GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΠΗΡΑΝ! Σε ξένους ιδιοκτήτες τα εργοστάσια της Δέλτα...

Νέες εξελίξεις καταγράφονται στην αγορά, οι οποίες σχετίζονται με τη real estate οπτική των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα τ...


Νέες εξελίξεις καταγράφονται στην αγορά, οι οποίες σχετίζονται με τη real estate οπτική των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι πρώην εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα στον Ταύρο Αττικής περιέρχονται στην ιδιοκτησία της The Mart Cash & Carry.

Η Δέλτα είχε υπογράψει σχετικό συμφωνητικό με την εταιρεία συμφερόντων του Λεωνίδα Θεόκλητου και της οικογένειας Σκλαβενίτη ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, εισπράττοντας σε πρώτη φάση προκαταβολή ύψους 500.000 ευρώ για την απόκτηση των παλαιών εγκαταστάσεων της Δέλτα. Μάλιστα η σχετική συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αρκετά σενάρια που σχετίζονται με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών βρίσκονται στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων η λειτουργία darkstore για τη διακίνηση των προϊόντων της The Mart που αφορούν στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, χωρίς να αποκλείεται η μετεγκατάσταση και των γραφείων της εταιρείας στον συγκεκριμένο χώρο. Εξάλλου εκτός από ψυκτικούς θαλάμους και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζονταν κατά το παρελθόν και τα κεντρικά γραφεία της Δέλτα, γεγονός που προσφέρει την επιλογή στη διοίκηση της The Mart να κινηθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις η Δέλτα στεγαζόταν από το 1965 έως και τις αρχές του 2020, όταν η γαλακτοβιομηχανία προχώρησε στην μεταφορά της γραμμής παραγωγής γάλακτος από τον Ταύρο στον Άγιο Στέφανο, συγχωνεύοντας ουσιαστικά τις δύο εγκαταστάσεις σε μία.

Σε αλλοδαπό επενδυτή το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας
Την ίδια στιγμή, η Δέλτα προχώρησε και στην πώληση του εργοστασίου της στο Πλατύ Ημαθίας, όπου κατά το παρελθόν γινόταν η παραγωγή του γάλακτος εβαπορέ “Βλάχας”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νέος ιδιοκτήτης είναι αλλοδαπός επενδυτής, με τον οποίο ήδη έχει υπογραφεί σχετικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των εγκαταστάσεων, με τη γαλακτοβιομηχανία να εισπράττει προκαταβολή ύψους 500.000 ευρώ. Και αυτή η κίνηση πώλησης ολοκληρώνεται με την υπογραφή των συμβολαίων εντός της χρονιάς.

Στο Πλατύ Ημαθίας η Δέλτα είχε αποκτήσει το εργοστάσιο αλλά και το εμπορικό σήμα “Βλάχας” από τη Nestle Eλλάς, το 2006, με τίμημα τότε 2,8 εκατ. ευρώ. Το 2018 η Δέλτα υπέγραφε συμφωνία μίσθωσης μέρους των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων στον επιχειρηματία και πρόεδρο του ΣΕΒΕ Αθανάσιο Σαββάκη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταλλικών συσκευασιών μέσω της National Can Hellas. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνεργασίας ήταν η επένδυση από πλευράς SavvyCan και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων για την παραγωγή μεταλλικών κουτιών από λευκοσίδηρο για τρόφιμα.

Θα θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο ευρύτερου νοικοκυρέματος των οικονομικών της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα τα τελευταία χρόνια, έχουν προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις όπως ήταν για παράδειγμα η πώληση του εργοστασίου και του εξοπλισμού που διατηρούσε η επιχείρηση στην Ελασσόνα στον όμιλο Όπτιμα, για την παραγωγή των κίτρινων τυριών όπως το κασέρι και το ημίσκληρο. Σε κάθε περίπτωση από τη συγκεκριμένη συμφωνία εξαιρέθηκαν -το 2019 όταν και υλοποιήθηκε- ο εξοπλισμός και η παραγωγή της φέτας αλλά και το εμπορικό σήμα “Βίγλα” που συνδεόταν με το συγκεκριμένο εργοστάσιο, που παρέμεινε επίσης στην ιδιοκτησία της Δέλτα.

Ο σχεδιασμός της CVC Capital Partners αυτήν τη στιγμή βλέπει την εξυγίανση και κατόπιν την ανάπτυξη επιβαρυμένων οντοτήτων, όπως η Δέλτα, και την περαιτέρω ανάπτυξη εκείνων που παρουσιάζουν ήδη ευοίωνες προοπτικές, όπως ο Μπάρμπα Στάθης, η Χρυσή Ζύμη και η Ελληνική Ζύμη.

Στην περίπτωση της Δέλτα, οι κινήσεις αυτές με τη διακοπή λειτουργίας και την πώληση εργοστασίων δεν είναι οι μοναδικές τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση λειτουργικής αναδιάρθρωσης. Η Δέλτα σε κάθε περίπτωση δεν παύει να συγκεντρώνει σημαντικό μέρος από το ενδιαφέρον της CVC προς την επόμενη μέρα.

Η προοπτική του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Πρόσφατα, υψηλόβαθμα στελέχη της CVC ανέφεραν στο Capital.gr ότι στον σχεδιασμό του fund είναι πιθανώς και η εισαγωγή εταιρειών του κλάδου τροφίμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με προτεραιότητα στον κλάδο κατεψυγμένων (Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Ελληνική Ζύμη). Οι ίδιες πηγές ωστόσο τοποθετούσαν το ενδεχόμενο εισαγωγής και της Δέλτα ως ενδεχόμενο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο διάστημα της προσεχούς τριετίας.
Η αναδιάρθρωση του δανεισμού

Η Δέλτα πάντως, στο τέλος του 2021 επιβαρυνόταν σε ενοποιημένη βάση με συνολικό δανεισμό 146,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία 124,98 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε μακροπρόθεσμα δάνεια και τα υπόλοιπα 21,2 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Επίσης, Δέλτα και Vivartia προχώρησαν πέρυσι σε συνεργασία με τις Τράπεζες για αναδιάρθρωση του Τραπεζικού Δανεισμού. Τον Ιούλιο του 2021 υπογράφηκε το νέο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 131,6 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες. Η εκταμίευση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και το νέο δάνειο χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της ΔΕΛΤΑ και για τη μερική εξόφληση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της VIVARTIA, κατά 50%.

Οι κινήσεις εξοικονόμησης κόστους
Χαρακτηριστική πάντως ως προς τη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας είναι η σχετική αναφορά της Δέλτα στον πρόσφατα δημοσιευμένο ισολογισμό της για το 2021, όπου σημείωνε ότι ο όμιλος: “πέραν του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους και επίτευξης συνεργειών μέσω της αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων που συνεχίζει να υλοποιεί (ενέργειες των οποίων τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στη λειτουργική κερδοφορία και τη κατάσταση ταμειακών ροών), εξετάζει μία σειρά πρόσθετων ενεργειών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που δεν εντάσσονται στη βασική λειτουργική δραστηριότητα, αποτελεσματική εκμετάλλευση και διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των θυγατρικών του ομίλου, αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση