GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ιρανική 25 Απρίλη: «Επιχείρηση Νύχι του Αετού»!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας Ο Χένρι Κίσινγκερ , σε μια συνέντευξη που δόθηκε το 1982 στον...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Ο Χένρι Κίσινγκερ, σε μια συνέντευξη που δόθηκε το 1982 στον...

Ουρουγουανό δημοσιογράφο J.C. Martìnez, επιβεβαίωσε ότι ο κύριος στόχος αυτής της "Επιχείρησης Νύχι του Αετού" ήταν η απελευθέρωση του προσωπικού της πρεσβείας που κρατούνταν στην Τεχεράνη.
Αλλά, επιβεβαίωσε επίσης, ότι μόλις θα είχε επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος, οι ειδικές δυνάμεις της αμερικανικής διοίκησης είχαν εκπαιδευτεί για μια δεύτερη και πιο συγκεκριμένη φάση, που ήταν: «Ο πολιτικός αποκεφαλισμός» της Ιρανικής Επανάστασης.
Βλέπε J.C. Martìnez «Iran, el pais que Estados Unidos quiere destruir», Elhame Shargh, 2008, σελ. 158.

Η 25η Απρίλη είναι η επέτειος της "Επιχείρησης Νύχι του Αετού", γνωστή στο Ιράν ως "Επιχείρηση Ταμπάς", επειδή τα γεγονότα εξελίχθηκαν στην περιοχή της ερήμου του Ιράν που έχει αυτό το όνομα.
Αφού οι Ιρανοί φοιτητές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία (τη «γιάφκα των κατασκόπων») στην Τεχεράνη και συνέλαβαν το προσωπικό τον Νοέμβρη του 1979, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να απελευθερώσουν τους κατασκόπους τους με πίεση και απειλές.
Όταν κατάλαβαν ότι οι απειλές κι οι πιέσεις δεν απέδιδαν, σχεδίασαν μια στρατιωτική επιχείρηση.
Η "Δύναμη Δέλτα" (Delta Force), η επίλεκτη ειδική δύναμη κομάντο του αμερικανικού στρατού έπρεπε να εκτελέσει αυτή την αποστολή, χρησιμοποιώντας 6 αεροσκάφη C-130, 6 ελικόπτερα και το αεροπλανοφόρο USS Nimitz, που ήταν η κύρια βάση υποστήριξης σ' αυτή την επιχείρηση.
Αυτό ήταν το σχέδιο: Μπείτε στο Ιράν και προσγειωθείτε στην έρημο Ταμπάς για ανεφοδιασμό, μετά κατευθυνθείτε προς την Τεχεράνη (προφανώς λειτουργούσε και μια εσωτερική πέμπτη φάλαγγα) με ελικόπτερο, απελευθερώστε τους αμερικανούς και μετά φύγετε!
Όπως στις ταινίες τους του Χόλιγουντ, ή όπως ο επίσης χολιγουντιανός μύθος του "ανίκητου ισραηλινού στρατού".
Η "Δύναμη Δέλτα" είχε ξεκινήσει τις επιχειρήσεις από μια βάση στο Κάιρο και σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει 8 ελικόπτερα, αλλά στη μέση της επιχείρησης ένα ελικόπτερο ανέφερε τεχνική βλάβη. Έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω και το πλήρωμα μεταφέρθηκε με άλλο ελικόπτερο και επομένως μπόρεσαν να συνεχίσουν την επιχείρηση με 6 ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή άρχισε μια αμμοθύελλα. Ένα άλλο ελικόπτερο ανέφερε επίσης τεχνική βλάβη και προσγειώθηκε στην Ταμπάς. Ενώ ανεφοδιάζονταν, ένα ελικόπτερο έπεσε πάνω σε βυτιοφόρο που ανεφοδίαζε το C-130, καταστρέφοντας επισήμως την επιχείρηση. Αφού είχαν 8 απώλειες, η αποστολή κηρύχθηκε αποτυχημένη και έφυγαν από το Ιράν με την ουρά στα σκέλια...
Αυτή η επιχείρηση απέτυχε όχι επειδή το Ιράν είχε έναν πολύ ισχυρό στρατό, ο οποίος ούτε καν πρόσεξε, ή κατάλαβε τι συνέβη! Η επέμβαση απέτυχε από μια αμμοθύελλα που ανάγκασε τις αμερικανικές δυνάμεις να υποχωρήσουν και όπως είπε ο Χομεϊνί: «Η άμμος είναι πράκτορας του Θεού»!

Για την ιστορία...
Ο Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σήμερα ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, τότε αναπληρωτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του Ιράν, επισκέπτεται τον τόπο της ταπεινωτικής ήττας των ΗΠΑ στο Ιράν με τον μάρτυρα Mostafa Chamran και τον Hashemi Rafsanjani.

Ιράν... ο Mostafa Chamran... Ζει αιώνια στις καρδιές των Ελεύθερων του κόσμου!

✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, ειδικότερα σήμερα με την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
Στο "VK": ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση