GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΔΑΝΙΑ! Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ παγκοσμίως που εγκαταλείπει τον εμβολιασμό ως το τέλος του μήνα...

Αφού αποφάσισε να άρει τους περισσότερους περιορισμούς, η σκανδιναβική χώρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει εντελώς το πρόγραμμα εμβολιασμού τη...



Αφού αποφάσισε να άρει τους περισσότερους περιορισμούς, η σκανδιναβική χώρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει εντελώς το πρόγραμμα εμβολιασμού της έως τα τέλη Φεβρουαρίου.


Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα στην επιθυμία «να ζήσουμε με τον ιό ». Από την 1η Φεβρουαρίου , η Δανία έχει επιλέξει, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, να δοκιμάσει το στοίχημα της επιστροφής « στη ζωή πριν », τραβώντας μια γραμμή κάτω από τις μάσκες και το πάσο υγείας, ανοίγοντας ξανά νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια χωρίς περιορισμούς, παρά τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων . Εάν εξακολουθεί να « συνιστάται » η απομόνωση για τέσσερις ημέρες σε περίπτωση θετικού τεστ, οι περιπτώσεις επαφής δεν αναγκάζονται πλέον σε καμία καραντίνα. Όμως από την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, η σκανδιναβική χώρα έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Σε μια δήλωση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη στο σπίτι, σκιαγράφησε αυτό που μοιάζει με πλήρη εγκατάλειψη του βραχυπρόθεσμου εμβολιασμού. Μια παγκόσμια πρωτιά από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

Έτσι, η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά ότι δεν θα προσφέρει πλέον πρόσθετες δόσεις εμβολίων στον πληθυσμό της. Οι ηλικιωμένοι ή σε κίνδυνο δεν θα λάβουν το τέταρτο και οι κάτω των 18 ετών θα κάνουν χωρίς το τρίτο. Αλλά πάνω από όλα, το πρόγραμμα εμβολιασμού θα μπορούσε να ανασταλεί πλήρως « το αργότερο την άνοιξη ». « Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες λήξης για το πρόγραμμα εμβολιασμού στα τέλη Φεβρουαρίου », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανοσία θεωρείται επαρκής

Οι δανικές αρχές αιτιολογούν την απόφαση αυτή με βάση διάφορα κριτήρια. Πρώτον, ένα ποσοστό εμβολιασμού που θεωρούν επαρκή. Σύμφωνα με στοιχεία από το Statens Serum Institut, ένα ερευνητικό ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών, που επικαλείται η εφημερίδα Politiken , το 80,9% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών εμβολιάστηκαν έως τις 11 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του 61,4% με μια υπενθύμιση δόσης. Ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data, δεύτερη μετά την Πορτογαλία . Για σύγκριση, το 79% του γαλλικού πληθυσμού είναι σήμερα εμβολιασμένο, εκ των οποίων το 55% με την τρίτη δόση, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. « Στη Δανία έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμούΧαιρετίζει την κυβέρνηση στο δελτίο τύπου της, που προκαλεί μια « Πολύ μεγάλη προστατευτική ασυλία » του πληθυσμού.

Ωστόσο, κατά την παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης, η Δανία έχει ένα πολύ υψηλό, και εξακολουθεί να αυξάνεται, το ποσοστό των καθημερινών κρουσμάτων. Με σχεδόν 8.000 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, κατά μέσο όρο σε διάστημα επτά ημερών έως τις 13 Φεβρουαρίου, η χώρα είναι, για παράδειγμα, πολύ μπροστά από τη Γαλλία σε αυτόν τον τομέα (λίγο πάνω από 2.000 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους). Όμως « μπορούμε να δούμε τα πρώτα σημάδια ότι η επιδημία βρίσκεται σε διαδικασία αντιστροφής », υπογραμμίζει η κυβέρνηση. Επιπλέον, τα νοσοκομεία της Δανίας δεν είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data, η χώρα έλαβε 4 ασθενείς εντατικής θεραπείας ανά εκατομμύριο κατοίκους στις 13 Φεβρουαρίου.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, από την άλλη, αυξάνονται σταθερά από τις αρχές Οκτωβρίου. Τίποτα ανησυχητικό ωστόσο για τις αρχές της Δανίας, οι οποίες υπογραμμίζουν τη χαμηλή επικινδυνότητα του Omicron, αλλά και την ερχόμενη άνοιξη. « Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται με την αλλαγή της εποχής », δικαιολογεί το δελτίο τύπου.

«Μικρότερο αποτέλεσμα» του εμβολιασμού με το Omicron
Η κυβέρνηση επιστρέφει στην αχρηστία, σύμφωνα με τον ίδιο, της τρίτης δόσης για τους νεότερους και της τέταρτης για τους μεγαλύτερους. « Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας έχει προηγουμένως αξιολογήσει ότι οι κάτοικοι των γηροκομείων και τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών προστατεύονται καλά με μια τρίτη δόση », ανέφερε η δήλωση. « Καθώς βλέπουμε την επιδημία να σβήνει, και επειδή η εποχή θα αλλάξει σύντομα, δεν είναι χρήσιμο να προσφέρουμε τέταρτη δόση », αφθονεί ο επικεφαλής ιατρός της Δανίας, Bolette Søborg.

Για τους Δανούς κάτω των 18 ετών, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας πιστεύει ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα « έχει ήδη υψηλή ανοσία και διατρέχει μικρό κίνδυνο να προσβληθεί από μια σοβαρή μορφή Covid-19 με το Omicron ». Εάν οι αρχές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με την παραλλαγή Delta για παιδιά 5-11 ετών και χαιρετίζουν την επιτυχία του (οι μισοί από αυτήν την ηλικιακή κατηγορία έχουν εμβολιαστεί), πιστεύουν τώρα ότι έχει πλέον « λιγότερο αποτέλεσμα με το Omicron ».

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, η κυβέρνηση της Δανίας θα μπορούσε επομένως να είναι η πρώτη που θα κλείσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της, και αυτό ήδη από την άνοιξη. Ένα χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ανακοινωθεί σχετικά στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η σκανδιναβική χώρα παραμένει επιφυλακτική. « Φυσικά θα παρακολουθήσουμε επιμελώς την επιδημία και είμαστε έτοιμοι να ανατρέψουμε αυτήν την απόφαση εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες μας, ένα τέταρτο ανοιξιάτικο κύμα ή νέες ανησυχητικές παραλλαγές χτυπήσει τη χώρα μας », συνόψισε η Bolette Søborg.
Με πληροφορίες απο τη lefigaro.fr


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση