GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ γεννιόταν φέτος...»

Οι εκκλησίες της Παλαιστίνης ανακοίνωσαν την ακύρωση όλων των εορταστικών εορτασμών των Χριστουγέννων σε έκφραση ενότητας με τη Γάζα και από...


Οι εκκλησίες της Παλαιστίνης ανακοίνωσαν την ακύρωση όλων των εορταστικών εορτασμών των Χριστουγέννων σε έκφραση ενότητας με τη Γάζα και απόρριψη της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά των Παλαιστινίων, περιορίζοντάς τους σε λειτουργίες και προσευχές.

Στη Βηθλεέμ, η Λουθηρανική Εκκλησία αποφάσισε ότι η χριστουγεννιάτικη φάτνη της θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των παιδιών που ζουν και γεννιούνται στην Παλαιστίνη σήμερα, βάζοντας το συμβολικό Μωρό Ιησού σε μια φάτνη ερειπίων και καταστροφής.

Είναι μια οδυνηρή αναπαράσταση του πόνου των παιδιών της Γάζας που βρίσκονται θαμμένα κάτω από ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους, θύματα των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Αν ο Χριστός γεννιόταν σήμερα», είπε ο αιδεσιμότατος Ισαάκ, «θα γεννιόταν κάτω από τα ερείπια και τον ισραηλινό βομβαρδισμό. «Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που στέλνουμε στον κόσμο που γιορτάζει τις γιορτές».

Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων
Για τον Ισαάκ και άλλους εκκλησιαστικούς ηγέτες, αυτός ήταν ένας τρόπος να μεταδοθεί ένα μήνυμα που αντικατοπτρίζει τη γέννηση του Χριστού, του αγγελιοφόρου της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αξιοπρέπειας για την ανθρωπότητα.

Ο Χριστός δεν γεννήθηκε ανάμεσα στους κατακτητές ή σε αυτούς με στρατιωτική δύναμη, είπε, αλλά σε μια κατεχόμενη χώρα, όπως ήταν η Παλαιστίνη πριν από 2.000 χρόνια.

«Η Βηθλεέμ είναι λυπημένη και συντετριμμένη. Όλοι πονάμε για αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, νιώθουμε αβοήθητοι και συγκλονισμένοι από την αδυναμία μας να προσφέρουμε οτιδήποτε», είπε.

Η Ουμ Μπισάρα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είπε στο Al Jazeera ότι εξεπλάγη όταν είδε τη σκηνή της γέννησης με το Θείο Βρέφος στα ερείπια την Κυριακή.

Κλαίγοντας, έπρεπε να καθίσει καθώς η σημασία της εικόνας την συγκλόνισε, και αφιέρωσε τις ένθερμες προσευχές της στα παιδιά της Γάζας, προσευχόμενη να βρουν ειρήνη και ασφάλεια.

Μια ευσεβής γυναίκα, η Ουμ Μπισάρα ελπίζει ότι οι προσευχές των πιστών των Αγίων Τόπων τα Χριστούγεννα μπορούν να σταματήσουν τον πόνο και τους φόνους, αντικαθιστώντας τους με ελπίδα και ειρήνη.

Ξεχνώντας τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Ισαάκ παρέδωσε μια επιστολή από τις εκκλησίες της Βηθλεέμ, μιας πόλης με σημαντική θρησκευτική σημασία, στην αμερικανική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.

Η επιστολή προέτρεπε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, το Κογκρέσο των ΗΠΑ και τους επικεφαλής των εκκλησιών των ΗΠΑ να εφαρμόσουν το μήνυμα του Χριστού που απορρίπτει την αδικία και ζητούσε να τερματιστεί ο γενοκτόνος πόλεμος στη Γάζα.

«Μερικοί άνθρωποι στη Δύση ξεχνούν την ύπαρξη Παλαιστινίων Χριστιανών. Αυτός ο πόλεμος επηρεάζει ό,τι παλαιστινιακό, είτε μουσουλμάνους είτε χριστιανούς.
Είναι ευθύνη μας τώρα να υψώσουμε τις φωνές μας ως έθνος για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ισαάκ.

Συνεχίζοντας, εξήγησε πόσο στεναχωρήθηκε από πολλές συνομιλίες που είχε στις ΗΠΑ όπου του είπαν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα δικαιολογείται ως αυτοάμυνα. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα χιλιάδες παιδιά και αθώοι που σκοτώνονται καθημερινά, και οι εκκλησίες και τα νοσοκομεία που βομβαρδίζονται δεν περιλαμβάνονται στον λογισμό τους.

Γνωρίζει ότι ο αγώνας για την αλλαγή θα είναι μακρύς γιατί ο παλαιστινιακός αγώνας δεν είναι μόνο αυτός ο πόλεμος, αλλά ένας βαθύτερος αγώνας για την επιβεβαίωση της νομιμότητας της παλαιστινιακής ύπαρξης.

Ο Άντον Νάσαρ, διευθυντής της Λουθηρανικής Σχολής Dar Al-Kalima, είπε ότι η Βηθλεέμ είναι λυπημένη και πονάει φέτος, αλλά δεν έχει χάσει την ελπίδα της.
Εξήγησε ότι ενώ η σκηνή της γέννησης αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα της ζωής των Παλαιστινίων, αντανακλά επίσης την ελπίδα καθώς το Θείο Βρέφος γεννιέται στα ερείπια, ένα νέο φως μέσα στον πόνο.

Είπε, «Πιστεύουμε στην ύπαρξη της ελπίδας και στην ελπίδα της γέννησης του Ιησού στην πόλη της ειρήνης, την ιερή πόλη. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε αυτόν τον πίνακα που τοποθετείται στην εκκλησία όπου προσευχόμαστε για μια δίκαιη ειρήνη στη χώρα μας. Προσευχόμαστε για άμεση παύση του γενοκτόνου πολέμου στη Γάζα και για τον λαό της Γάζας να απολαύσει μια ειρήνη που βασίζεται στη δικαιοσύνη».

«Τα Χριστούγεννα είναι στην καρδιά», είπε ο Νασάρ. «Προσευχόμαστε και επικαλούμαστε τον Ιησού να αναγεννηθεί στη ζωή μας, στη χώρα μας, τις εκκλησίες μας και τα σχολεία μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε με ειρήνη και σταθερότητα και να αποκτήσουμε το ανεξάρτητο κράτος μας με την πρωτεύουσά του, την Ιερουσαλήμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση