GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ! Από πουλέν μετατράπηκε σε βαρίδι...

Ξεκίνησε ως πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξελίσσεται σε βαρίδι όχι μόνο για τον πρωθυπουργό αλλά και για ολόκληρη την ΝΔ. Ο λόγος για τ...


Ξεκίνησε ως πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξελίσσεται σε βαρίδι όχι μόνο για τον πρωθυπουργό αλλά και για ολόκληρη την ΝΔ. Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα στο πρόσωπο του οποίου αποτυπώνονται πλέον οι πιο αρνητικές παραστάσεις και εικόνες για τη σημερινή κυβέρνηση...

Ύστερα και από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να ορίσει την ημέρα συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Πέτσας αποκτά ήδη το ρόλο του οιονεί “κατηγορουμένου” για τις ομώνυμες “λίστες” με τις οποίες μοιράστηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ (από το σύνολο των σχεδόν 42 εκατ. ευρώ) σε μέσα ενημέρωσης κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αυτή είναι και η πρώτη υπόθεση που έρχεται προς διερεύνηση από εξεταστική επιτροπή μετά το 2019 και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Πολιτικά όμως το πιο σημαντικό είναι ότι γύρω από την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε, επίσης για πρώτη φορά, ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο οδηγώντας τη ΝΔ όχι απλώς στην απομόνωση αλλά και στην υποχρέωση να πιει το πικρό ποτήριον της εξεταστικής αφού συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 120 θετικές ψήφοι.

Αν και η απόφαση για τη διαφημιστική καμπάνια σχετικά με την πανδημία ήταν μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται προσωπικά σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση διότι εκείνος ήταν που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναλάβει την υλοποίηση της και την κατανομή των κονδυλίων. Εξ' ου και καθιερώθηκε ο όρος “Λίστες Πέτσα”. Καθώς μάλιστα στην πορεία αποκαλύφθηκαν σημεία και τέρατα για τα εντελώς αυθαίρετα -ακόμη και αμφισβητούμενης νομιμότητας- κριτήρια με τα οποία είτε μοιράστηκε ο πακτωλός των εκατομμυρίων μέχρι και σε έντυπα μηδενικής αναγνωσιμότητας ή σε εντελώς ανύπαρκτες ιστοσελίδες είτε αποκλείστηκαν άλλα που είχαν όλες τις προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι κατά την πορεία της διερεύνησης θα υπάρξει εξειδίκευση και εξατομίκευση των ευθυνών.

Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο κι από τον τυχόν εντοπισμό ποινικών αδικημάτων, πέραν των υπολοίπων, ανησυχούν για τον πολιτικό απόηχο της έρευνας και για το λίαν πιθανό ενδεχόμενο να έρθουν στο φως καταλυτικά και συγκεκριμένα στοιχεία που θα επεξηγούν γιατί η κυβέρνηση διαθέτει,σ την πραγματικότητα, αυτή την προκλητική -και συχνά αναντίστοιχη με τις πραγματικές καταστάσεις- στήριξη από τα media αλλά και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Μπορεί επίσης εν είδει αντιπερισπασμού η ΝΔ να επιμένει η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσο ο συμψηφισμός με το παρελθόν θα αμβλύνει τις εντυπώσεις για την τελευταία διετία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πέτσας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και για την προσωπική του πολιτική τύχη. Ήδη, μολονότι ανήκει έως σήμερα στο στενό περίγυρο του Μεγάρου Μαξίμου, οι συμπάθειες προς το πρόσωπό του είναι εξαιρετικά περιορισμένες στους κόλπους της ΝΔ. Και σε αυτό έχει “συμβάλει” η αρκούντως αλαζονική και καθεστωτική συμπεριφορά του, όπως του καταλογίζεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη. Όμως πέραν αυτού ανησυχεί έτι περαιτέρω καθώς πληροφορείται ότι υπάρχουν φωνές που λένε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι εάν τα πράγματα ζορίζουν πολύ, πέραν της γενικής πολιτικής κάλυψης, ο κ. Πέτσας θα πρέπει από ένα σημείο και μετά να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του για τους συγκεκριμένους και επιμέρους χειρισμούς που έκανε. Έτσι από αδύναμος κρίκος που είναι μέχρι στιγμής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αποδιοπομπαίο και να χρεωθεί αυτός το (τουλάχιστον πολιτικό και θεσμικό) σκάνδαλο της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος με μη διαφανείς, μεροληπτικούς, όρους και υπό συνθήκες νόθευσης της λειτουργίας του Τύπου και των δημοκρατικών θεσμών υπό το πρόσχημα των “έκτακτων αναγκών”. Άλλωστε εκτός από την Βουλή για τον κ. Πέτσα (όπως και για τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη) επελήφθη η Οικονομική Εισαγγελία ύστερα από μηνυτήρια αναφορά 48 πολιτών. Η έρευνα για συνέργεια σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ για τους δύο υπουργούς η δικογραφία, όπως αποκαλύφθηκε, έχει σταλεί στην Βουλή και το ενδεχόμενο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο, μέσω αιτήματος 30 βουλευτών, παραμένει ακόμη ανοικτό. Για τους μυημένους στα εσωκομματικά της ΝΔ μάλιστα ο κ. Πέτσας, παρά τη φήμη του, δεν ήταν ανέκαθεν “μητσοτακικός”. Ξεκίνησε (λόγω κοινής καταγωγής από την Φθιώτιδα) ως συνεργάτης του Χρ. Σταϊκούρα επί Αντ. Σαμαρά και μεταπήδησε στην πλευρά του κ. Μητσοτάκη μετά το 2015. Κι όταν αποχώρησε ο Μιχ. Μπεκίρης από διευθυντής του Γραφείου του, πήρε τη θέση του....

Στην πρώτη -και πιο ανώδυνη- φάση της κυβερνητικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης για να “προστατεύσει” τον κ. Πέτσα όταν φούντωσαν οι αντιδράσεις για τις περιώνυμες λίστες, τον μετακίνησε στο υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρωτή υπουργό αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επιρροή έναντι του Μ. Βορίδη με τον οποίο άλλωστε οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.

Ο ίδιος πάντως συνέχισε να εμφανίζεται και να κάνει δηλώσεις επί παντός του επιστητού ως άτυπος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι κακές γλώσσες των κυβερνητικών διαδρόμων υποστηρίζουν ότι αυτή η διαρκής προβολή -που συχνά παίρνει και τον χαρακτήρα ...αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των συναδέλφων του- δεν είναι άσχετη με τις προνομιακές σχέσεις που ανέπτυξε όταν διαχειριζόταν τις λίστες για την πανδημία. Άλλοι πάλι λένε ότι ως εκ της θέσεως αυτής αρέσκεται και σε αποκλεισμούς ενώ η ΕΡΤ πιο συχνά ίσως από κάθε άλλον καλύπτει τις δραστηριότητές του.

Αυτή η υπερέκθεση όμως μάλλον έχει καταλήξει να τον βλάπτει καθώς η πολιτική οίηση τον οδηγεί και σε συνεχή ατοπήματα και χοντρές γκάφες. Η πιο πρόσφατη ήταν όταν μετά τις πλημμύρες στην βόρεια Εύβοια απεφάνθη προκλητικά, μέσω της τηλεόρασης του Σκάι, ότι “δεν πρέπει να συνδέουμε τις πλημμύρες στη θάλασσα με τα καμένα” προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του Γ. Αυτιά. Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί παραδεχόμενος ότι η δήλωση του ήταν “άστοχη”. Η αναδίπλωση όμως κάθε άλλο παρά ειλικρινής αποδείχθηκε αφού λίγα 24ωρα μετά επανήλθε και είπε το απίστευτο ότι για το χάος και τις εικόνες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία “Μπάλος” στην Αττική εν έτει 2021 ευθύνεται ο ...Ιωάννης Μεταξάς «επειδή το 1939 “έθαψε” τον Ιλισσό».

Αυτή η πολιτική αμετροέπεια τον έχει καταστήσει ακόμη πιο αντιπαθή στα μάτια της κοινής γνώμης και -σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα- κατακόκκινο πανί στο εσωτερικό της ΝΔ τα πεπειραμένα στελέχη της οποίας αναρωτιούνται με νόημα εάν είναι πιο ζημιογόνος για την κυβέρνηση από τον Αδ. Γεωργιάδη ή το αντίστροφο. Η εικόνα αυτή δεν τον βοηθά μάλιστα ούτε στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, που σχεδιάζει να πολιτευτεί επιδεικνύοντας τεράστιο άγχος. Απολύτως χαρακτηριστικό είναι ότι σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της (περασμένης) Πέμπτης στο δημαρχείο Αχαρνών -και με την παρουσία των τοπικών βουλευτών- η οργή ξεχείλισε σε βάρος τόσο του κ. Πέτσα από την κυβέρνηση όσο και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διότι καμία ενίσχυση δεν έχει δοθεί και κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει προχωρήσει “για να μην μεταβληθεί η βορειοανατολική Αττική σε νέα βόρεια Εύβοια”, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε!

Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση