GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ τρόμου στη Μέση Ανατολή! ΟΛΑ τα σενάρια για τα ισραηλινά αντίποινα και το δίλημμα Νετανιάχου...

Mε το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κίνηση του Ισραήλ που προετοιμάζεται ήδη για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν βρίσκεται ο πλανήτης και την...


Mε το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κίνηση του Ισραήλ που προετοιμάζεται ήδη για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν βρίσκεται ο πλανήτης και την Τεχεράνη να δηλώνει έτοιμη για να απαντήσει αναλόγως.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ τη Δευτέρα παρέμεινε αποφασισμένο να απαντήσει στα πυραυλικά αντίποινα του Ιράν για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απρίλη και την ισραηλινή επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Παρά τις πιέσεις από τους συμμάχους να μην υπάρξει κλιμάκωση, το υπουργικό συμβούλιο συζητά τώρα το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της απάντησης, δήλωσαν στο CNN δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις.

Νέο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα Τρίτη 16/4 ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως το Ισραήλ χτυπά τους εχθρούς του χωρίς έλεος και δηλώνοντας πεπεισμένος πως η νίκη τους ανήκει.
Ο Μπάιντεν έχει γνωστοποιήσει στο Ισραήλ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν στα αντίποινα, καθώς η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί «κλιμάκωση» με το Ιράν, με την κυβέρνηση Νετανιάχου τώρα να σταθμίζει την απάντησή της έτσι ώστε «να χτυπήσει το Ιράν με τον τρόπο και στο χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παραμείνει ενωμένη» απέναντι στην επιθετικότητα του Ιράν «που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη». Ο ίδιος επιχειρεί να εξισορροπήσει τη διεθνή πίεση για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αφενός, αναζητώντας παράλληλα την κατάλληλη απάντηση στο Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει τώρα να σταθμίσει την έκκληση των σκληροπυρηνικών για μια ισχυρή αντίδραση, έναντι του κινδύνου περαιτέρω διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ, διευρύνοντας τον πόλεμο χωρίς διεθνή υποστήριξη.

Στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησαν για «επώδυνα» αντίκτυπα, αλλά που δεν θα πυροδοτήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο. Πληροφορίες μάλιστα σε ξένα μέσα αναφέρουν πως το Ισραήλ προετοιμάζει τα πολεμικά του αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες από το Channel 12 του Ισραήλ η αεροπορία της χώρας – η οποία περιλαμβάνει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και F-35 – προετοιμάζεται ήδη για να πραγματοποιήσει αντίποινα εναντίον του Ιράν, αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.
Το Ισραήλ θα απαντήσει με drones και πυραύλους εναντίον του εδάφους του Ιράν, δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. «Η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί», τόνισε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση της Νεβατίμ. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν» δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος των IDF, ο Ντανιέλ Χαγκάρι.

Οι αναλυτές λένε ότι το Ισραήλ έχει λίγες επιλογές και για καθεμία από αυτές υπάρχει ένα τίμημα, ειδικά μετά τον πόλεμο διαρκείας με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Μια άμεση επίθεση στο Ιράν θα δημιουργούσε ακόμη ένα προηγούμενο. Ενώ το Ισραήλ πιστεύεται ότι διεξήγαγε μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράν όλα αυτά τα χρόνια, στοχεύοντας συχνά άτομα ή εγκαταστάσεις που θεωρήθηκαν απειλή για την ασφάλειά του, ποτέ δεν εξαπέλυσε άμεση στρατιωτική επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

Πλέον όμως μπήκαμε σε μια νέα φάση η οποία μάλιστα είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς το Ιράν προσπάθησε να αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού» με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου μπορεί να περιμένουμε περισσότερους γύρους άμεσων επιθέσεων στο μέλλον.
Αν και το Ισραήλ «οφείλει» να απαντήσει, μπορεί να μην πραγματοποιήσει μια πλήρης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον στόχων στο εσωτερικό του Ιράν, καθώς η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να απαντήσει με μια ακόμη μεγαλύτερη απάντηση από την επίθεση που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο.
Οι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή εργοστάσια, αλλά με πλήγμα που δεν θα προκαλούσε θύματα. Ένα πλήγμα που θα «πονέσει» το Ιράν, που θα έχει τις «ευλογίες» των Αμερικανών και των λοιπών συμμάχων και το οποίο δεν θα προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολη η αναζήτηση της χρυσής τομής.
Εξετάζεται ακόμα το σενάριο να χτυπηθούν οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν όπως στο Λίβανο τη Χεζμπολάχ, Φρουρούς της Επανάστασης, στη Συρία, στο Ιράκ ακόμα και στην Υεμένη, τους Χούθι, ενώ το σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή αφορά χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φαίνεται πως δεν προκρίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση