕ ΚΑΙ;;;

    Φιλικά Uros..




    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση