GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ! Ο Μαραθώνιος της Αθήνας έχει το όνομα του «ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ»...

Από  την Λένα Σιμιτσάκου  Θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Αθήνα ο 39ος Μαραθώνιος. Ο Μαραθώνιος που έφερε το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ομως...

Από  την Λένα Σιμιτσάκου 

Θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Αθήνα ο 39ος Μαραθώνιος. Ο Μαραθώνιος που έφερε το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ομως όχι πια∙ το όνομα του Λαμπράκη απαλείφεται και μένει μόνο το "αυθεντικός".
Η κλασσική αυτή διαδρομή έχει την έννοια της μεταφοράς του μηνύματος, είναι η διαδρομή του αγγελιοφόρου. Οπως τότε το 490 π. Χ., που ο Φειδιππίδης μετέφερε το μήνυμα "Νενικήκαμεν".
Ετσι κι ο Λαμπράκης στο ταραγμένο 1963 τρέχει για να μεταφέρει ένα μήνυμα στους Έλληνες και όχι μόνο.
Είναι ο εμβληματικός μαραθωνοδρόμος της σύγχρονης εποχής, που έτρεξε μόνος του ενάντια σε όλους και όλα. Και μετά το «νήμα» έπεσε, στο βωμό αυτού ακριβώς του μηνύματος που μετέφερε: Της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας. Από το 1983, ο κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας έφερε το όνομά του και διεξάγεται προς τιμήν του.
Η ιστορία του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι γεμάτη από συμβολισμούς. Σπουδαίος αθλητής, επιφανής γιατρός, πολιτικός, οραματιστής και αγωνιστής, -ένας ανθρώπινος φάρος- έβλεπε τη ζωή σαν ένα στίβο, στον οποίο ο αγώνας δεν σταματούσε ποτέ. Μέχρι να πέσεις κάτω... Ήταν και ο εμπνευστής του Μαραθωνίου της Ειρήνης, ο οποίος διεξήχθη στις 21 Απριλίου 1963. Και ο μόνος δρομέας που κατάφερε να τρέξει σε αυτόν, μιας και η κυβέρνηση της ΕΡΕ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή απαγόρευε τη συμμετοχή σε αυτόν.
Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ "την 21η Απριλίου του 1963 η πρωτεύουσα βρισκόταν «επί ποδός πολέμου», ενώ «διά πρώτην φοράν τα περίφημα Τάγματα Ασφαλείας ενεφανίσθησαν επισήμως εις διαφόρους περιοχάς περί τον Μαραθώνα, έτοιμα προς δράσιν εις περίπτωσιν ανάγκης. Ακόμα και ναύται του Λιμενικού εχρησιμοποιήθησαν διά τη φρούρησιν της παραλίας του Μαραθώνος». Επί ποδός βρίσκονται συνολικά 10.000 άνδρες της Aστυνομίας, της Xωροφυλακής, του Λιμενικού Σώματος. Κάθε πρόσβάση προς τον Mαραθώνα αποκλείεται."
O κύριος όγκος των «οδοιπόρων της ειρήνης», περιγράφει ο Tύπος της εποχής, περί τους 3.000, αναχαιτίζεται και διαλύεται στους Aμπελόκηπους. Συλλαμβάνονται 628, ανάμεσά τους ο Mίκης Θεοδωράκης, ο Mίνως Aργυράκης, ο Aλέκος Aλεξανδράκης, η Aλίκη Γεωργούλη και πρώην βουλευτές και υποψήφιοι του κόμματος της Eνιαίας Δημοκρατικής Aριστεράς (EΔA).
Τον Μάϊο της ίδιας χρονιάς, ο Λαμπράκης συμμετείχε σε συγκέντρωση ειρηνιστών στην Θεσσαλονίκη, όπου και υπήρξε θύμα δολοφονικής επίθεσης που του προκάλεσε βαριά τραύματα τα οποία και οδήγησαν στο θάνατό του στις 27 Μαΐου 1963.
- Με τον νέο όρο "αυθεντικός ή authentic", είναι προφανής η επιδίωξη, το όνομα του Λαμπράκη να πάψει να ακούγεται. Να μην περάσει στις επόμενες γενιές, να σβηστεί απ' την ιστορική μνήμη.
Ομως ο Μαραθώνιος θα έχει πάντα το όνομα αυτής της λαμπερής προσωπικότητας της μεταπολεμικής Ελλάδας, του ειρηνιστή, αγωνιστή, οραματιστή. Του Γρηγόρη Λαμπράκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση