GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Την αναγκαιότητα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, του πιο σύνθετου, όπως το περιέγραψε προβλήματος συλλογικής δράσης που έχει αν...

Την αναγκαιότητα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, του πιο σύνθετου, όπως το περιέγραψε προβλήματος συλλογικής δράσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η παγκόσμια κοινότητα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως παρακολούθησε την πρώτη του διάσκεψη COP το 2007, στο Μπαλί της Ινδονησίας, ως πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για να υπογραμμίσει πως “12 χρόνια μετά είναι ξεκάθαρο πως έχει γίνει κάποια πρόοδος αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάνει αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση”.

Όπως τόνισε, “όλοι γνωρίζουμε πως η απεξάρτηση από τον άνθρακα στο βαθμό που είναι απαραίτητο ώστε να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή θα απαιτήσει καθολική αναδιάρθρωση των οικονομιών μας. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη πρόκληση αλλά και για εξαιρετική ευκαιρία” τόνισε πως “η αλλαγή που θα προέλθει μόνο από τους ανθρώπους που είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι δεν θα είναι αρκετή. Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι να υπάρξει αλλαγή στις ζωές αυτών που δεν νοιάζονται ακόμη αρκετά για το πρόβλημα”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως τα τρία τέταρτα όλων των εκπομπών προέρχονται μόλις από 12 χώρες για να συμπληρώσει: “Κι αν δεν κάνω λάθος κύριε πρόεδρε καμία από αυτές δεν εκπροσωπείται σήμερα στο τραπέζι μας. Η Ελλάδα ξεκάθαρα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Αλλά αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί δρομολογώντας τη ριζική αναδιάρθρωση του δικού μας οικονομικού μοντέλου”.

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, “στηρίζουμε πλήρως τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα ως το 2050, αλλά για εμάς η προστασία του μοναδικού χερσαίου, θαλάσσιου και επίσης πολιτιστικού φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε οριστικοποιήσει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα”.

Εξήγησε, στη συνέχεια πως βασικό στοιχείο του σχεδίου αυτού είναι “η απόφασή μας να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028. Είναι μια δύσκολη απόφαση διότι είμαστε χώρα-παραγωγός λιγνίτη, όμως την ίδια στιγμή θέλουμε να τονώσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών έως το 60% εντός της επόμενης δεκαετίας. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, οι ανανεώσιμες πηγές, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, έχουν γίνει πολύ φθηνότερες σήμερα σε σχέση με παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Και η νότια Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη μπαταρία για ολόκληρη την ήπειρο”.

Η εποχή του ρυπογόνου άνθρακα ξεκάθαρα τελείωσε, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “και ενθαρρύνουμε κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που επίσης βασίζονται ιδιαίτερα στον άνθρακα να θέσουν εξίσου φιλόδοξους στόχους. Και αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών μας όπου γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στις χώρες που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις”.

Ο ίδιος τόνισε πως “στην Ελλάδα πιστεύουμε πως αυτές οι πρωτοβουλίες από μόνες τους μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις που θα υπερβούν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι οι δυνάμεις της αγοράς -που θα ενεργοποιηθούν από τα κατάλληλα κίνητρα- οι οποίες μπορούν να μεταμορφώσουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό των τρόπων παραγωγής μας”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι “η Ελλάδα, η οποία ως και πρόσφατα είχε στιγματιστεί λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη”.

Κατέληξε την τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας πως "η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τις ακτές και τα δάση μας, αλλά επίσης τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά μας. Δέντρα μπορούν να φυτευτούν ξανά, αλλά η πολιτιστική κληρονομιά μας -είτε υλική είτε άυλη- είναι αναντικατάστατη. Πρόθεσή μας είναι να συγκαλέσουμε Διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο ώστε να επισημάνουμε αυτό το ζήτημα, που συχνά χάνεται στην ευρύτερη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ας διασφαλίσουμε πως αυτά που άντεξαν τη δοκιμασία του χρόνου δεν θα καταστραφούν από την ανοησία του ανθρώπου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση