GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ! ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ κατά της συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών...

Μαζική ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων μεταναστών στο κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσ...


Μαζική ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων μεταναστών στο κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη.

Εργαζόμενοι μετανάστες, φοιτητές και μεταπτυχιακοί επιστήμονες, νέοι και νέες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα με την παρουσία τους απαιτώντας την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη και την τιμωρία όλων όσων έχουν εγκληματικές ευθύνες, ποινικές και πολιτικές.
Όπως ανέφερε στην κεντρική ομιλία ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας (ΕΚΔ):
«Σήμερα, έναν χρόνο μετά από το έγκλημα στα Τέμπη, το σύνθημα “ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” παραμένει ζωντανό στο μυαλό και την ψυχή μας. Eίμαστε πάλι εδώ, πιστοί στην υπόσχεση μας, για τους συμφοιτητές μας, τους φίλους μας, τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, που δεν έστειλαν ποτέ "ΕΦΤΑΣΑ", πως «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί». Θα παλέψουμε ως το τέλος για να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, θα παλέψουμε για να γίνει πράξη το ποτέ ξανά.
Πίσω από τη φρίκη του εγκλήματος των Τεμπών κρύβεται η πολιτική που θυσιάζει τις ανθρώπινες ανάγκες και ζωές στον βωμό του κέρδους. Μια πολιτική βουτηγμένη στο αίμα με την προσυπογραφή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και της ΕΕ. Είναι άλλωστε η πολιτική της απελευθέρωσης των μεταφορών που δολοφονεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με χιλιάδες σιδηροδρομικά ατυχήματα, εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Εμπνεόμαστε από τη δύναμη της ενότητας και του συλλογικού αγώνα που εκφράστηκε και σήμερα στην Ελλάδα και τις τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις, εκεί που συναντήθηκαν οι «πολλοί», αυτοί που ματώνουν καθημερινά για την ανάπτυξη των “λίγων” και των οποίων οι ζωές μεταφράζονται σε εκατομμύρια κέρδη.
Μαζί τους ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας από τον Βορρά της Ευρώπης, παλεύοντας από το δικό μας μετερίζι ώστε το “πάγωμα” από τη φρίκη των Τεμπών, η οργή που νιώθουμε, να γίνει αγώνας, που δεν θα επιτρέψει να μείνει κανένας ατιμώρητος. Απαιτούμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Να σπάσει σιωπή, η υποκρισία και η προπαγάνδα της ψευτιάς. Παράλληλα υπενθυμίζουμε πως οι αιτίες που γεννάνε “Τέμπη” βρίσκονται και στη Δανία, όπου κι εδώ είχαμε πολύνεκρο δυστύχημα το 2019, όταν αποκολλήθηκε ένα τμήμα του εμπορευματικού συρμού Calsberg, λόγω μη ασφαλούς πρόσδεσης, και συγκρούστηκε με επιβατηγό τρένο που κινούταν στην αντίθετη κατεύθυνση και οφείλουμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε αυτές».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Παπάζογλου Πρόεδρος του ΔΣ της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζόμενων στον Επισιτισμό στη Δανία, δηλώνοντας πως:
«Η Σωματειακή Επιτροπή “Greek Club 3F” στηρίζει τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας και δηλώνει ανοιχτά, πως κι από εδώ στη Δανία, εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας για να δικαιωθούν οι νεκροί συνάδελφοι μας στα Τέμπη, για να πληρώσουν οι υπαίτιοι αυτού του εγκλήματος, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση που διοργάνωσαν σήμερα οι δεκάδες Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, καθώς και τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία κόντρα μάλιστα στη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα τρένα! Τα αιτήματα των συναδέλφων μας στην Ελλάδα για σταθερή δουλειά, αυξήσεις σε μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι κοινά με τα δικά μας αιτήματα ντόπιων και μεταναστών συναδέλφων και εδώ στη Δανία!

Το σύνθημα της απεργίας “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ! Γιατί και στην Ελλάδα και στη Δανία, διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Γιατί οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη και σε τόσα άλλα κρατικά και εργοδοτικά εγκλήματα παραμένουν, γιατί ακριβώς παραμένει η πολιτική που λογαριάζει σαν κόστος τις ανάγκες μας και την ζωή μας».
Στον χώρο της συγκέντρωσης, διαβάστηκε το ψήφισμα του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Δανίας (ΕΚΔ) από την Αγγελική Μίχου, μέλος του ΔΣ, στο οποίο αναφερόταν:
«Μας γεμίζει θυμό το γεγονός πως τόσο καιρό μετά δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου η απαραίτητη διαδικασία και έρευνα, πως πάνε να τα κουκουλώσουν μη διστάζοντας να κλείσουν άρον-άρον ακόμα και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ή να φορτώσουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των υπουργείων μόνο στην ατομική ευθύνη ενός - δύο ανθρώπων για να «ξεμπερδέψουν». Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος των λίγων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Οι Έλληνες μετανάστες στην Δανία νιώθουμε υποχρέωση απέναντι στη μνήμη των νεκρών, στα βάσανα των τραυματιών, στις οικογένειές τους. Είναι όλοι τους “ένας από εμάς”, γιατί “νέα Τέμπη” είναι παντού γύρω μας είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε στην Δανία.
Ως Ελληνική Κοινότητα Δανίας στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος στα Τέμπη για καμία συγκάλυψη στο έγκλημα.»
Η κινητοποίηση έκλεισε με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, στο δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή», «Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», και να δίνουν νέο ραντεβού την Κυριακή 10 Μάρτη, όπου η Ελληνική Κοινότητα Δανίας (ΕΚΔ) διοργανώνει αφιέρωμα για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση