GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της ΑΔΑΕ! ΞΕΚΙΝΑ έρευνα σε ΕΥΠ και ΕΛΑΣ για τις υποκλοπές...

Σχεδόν ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών κι αφού δεν υπάρχει καμία εισαγγελική έρευνα για το έγκλημα, επενέβη η ΑΔΑΕ η ο...


Σχεδόν ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών κι αφού δεν υπάρχει καμία εισαγγελική έρευνα για το έγκλημα, επενέβη η ΑΔΑΕ η οποία με ανακοίνωσή της  δήλωσε χθες πως ξεκινάει έρευνα για τις υποκλοπές τόσο στην ΕΥΠ αλλά και σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ αναφέρει:
“Η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, 29 Αυγούστου 2022, τη διεξαγωγή ελέγχων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις ακόλουθες υπηρεσίες: Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΑΕΕΒ) και Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙΔΑΠ).”

 Όλη η υπόθεση των υποκλοπών ξεκίνησε από την ΑΔΑΕ, καθώς αυτή ήταν που αποκάλυψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και οδήγησε στην «ομολογία» Κοντολέων. Ο έλεγχος σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. είναι τακτικός, δηλαδή συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όμως ΑΔΑΕ αυτή τη φορά αποφάσισε να τον ανακοινώσει. Μάλιστα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσε μέσω διαρροών να δηλώσει «Θεσμικά προβλεπόμενοι και απολύτως καλοδεχούμενοι οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ.»

Ουσιαστικά αυτή θα είναι η πρώτη έρευνα που θα αφορά τις παρακολουθήσεις αυτές καθ’ αυτές. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο κάδρο και η ΕΛ.ΑΣ. και όχι οποιεσδήποτε υπηρεσίες, αλλά υπηρεσίες του «σκληρού πυρήνα» της.

Η πρώτη είναι η ΔΑΕΕΒ, η οποία ουσιαστικά είναι η Αντιτρομοκρατική και περιλαμβάνει και το τμήμα «Διαχείρισης Τεχνικών και Διαδικτυακών Πληροφοριών.». Η ΔΑΕΕΒ έχει ιστορικό στην αγορά λογισμικών υποκλοπών ήδη από το 2009. Μάλιστα, έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks επικοινωνίες ιταλικής εταιρίας που εμπορευόταν τέτοια λογισμικά, στα οποία αναφέρονταν σε ενδεχόμενη πώληση στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η δεύτερη είναι η ΔΙΔΑΠ, επίσης όχι τυχαία υπηρεσία, η οποία μάλιστα περιγράφεται σε δημοσιεύματα ως «μίνι-ΕΥΠ» και στην οποία είχε δοθεί ιδιαίτερο βάρος από το Μαξίμου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος λειτουργούσε το λογισμικό Predator, καθώς γνωρίζουμε ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έγιναν από την ΕΥΠ. Αν αποδειχθεί ότι το λειτουργούσε επίσημη υπηρεσία του ελληνικού κράτους (είτε αγορασμένο είτε νοικιασμένο), τότε κάθε επίφαση νομιμότητας που υπήρχε με τις τηλεφωνικές υποκλοπές καταρρέει και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση