GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ προκήρυξη για τον γεν. γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους...

Fotis Kollias    Πριν από λίγες ημέρες, όταν κυκλοφόρησε η προκήρυξη για τη θέση του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αρκ...

Fotis Kollias  
Πριν από λίγες ημέρες, όταν κυκλοφόρησε η προκήρυξη για τη θέση του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αρκετοί αναρωτήθηκαν γιατί στο μακρύ κατάλογο των πτυχίων που θεωρούνται ως προϋπόθεση για την κατάθεση υποψηφιότητας είχε συμπεριληφθεί και αυτό του περιβαλλοντολόγου! Με μια πρόχειρη έρευνα διαπίστωσαν πως αυτό ακριβώς το πτυχίο διαθέτει ο σημερινός γενικός γραμματέας Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος κατά τα λοιπά θεωρείται από τα πολύ ικανά στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

Οι νέες προκηρύξεις του συγκεκριμένου υπουργείου για τις θέσεις των νέων γενικών γραμματέων τετραετούς θητείας (με δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον τέσσερα χρόνια) συνεχίζουν να προκαλούν συζητήσεις καθώς - παρά την παρέμβαση των θεσμών - θεωρούνται επιεικώς προβληματικές και παρεξηγήσιμες.

Υπενθυμίζεται πως μετά την παρέμβαση των θεσμών επαναπροκηρήχθηκαν σχεδόν οι μισές από τις θέσεις γενικών γραμματέων στο υπουργείο, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα και τα ερωτήματα. Μεταξύ των προβλημάτων που καταγράφονται είναι ο αποκλεισμός συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών (πτυχίων, όπως φυσικού, χημικού, ακόμα και δικηγόρου, κ.λπ), το κατέβασμα του πήχη της εργασιακής εμπειρίας και της εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης σε προκλητικά χαμηλά επίπεδα, κ.α.

Με βάση ορισμένες από τις πέντε νέες προκηρύξεις ένας χημικός με μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά που εργάζεται ως γενικός διευθυντής σε πολυεθνικό κολοσσό ή σε κάποια ελληνική εταιρεία δεν μπορεί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τους νέους γενικούς γραμματείς! Αντίθετα μπορεί να συμμετάσχει ένας που έχει πτυχίο διεθνών σχέσεων από το Πάντειο (και κανένα μεταπτυχιακό)! Αποκλείται, επίσης, ένας με πτυχίο Φυσικής, ανεξάρτητα από το μεταπτυχιακό και τις εργασιακές περγαμηνές του!

Τα στελέχη που προετοίμασαν τις προκηρύξεις θεωρούν πως ένας χημικός δεν μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας! Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε, ένας με πτυχίο περιβαλλοντολόγου μπορεί να διεκδικήσει τη γενική γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους...

Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση προκαλείται επειδή στους διαγωνισμούς δεν αναφέρονται οι ειδικότητες που αποκλείονται. Αντίθετα οι προκηρύξεις φιλοξενούν έναν μακρύ κατάλογο ειδικοτήτων που καλύπτουν τις απαιτήσεις και πρέπει να ψάξεις μέσα σε αυτό το δάσος ώστε να εντοπίσεις αν είσαι από τις τυχερές ειδικότητες (πτυχία) που αποκλείονται!

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι όροι εργασιακής εμπειρίας. Ενώ οι άλλες προκηρύξεις του υπουργείου Οικονομίας (αυτές που δεν ανακλήθηκαν και προχωρούν κανονικά) έχουν ως πλαφόν τα 10 και 20 χρόνια εργασιακή εμπειρία, οι νέες προκηρύξεις έχουν πλαφόν τα ΠΕΝΤΕ χρόνια. Δηλαδή κάποιος με πέντε χρόνια εργασιακή εμπειρία μπορεί να γίνει γενικός γραμματέας υπουργείου. Ενώ οι προηγούμενες προκηρύξεις και οι προκηρύξεις άλλων υπουργείων ζητούν κάποια χρόνια προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης (γενικός γραμματέας υπουργείου, γενικός διευθυντής υπουργείου ή εταιρείας, κλπ) οι νέες προκηρύξεις ζητούν μόνο ένα χρόνο "καθήκοντα ευθύνης" χωρίς να αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο! Οι άλλες προκηρύξεις του υπουργείου, που δεν επαναπροκηρύχθηκαν, τουλάχιστον ανέφεραν "σε συναφές αντικείμενο", αλλά ούτε αυτή η πρόβλεψη υπάρχει στους νέους διαγωνισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση