GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΡΙΧΝΟΥΝ τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ! «ΤΟ ΙΡΑΝ δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ...»

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Η Τεχερ...


Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Η Τεχεράνη υποβάθμισε την επίθεση αν και ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, κάνει λόγο για «προπαγάνδα», σημειώνει ότι αναχαιτίστηκαν drones, ενώ το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μεγάλη ζημιά».

Μετά από σύντομη αναστολή των πτήσεων, τα αεροδρόμια της χώρας επαναλειτουργούν. Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε να γίνει δεκτή η Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

03:10 ΗΠΑ: «Δεν ήμασταν εμείς»

Δεν είναι σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση, η οποία έγινε μία ημέρα μετά το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, αλλά αξιωματούχοι της πολιτοφυλακής κατηγορούν τις αμερικανικές δυνάμεις.
Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι δεν υπήρξαν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Ο αξιωματούχος μιλά υπό τον όρο της ανωνυμίας για να παράσχει λεπτομέρειες που δεν είναι δημόσιες.
Τους τελευταίους μήνες, ορισμένες ομάδες-μέλη των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης-PMF οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες, όπως είπαν, ήταν αντίποινα για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμό του με την Χαμάς στη Γάζα.

03:01 Περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση ενάντια στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF)
Καπνός υψώθηκε  από τη βάση Kalsu του αρχηγείου των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης στη Βαβυλώνα (σ.σ. Βαβέλ λένε οι ίδιοι οι Ιρακινοί), νότια της Βαγδάτης, στο Ιράκ, μετά από τρεις αεροπορικές επιδρομές από «άγνωστη δύναμη».
Η βάση περιλαμβάνει δυνάμεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της PMF. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί υλικές απώλειες και τραυματισμοί.
Ιρακινές πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Al-Mayadeen: «Στόχος της επίθεσης ήταν το αρχηγείο του επιτελάρχη των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ , ένα γκαράζ αρμάτων μάχης και η είσοδος στο αρχηγείο διοίκησης των περιοχών της Βαβέλ στο νότιο Ιράκ».

02:43 Ένας νεκρός σε «βομβαρδισμό» (;) ιρακινής στρατιωτικής βάσης που χρησιμοποιείται από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές
Μια τεράστια έκρηξη συγκλονίζει μια στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) στα νότια της Βαγδάτης, αναφέρουν δύο πηγές των PMF και δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters. Οι δύο πηγές ασφαλείας λένε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα άγνωστης αεροπορικής επιδρομής, η οποία σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα.
Οι δύο πηγές των PMF επισημαίνουν ότι τα πλήγματα δεν οδήγησαν σε θύματα, αλλά προκάλεσαν υλικές ζημιές. Ωστόσο, πηγή του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται το AFP, αναφέρει ότι από τη «βομβιστική επίθεση» σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα οκτώ.
Πηγές της PMF, γνωστής και ως Hashed al-Shaabi, λένε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο ένα αρχηγείο της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας πολιτοφυλακής στη στρατιωτική βάση Kalso, κοντά στην πόλη Iskandariya περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

02:20 «Πραγματική κλιμάκωση» μετά την επίθεση του Ισραήλ είναι απίθανη, λέει απόστρατος υποστράτηγος
Ένας Ισραηλινός απόστρατος υποστράτηγος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η ολονύκτια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι ένα «πολύ σημαντικό γεγονός».
Ο υποστράτηγος Giora Eiland, πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το χτύπημα δείχνει ότι το Ισραήλ μπορεί να φτάσει «ακόμη και σε ευαίσθητα σημεία», αλλά προσπάθησε να το κάνει «με τρόπο που και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες». Δήλωσε στην εκπομπή World with Yalda Hakim του Sky ότι δεν «προβλέπει πραγματική κλιμάκωση μετά από αυτό».
Ερωτηθείς αν το μήνυμα του Ισραήλ έχει ληφθεί στο Ιράν, είπε ότι οι χώρες θα προσπαθήσουν να τονίσουν την επιτυχία τους και να ελαχιστοποιήσουν την επιτυχία της άλλης πλευράς. Πρόσθεσε ότι επιτιθέμενο στο Ισραήλ, το Ιράν δημιούργησε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον του – «κάτι που σίγουρα δεν θέλουν να δουν».

01:55 Εκρήξεις στο Ιράκ, πιθανότατα σε αποθήκη πυρομαχικών των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ
Εκρήξεις ακούστηκαν στη διοικητική περιφέρεια της Βαβυλώνας, μια επαρχία που βρίσκεται νότια της Βαγδάτης στο Ιράκ, μετέδωσε το Rudaw Media Network. Η βομβιστική επίθεση φέρεται να είχε ως στόχο την προωθημένη επιχειρησιακή βάση Kalsu, η οποία χρησιμεύει ως στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ. Κάποιες εξ’ αυτών, οι σιιτικές, συμμετείχαν σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υπό τον μανδύα της οργάνωσης-ομπρέλα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Σύμφωνα με αναφορές, η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής με στόχο βάση που ανήκει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, μια φιλοϊρανική πολιτοφυλακή. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα της έκρηξης, αλλά όχι θύματα. Πιστεύεται ότι δέχθηκαν επίθεση μεγάλες αποθήκες όπλων.
Υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για το χτύπημα, με ορισμένες αναφορές να κατηγορούν το Ισραήλ και άλλες να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για αμερικανική επίθεση.

01:36 Αρκετοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στη νότια Ράφα της Γάζας
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Ταλ αλ Σουλτάν στη Ράφα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
Η πλειονότητα των νεκρών ήταν «γυναίκες και παιδιά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ένα πλήγμα έπληξε μια κατοικία». Ανέφερε πως «ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που υπέστησαν τραυματισμούς».

01:21 Ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς φτάνει στην Τουρκία και θα συναντηθεί  με τον Ερντογάν
Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς έφτασε στην Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Μαζί με μια αντιπροσωπεία, ο Χανίγια θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, όπως ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει τον ηγέτη της Χαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και έχει καταδικάσει τον αποκλεισμό και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

01:00 Περισσότερα ισραηλινά στρατιωτικά άρματα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει μια σειρά από ισραηλινά στρατιωτικά άρματα μάχης και μπουλντόζες να κατευθύνονται προς τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει νεαρούς άνδρες να συλλαμβάνονται από ισραηλινά στρατεύματα. Όπως έχουμε αναφέρει, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε χθες στον καταυλισμό και η επιδρομή συνεχίζεται ακόμη. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός εφήβου, έχουν σκοτωθεί.
Ο Zein Basravi του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το Tulkarem, δήλωσε πριν από λίγο ότι η επιδρομή έχει προκαλέσει μερικές από τις «χειρότερες καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση