GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η " Νύχτα των Κρυστάλλων"...

Stefanos Kavallierakis    Την νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938 ξεκίνησε και επίσημα το πογκρόμ του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος ...

Stefanos Kavallierakis  
Την νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938 ξεκίνησε και επίσημα το πογκρόμ του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των Εβραίων.
Εκείνη η νύχτα που καταγράφηκε στην ιστορία ως η " Νύχτα των Κρυστάλλων".
Αφορμή στάθηκε ως συνήθως σε αυτούς τους μεγάλους διωγμούς ένα γεγονός μικρότερης σημασίας. Τις προηγούμενες μέρες 17.000 Εβραίοι πολωνικής καταγωγής απελάθηκαν μέσα σε άθλιες συνθήκες στη γειτονική χώρα. Για να εκφράσει την διαμαρτυρία του ένας Εβραιοπολωνός στη Γαλλία δολοφονεί τον γραμματέα της εκεί Γερμανικής Πρεσβείας Ερνστ φον Ρατ. Τα αντίποινα ξεκινούν άμεσα:
-30.000 Εβραίοι γερμανικής καταγωγής οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου -2.000 περίπου συνεληφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από κάποιους μήνες με την προϋπόθεση οτι θα εγκατέλειπαν τη χώρα.
-200 δολοφονήθηκαν εκείνο το διήμερο είτε πυροβολήθηκαν είτε ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.
-Καταστράφηκαν όλες οι εβραϊκές συναγωγές της χώρας-περίπου 1600- καθώς και 7.000 καταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους. Επιπλέον η εβραϊκή κοινότητα υποχρεώθηκε να καταβάλλει αποζημίωση 1 δις μάρκα για την δολοφονία του γραμματέα της πρεσβείας.
Η " Νύχτα των Κρυστάλλων" απετέλεσε ουσιαστικά τον προθάλαμο του Ολοκαυτώματος που θα ακολουθούσε λίγο αργότερα και θα άφηνε πίσω του πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση