GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΟΥΤΕ ζωντανός ούτε νεκρός!» Ο Καντίροφ πάσχει από σοβαρή ασθένεια...

Σοβαρό πρόβλημα υγείας εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια φέρεται να αντιμετωπίζει ο Τσετσένος πολέμαρχος, Ραμζάν Καντίροφ, καθώς φέρεται ...


Σοβαρό πρόβλημα υγείας εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια φέρεται να αντιμετωπίζει ο Τσετσένος πολέμαρχος, Ραμζάν Καντίροφ, καθώς φέρεται να έχει διαγνωστεί με ασθένεια που μπορεί να τον οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Τις αποκαλύψεις για την υγεία του ηγέτη της Τσετσενίας έκανε η ρωσική ανεξάρτητη ερευνητική εφημερίδα, Novaya Gazeta Europe, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στο Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας, όπου φέρεται να νοσηλεύεται τακτικά ο Καντίροφ από τον Ιανουάριο του 2019.
«Ο παλιός ηγέτης δεν θα είναι πλέον ο ίδιος, η ασθένεια θα τον επηρεάσει σοβαρά. Ακόμη και αν αναρρώσει τώρα, δεν θα είναι ούτε ζωντανός ούτε νεκρός»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Τσετσένος ηγέτης διαγνώστηκε από νεκρωτική παγκρεατίτιδα, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η νεκρωτική παγκρεατίτιδα είναι μια ακραία επιπλοκή της οξείας παγκρεατίτιδας -μια φλεγμονή του παγκρέατος- η οποία προκαλεί τον θάνατο τμήματος του οργάνου. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν οργανική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο.Όπως ανέφεραν οι πηγές του νοσοκομείου στη Novaya Gazeta Europe από το 2019 ο ηγέτης της Τσετσενίας υποβάλλεται τακτικά σε επεμβάσεις.

Διατάγματα μεταβίβασης εξουσιών
Μάλιστα ο Καντίροφ από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης υπέγραψε διάταγμα ότι είχε παραχωρήσει για λίγο τις εξουσίες του στον πρόεδρο του περιφερειακού κοινοβουλίου «για μία περίοδο προσωρινής ανικανότητας», χωρίς να αποκαλύψει την ασθένειά του, αλλά αναφέροντας ότι είχε νοσήσει από ένα κρυολόγημα. Εξέδωσε άλλο ένα διάταγμα για μια παρόμοια σύντομη μεταβίβαση εξουσίας τον Ιανουάριο του 2020.
Μάλιστα τότε η θεραπεία ενός κοινού κρυολογήματος με ενδοφλέβια προκάλεσε απορία σε πολλούς. Επίσης, το 2019, λίγοι έδωσαν σημασία στο βάρος που έχασε ο Ραμζάν Καντίροφ.
Όπως σημειώνει η Novaya Gazeta, είναι απίθανο αυτό να ήταν συνέπεια μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ και ο ίδιος ο Καντίροφ, ως ενεργός υποστηρικτής του αθλητισμού, δεν είχε προβλήματα με το υπερβολικό βάρος. Όμως η απότομη απώλεια βάρους είναι το πρώτο σύμπτωμα της αναπτυσσόμενης νεκρωτικής παγκρεατίτιδας, αυτής της εξαιρετικά σοβαρής, επώδυνης και δύσκολα θεραπεύσιμης ασθένειας με υψηλό βαθμό θνησιμότητας.
Επίσης, το καλοκαίρι του 2020, ο επικεφαλής της Τσετσενίας έπασχε από Covid και, εκτός από την κύρια ασθένεια, την ανάπτυξη της οποίας οι γιατροί του νοσοκομείου προσπάθησαν να σταματήσουν, υπέστη σοβαρά προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα.

Επιδείνωση της υγείας του
Η Novaya Gazeta Europe ανέφερε ότι η υγεία του Καντίροφ άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία την άνοιξη του 2022, αναγκάζοντάς τον να χάσει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις και εγείροντας υποψίες για την περιοδική απουσία του από τη δημοσιότητα.

Ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο φθινόπωρο ανέφεραν ότι ο Καντίροφ έπασχε από προβλήματα στα νεφρά, γεγονός που τον ώθησε να εμφανιστεί σε προσεκτικά δημοσιευμένα βίντεο σε μια προσπάθεια να διαλύσει τις φήμες.

Το ανώνυμο κανάλι της Τσετσενίας «Niiso» ήταν το πρώτο που μετέδωσε τη νοσηλεία του Καντίροφ σε κώμα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Κεντρικού Κλινικού προεδρικού Νοσοκομείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η πληροφορία διέρρευσε από κάποιον από το περιβάλλον του Καντίροφ, ο οποίος δεν κατανοούσε τις ιατρικές ιδιαιτερότητες της στιγμής.

Το «κώμα»
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Novaya Gazeta Europe ανέφερε ότι ο Καντίροφ νοσηλεύτηκε στο Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας για περίπου ένα μήνα με οξεία πνευμονική ανεπάρκεια μετά από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών που φέρεται να τον βοηθούσαν να ανακουφιστεί από τον πόνο.

Ο Καντίροφ συνδέθηκε με αναπνευστήρα και τέθηκε προσωρινά σε ιατρικά προκαλούμενο κώμα, γεγονός που οδήγησε σε ανώνυμα κανάλια του Telegram να αναφέρουν ότι ο Τσετσένος πολέμαρχος βρισκόταν «σε κώμα». Για να εξηγήσει την απουσία του και να διαψεύσει αυτές τις αναφορές, ο ίδιος δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο μια φωτογραφία του στο κρεβάτι του θείου του Μαγκομέντ, ο οποίος φέρεται να λάμβανε θεραπεία στο ίδιο νοσοκομείο.
Παρόλο που οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του τον Σεπτέμβριο, πηγή της Novaya Gazeta Europe στο νοσοκομείο ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας του Καντίροφ προκάλεσαν «ανησυχία» σε πολλούς στον στενό του κύκλο και την αίσθηση ότι δεν θα ήταν σε θέση να αναρρώσει πλήρως.

Ραμζάν Καντίορφ (Πηγή: Sputnik/Mikhail Metzel)

«Ο παλιός ηγέτης δεν θα είναι πλέον ο ίδιος, η ασθένεια θα τον επηρεάσει σοβαρά. Ακόμη και αν αναρρώσει τώρα, δεν θα είναι ούτε ζωντανός ούτε νεκρός», ανέφερε η Novaya Europe, επικαλούμενη πηγή που βρίσκεται κοντά στον σύμμαχο του Καντίροφ, τον Ρώσο βουλευτή, Άνταμ Ντελιμχάνοφ.
Μετά την περιπέτεια με την υγεία του Σεπτεμβρίου, το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για να δείξει τον Καντίροφ υγιή.

Σενάρια διαδοχής
Ο Καντίροφ, ο οποίος κυβερνά την Τσετσενία από το 2007 και είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν αφήνει ελπίδες για θεραπεία και η Μόσχα πρέπει τώρα να αποφασίσει γρήγορα πώς θα διατηρήσει τη σταθερότητα μετά την αποχώρησή του
Έτσι το Κρεμλίνο φέρεται να αρχίσει να εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο διαδοχής για τη διατήρηση της σταθερότητας στη δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου.
Μεταξύ των πιθανών διαδόχων είναι ο διοικητής της ένωσης εθελοντών των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων Akhmat, υποστράτηγος Απτί Αλαουντίνοφ, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα αναπληρωτής στην Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών και Πολιτικών Εργασιών του υπουργείου Άμυνας.
Δεν υπάρχει απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα: κανένας από όσους βρίσκονται κοντά στον Τσετσένο πολέμαρχο και είναι παρόντες στη δημόσια σφαίρα δεν είναι σε θέση να γίνει το ακριβές αντίγραφό του και να κυβερνήσει την περιοχή σύμφωνα με το μοντέλο του Καντίροφ. Δεν θα υπάρξει δεύτερος Καντίροφ, κι αυτό το καταλαβαίνουν οι στενότεροι συνεργάτες του επικεφαλής της Τσετσενίας και τα μέλη της οικογένειάς του, που μάχονται με νύχια και με δόντια για ηγετικές θέσεις στη δημοκρατία.

Οι πληροφορίες σχετικά με την υγεία του Καντίροφ δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, το κανάλι του Καντίροφ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram κοινοποίησε ένα βίντεο διάρκειας 4 λεπτών με τον Τσετσένο ηγέτη να συζητά τον ρόλο της περιοχής του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Το βίντεο περνάει μέσα και έξω από κοντινά πλάνα του Καντίροφ, ο οποίος δεν κινεί το σώμα του και ακούγεται να μιλάει με δυσκολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση