GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Είμαστε υπερήφανοι για το φρόνημα και την αποτελεσματικότητά του Πολεμικού Ναυτικού

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, για ν’ αποδώσω αυτό που αναλογεί στον κ. Πάνο Λασκαρίδη και ...

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, για ν’ αποδώσω αυτό που αναλογεί στον κ. Πάνο Λασκαρίδη και στην Οικογένειά του. Αυτό που του αναλογεί ως Ευπατρίδη, ο οποίος συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των Εθνικών μας Ευεργετών, την παράδοση η οποία χάραξε, κυριολεκτικώς, δρόμους σε ό,τι αφορά την πορεία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και ιδίως σε δύσκολες στιγμές. Χαίρομαι γιατί σήμερα μπορώ δημοσίως ν’ αναδείξω αυτά τα οποία ο κ. Λασκαρίδης, με την σεμνότητα που τον διακρίνει, την σεμνότητα που ταιριάζει στον πραγματικό Ευπατρίδη, δεν θέλησε ποτέ να φανούν. Και μιλώ για όσα έχει πράξει γενικότερα σε ό,τι αφορά την στήριξη του Τόπου, αλλά κυρίως τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και κατ΄ εξοχήν το Πολεμικό μας Ναυτικό», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου γενικής υποστήριξης «Άτλας 1».

Και συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος: «Κυρίες και Κύριοι, το Άτλας Ι, το νέο πλοίο γενικής υποστήριξης του Πολεμικού μας Ναυτικού από σήμερα, είναι ένα δείγμα μόνο της όλης προσφοράς του κ. Λασκαρίδη και της Οικογένειάς του. Και εύχομαι και ελπίζω, το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν και άλλοι. Γιατί τούτος ο Τόπος, ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι οιωνοί εμφανίζονται καλύτεροι, πάντα έχει ανάγκη από αυτούς που σκέφτονται την Πατρίδα, τον Λαό μας και το Έθνος μας. Ευχαριστώ τον κύριο Λασκαρίδη πολύ περισσότερο γιατί ενισχύεται, μέσω του Άτλας Ι, το Πολεμικό μας Ναυτικό, σε μια στιγμή κατά την οποία, λόγω και της συγκυρίας, κορυφώνεται ο ρόλος του ως αιχμής του δόρατος φύλαξης των Θαλάσσιων Συνόρων μας, και όχι μόνο.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό, υπό τα σημερινά δεδομένα, και με δεδομένη επίσης την θέση της Ελλάδας στη Διεθνή Κοινότητα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι φύλακας των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Σύνορα αυτά, όπως έχω τονίσει πολλές φορές -και αυτό αποτελεί Εθνική μας Θέση, η οποία στηρίζεται στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο- και ό,τι συνδέεται με τα Σύνορα αυτά, ανήκουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία και εκείνη, κατόπιν τούτου, έχει το χρέος φύλαξής τους και κυρίως υπεράσπισης της Διεθνούς Νομιμότητας, ως προς τον προσδιορισμό τους κατά το Διεθνές Δίκαιο».

«Είναι γνωστό ότι τα θαλάσσια σύνορα γενικότερα και η υφή τους καθορίζουν και πολλές άλλες παραμέτρους, που αφορούν την, lato sensu, κυριαρχία κάθε Kράτους-Mέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Mία παράμετρος είναι και εκείνη, η οποία αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κάθε Κράτους-Μέλους, που αυτοθρόως είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απέναντι στις μεγάλες παρανομίες και αυθαιρεσίες, οι οποίες προέρχονται κατεξοχήν, δυστυχώς, από την υπότροπο γείτονά μας Τουρκία, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει στο παρελθόν -το αποδεικνύουμε και σήμερα και θα τηρήσουμε αυτή την στάση και στο μέλλον- ότι παραμένουμε εγγυητές της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας και σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας και σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας που, όπως τόνισα, είναι Σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτόν τον ρόλο είμαστε αποφασισμένοι να τον φέρουμε, ούτως ή άλλως, σε πέρας, είναι το Χρέος μας. Αυτός ο ρόλος επιβάλλει όμως και την σύμπραξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν απ΄ όλα γιατί η αρχή της Αλληλεγγύης και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιτάσσουν, αλλά και διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ίδιον συμφέρον και ίδια δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Υπενθυμίζω ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη οριοθετείται με βάση τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και δη της Συνθήκης του Montego Bay του 1982. Άρα είναι σαφές ότι σε αυτόν τον αγώνα της Ελλάδας για τον σεβασμό της Διεθνούς Νομιμότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να είναι παρούσα.

Το ίδιο χρέος αναλογεί και στην συμμαχία μας, στο ΝΑΤΟ. Και αυτή η υποχρέωση του ΝΑΤΟ προκύπτει από την ίδια τη φύση του. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε, όπως είναι γνωστό -και εξακολουθεί να έχει εν πολλοίς αυτό τον χαρακτήρα, αν και ο χαρακτήρας του λόγω αλλαγής των δεδομένων έχει διευρυνθεί- και για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και της εφαρμογής του γενικότερα. Ιδίως σε εποχές κρίσης, όπως και η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα. Αν το ΝΑΤΟ ανεχθεί αυθαιρεσίες, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ενός κρίσιμου τμήματός του, όπως είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, από τα ίδια τα Μέλη του, τότε από εκεί και πέρα υπονομεύεται το ίδιο. Γιατί όταν μια Συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ στηρίζεται, από πλευράς στόχων, στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, η ίδια η Συμμαχία πρέπει να δίνει και στα Μέλη της το παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Όταν τα ίδια τα Μέλη περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, αυτή η περιφρόνηση, αυτή η έλλειψη σεβασμού, αυτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύει την ίδια την υφή και το κύρος της Συμμαχίας, διεθνώς. Γι΄αυτό τόνισα ότι η υποχρέωση υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας εν προκειμένω, ανήκει στο ακέραιο και στο ΝΑΤΟ. Θέλω να πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θ’ ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωση, διορθώνοντας άλλες τακτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και του κύρους του.

Κλείνω, λέγοντάς σας ότι η δωρεά του κ. Λασκαρίδη, το γεγονός ότι ενισχύεται το Πολεμικό μας Ναυτικό μ’ ένα πλοίο γενικής υποστήριξης των δυνατοτήτων του ΑΤΛΑΣ Ι, είναι μια εγγύηση ότι, όπως είπα πριν, εμείς, οι Έλληνες, ούτως ή άλλως, με τον Λαό μας, με το Έθνος μας, και βεβαίως πρωτίστως με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, και εν προκειμένω με το Πολεμικό μας Ναυτικό, θα επιτελέσουμε την αποστολή μας. Αυτή την αποστολή που την φέραμε πάντοτε ιστορικώς σε πέρας, «και μόνοι και μετά πολλών» θα την φέρουμε και πάλι σε πέρας. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το Χρέος μας απέναντι στην Ιστορία μας, αλλά και το Χρέος μας επίσης ως Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει.

Απευθυνόμενος στο Πολεμικό Ναυτικό, θέλω να τονίσω, για μιαν ακόμη φορά, τούτο: Είμαστε υπερήφανοι για το φρόνημα και την αποτελεσματικότητά του. Είναι η καλύτερη απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων προς καθέναν, ο οποίος μπορεί να διατηρεί φαντασιώσεις ότι η δύναμη του ισχυρού υπερτερεί της ισχύος του Δικαίου. Μέγιστο λάθος, μέγιστη αυταπάτη. Είμαστε εδώ, είσθε εδώ, για να αποδείξουμε ακριβώς το αντίθετο.

Καλοτάξιδο το ATLAS I. Στο πλήρωμα εύχομαι να επιτελεί την αποστολή του έχοντας μαζί του τις ευχές όλων μας, και ν’ ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση