GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ! Η ΚΥΠΡΟΣ θα θέσει υποψηφιότητα για τον ΙΜΟ αλλά η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία...

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σ...


Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και της κατάθεσης στεφάνου στο πλαίσιο της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο μήνυμα της Ημέρας, είπε ότι «τιμούμε τον πιο αγνό, τον πιο ένδοξο αγώνα στην Ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό τον αγώνα που οδήγησε σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτή τη διάσταση. Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι, οι τιμές δεν πρέπει να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις, όπως αυτή στην οποία είμαστε σήμερα, εδώ, όπως αυτή που θα πάμε το απόγευμα.

Η πραγματική τιμή είναι μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά μας, είναι μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε, αλλά ειδικότερα, επειδή μιλάμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την προσπάθεια μας, τον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, κάτι για το οποίο όσα προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια και αν υπάρχουν, να είστε βέβαιοι ότι από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτός ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Κύπριος Πρόεδρός είπε «σίγουρα, είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα αρκεστούμε στο να λέμε ότι “είναι δύσκολος ο αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας”. Εκεί που θα κριθούμε, εκεί που θα δείξουμε αν όντως παίρνουμε τα μηνύματα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ – όταν ξεκινούσε ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το αποτέλεσμα, αλλά, ναι, μας έδειξαν τον τρόπο και εμείς ακριβώς ακολουθούμε αυτή την πορεία – παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από μια νέα προσέγγιση, που επιθυμούμε η ΕΕ να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί θεωρούμε ότι ναι, μπορεί και έχει εκείνα τα κίνητρα, ώστε να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και αυτό θα πράξουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».
«Δεν υπάρχει κανένα λάθος – Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ»

Ερωτηθείς τι πήγε λάθος και δεν προχώρησε η κυπριακή υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος, και είδα και σήμερα κάποιες αναφορές ότι δήθεν επειδή δεν υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποστηρίξει την Τουρκία. Να σας πω ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ αλλά και στον ΙΜΟ είχε προηγηθεί πολύ πριν την όποια σκέψη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα έχουμε αρκετή υποστήριξη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό. Τι έχει σημασία; Έχει σημασία μέσα από την ουσιαστική μας παρέμβαση στον ΙΜΟ να στηρίζουμε τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι, αντιλαμβάνεστε, είμαστε μια χώρα που από το 1987 ακριβώς λόγω της τουρκικής στάσης έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της ναυτιλίας. Βλέπουμε και σήμερα την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία, έτσι ώστε να δυσκολεύει τα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία».

Και στην ερώτηση αν η εκλογή της Τουρκίας στη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι ο ΓΓ του ΙΜΟ, είτε προέρχεται από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί καθοιονδήποτε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα διεθνές αναγνωρισμένο κράτος, ένα κράτος το οποίο, ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».

Το οργιώδες παρασκήνιο: Οι Βρυξέλλες προωθούσαν υποψηφιότητα Δημητριάδη για τον IMO
Ο τέως υφυπουργός Ναυτιλίας -όπως αποκαλύπτεται- ήταν ο εκλεκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια κυπριακή υποψηφιότητα για τη θέση του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας. Μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία που χάθηκε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από την Λευκωσία και τις Βρυξέλλες.

Ο Βασίλης Δημητριάδης με το βιογραφικό του φάνταζε ως η ιδανική επιλογή, η οποία είχε πιθανότητες εκλογής. Πηγές από το περιβάλλον του, δηλώνουν στον Alpha την απογοήτευσή του για τη στάση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως ο τέως Υφυπουργός είχε όλα τα φόντα να διαπρέψει στον ΙΜΟ – εκπροσωπώντας επάξια την Κύπρο.

«Δεν έγινε κάποιο λάθος», δηλώνει πάντως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – απορρίπτοντας όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας: «Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ αλλά και στον ΙΜΟ είχε προηγηθεί πολύ πριν την όποια σκέψη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απογοήτευση εκφράζει και ο ναυτιλιακός κόσμος του νησιού. Η υποβολή υποψηφιοτήτων ολοκληρώθηκε χθες και η ΕΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας. Παρόλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία θα διεκδικήσει μια θέση στην κατηγορία Γ΄ του οργανισμού.

Εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται και το επόμενο διάστημα. Οι εκλογές για τη γενική γραμματεία βάσει προγραμματισμού θα γίνουν την τρίτη εβδομάδα Ιουλίου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού ενώ οι εκλογές για τη θέση που θα διεκδικήσει η Κύπρος, τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα θα στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα της χώρας μας, όπως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Αθηνών, είπε χθες τυπικά ο Νίκος Δένδιας στον Κωνσταντίνο Κόμπο.

Πλήγμα…

Αυτή η ευκαιρία χάνεται σε μια περίοδο που η κυπριακή ναυτιλία δέχεται σοβαρότατο πλήγμα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε συνάρτηση με το διαχρονικό πλήγμα που προκαλεί το τουρκικό εμπάργκο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο εμπάργκο, που η Τουρκία επέβαλε σε πλοία υπό κυπριακή σημαία ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με την Κύπρο… τα οποία απέκλεισε από την επιχείρηση μεταφοράς των σιτηρών από την Ουκρανία.

Εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Μόσχα, ο κυπριακός στόλος έχει μειωθεί σημαντικά μέσα σε μόλις μερικούς μήνες. 1.752 πλοία ήταν εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο με χωρητικότητα 25 εκατομμυρίων τόνων τον Ιούλιο του 2021, ενώ πλέον τα εγγεγραμμένα είναι 1.663 χωρητικότητας 22 εκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση