GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ η επιστράτευση (στην πράξη) για τα πολεμικά μέτωπα...

Η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους, δηλαδή πολίτες που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και, όπως τόνισε ο Βλαντίμιρ Πο...


Η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους, δηλαδή πολίτες που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και, όπως τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν εξειδικευμένες δεξιότητες που χρειάζονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται πολλοί έφεδροι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 60 ετών, που θα επιστρατευθούν αν και έχουν βγει στη σύνταξη.

Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να κινητοποιήσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους για στρατιωτική θητεία, αλλά αυτό δεν εξετάζεται ακόμη. Τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισαν ότι δεν θα σταλούν κληρωτοί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι τα επιπλέον στρατεύματα απαιτούνται για την υπεράσπιση του μετώπου που εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.000 χιλιομέτρων.

Η επιστράτευση θα διαρκέσει μήνες και ο Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για μια μακρά μάχη, σημειώνει το BBC. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά το Κρεμλίνο έστειλε χιλιάδες στρατεύσιμους να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και αργότερα στην Τσετσενία, στον Βόρειο Καύκασο.

Πολλοί ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι στρατεύσιμοι σκοτώθηκαν σε αυτούς τους δαπανηρούς πολέμους και αυτή τη φορά το Κρεμλίνο φαίνεται ανήσυχο να αποφύγει να τροφοδοτήσει το αντιπολεμικό συναίσθημα.

Είναι οι δυνάμεις της Ρωσίας ισχυρότερες από της Ουκρανίας;
Ο στρατός της Ρωσίας είναι αριθμητικά ανώτερος από αυτόν της Ουκρανίας, αλλά οι τακτικές μάχης των Ουκρανών και τα δυτικά όπλα ακριβείας έχουν μειώσει αυτό το χάσμα.

Η αρχική δύναμη εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο αριθμούσε περίπου 190.000 στρατιώτες, συν τους χιλιάδες φιλορώσους μαχητές στην περιοχή του Ντονμπάς.

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία στρατολόγησης, προσφέροντας μεγάλα οικονομικά κίνητρα. Έτσι, επιστρατεύτηκαν επιπλέον στρατιώτες, ιδίως από φτωχές περιοχές της Σιβηρίας και του Καυκάσου, συμπεριλαμβανομένων έμπειρων Τσετσένων μαχητών.

Η Ρωσία έχει κανονικό όριο λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιωτικούς και σχεδόν 900.000 πολιτικούς υπαλλήλους, αλλά τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την πρόσληψη 137.000 επιπλέον, θυμίζει σε ανάλυσή του το BBC.

Επί του παρόντος, οι Ρώσοι άνδρες ηλικίας 18-27 ετών είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, συνήθως για ένα έτος, αλλά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους ή για φοιτητές.

Η Ρωσία αρχικά αρνήθηκε ότι έστειλε κληρωτούς στην Ουκρανία, αλλά αρκετοί αξιωματικοί τιμωρήθηκαν πειθαρχικά μετά την αποκάλυψη περιπτώσεων που ανάγκαζαν στρατεύσιμους να υπογράψουν συμβόλαια. Ο πρόεδρος Πούτιν επέμεινε τότε ότι δεν θα στέλνονταν στρατεύσιμοι σε μάχη.

Πριν από την εισβολή ο αριθμός των ενεργών στρατιωτών της Ουκρανίας ήταν πολύ μικρότερος, έφταναν περίπου τους 196.600. Αλλά το Κίεβο διέταξε μαζική επιστράτευση, η οποία αύξησε αυτούς τους αριθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση