GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΡΕΥΝΑ του Μάνου Ελευθερίου για τη δολοφονία της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη από το ΕΑΜ το 1944...

Elena Korre    Στον Μάνο Ελευθερίου χρωστάμε την έρευνα γύρω από την δολοφονία της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, στα Δεκεμβριανά το...

Στον Μάνο Ελευθερίου χρωστάμε την έρευνα γύρω από την δολοφονία της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, στα Δεκεμβριανά το 1944, καθώς και το μυθιστόρημα του «Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές» το 2006.
Η Ελένη Παπαδάκη όπως ανακάλυψε ο ποιητής οδηγήθηκε στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής του ΕΑΜ. Ειχε περάσει από λαϊκή δίκη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών( που ήταν τότε εαμοκρατούμενο) και την είχαν διαγραψει . Στο στόχαστρο τότε βρέθηκαν όλοι οι δεξιοί , φιλελεύθεροι και τροτσικιστές που αποτελούσαν μαύρο πανί για τον Γ. Γ του ΚΚΕ τον Ζαχαριαδη (που τότε δεν ήταν στην Αθήνα ).
Το έγκλημα της Παπαδάκη ήταν ότι ήταν αστή κ διέσωσε 32 κρατούμενους των Ναζί από τον θάνατο.
Την είπαν «πουτάνα» γράφει ο Ελευθέριου. Αυτή όμως χρησιμοποιούσε μόνο τον θαυμασμό των άλλων, δεν «πήγε» ποτέ με τον εχθρό . Και την γνωριμία της με τον πρωθυπουργό τον Ράλλη που ηταν φίλος του πατέρα της.
Γνωστοί ηθοποιοί την έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα . Γύναικες συναδερφοι της που ηταν στον Χορό της Εκάβης της φέρονταν πρόστυχα και χυδαία. Και πήραν την εκδίκηση τους με το λαϊκό δικαστήριο. Γνωστά ονόματα συμμετείχαν ( και δεν θέλω να τα γράψω) . Το πτώμα της το βρήκαν ένα μήνα μετά.
Αυτής της αγωνίστριας της τέχνης και της Ελευθερίας που διέπραξε το έγκλημα να μην ανήκει στο ΕΑΜ.
Ο Μάνος Ελευθέριου παθιάστηκε κ αφιερώθηκε στην δικαίωση της.
Λένε ότι αν την είχαν αφήσει να ζήσει, θα γινόταν η μεγαλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός(γι αυτό την φθονούσαν).
Στο μυθιστόρημα του , της δίνει μια δεύτερη ζωή και λέει ότι δεν πέθανε τότε αλλά ζει .
Ποιητή Μάνο Ελευθέριου , εκεί που πας, η Ελένη Παπαδάκη σε περιμένει. Να σ’ ευχαριστήσει γιατί βρήκες την αληθινή ιστορία .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση