GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Σοβιετικοί στρατιώτες ύψωσαν το λάβαρο της Νίκης, στο Ράϊχσταντ (Κοινοβούλιο) της Χιτλερικής Γερμανίας!

Της Ιωάννας Υψηλάντη 30 Απριλίου. Σαν σήμερα, πριν από 79 χρόνια, οι...

Της Ιωάννας Υψηλάντη
30 Απριλίου.
Σαν σήμερα, πριν από 79 χρόνια, οι...

Σοβιετικοί στρατιώτες ύψωσαν το λάβαρο της Νίκης, στο Ράϊχσταντ (Κοινοβούλιο) της Χιτλερικής Γερμανίας.
Από την αυγή ξεκίνησε η γενική επίθεση στο ναζιστικό κοινοβούλιο. Οι μαχητές του λοχία Σγιάνοφ μετά από μάχες, έσπασαν την άμυνα, στις σκάλες και στην οροφή του κτιρίου και έφτασαν στον τρούλο του Ράιχσταγκ.
Ο υπολοχαγός Αλεξέι Μπερέστ,  ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού Μιχαήλ Γιεγκόροφ και ο κατώτερος λοχίας Μέλιτον Κανταρία εγκατέστησαν το σύμβολο της Νίκης με την εντολή Νο 6 του στρατάρχη Ζούκοφ. Η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης υψώθηκε, πάνω από το κτίριο του Ράιχσταγκ!
Αρχικά, το σύμβολο της Νίκης εγκαταστάθηκε στο αέτωμα πάνω από την κύρια είσοδο του Ράιχσταγκ (στο ανατολικό τμήμα του κτιρίου). Μόνο το απόγευμα της 2ης Μαΐου 1945, ο Γιεγκόροφ και ο Κανταρία μετέφεραν την σημαία, στον θόλο του Ράιχσταγκ.
Η προηγούμενη χιτλερική σημαία, που κυμάτιζε, κατέβηκε χτυπημένη, από σφαίρες και έπεσε, για να γεννηθεί θριαμβευτικά, ένα νέο σύμβολο, πάνω από το ηττημένο Βερολίνο!
Η σημαία της Νίκης μεταφέρθηκε, πρώτα, στην έδρα του 756ου Συντάγματος Πεζικού και στη συνέχεια αποθηκεύτηκε στο πολιτικό τμήμα του 150ου τμήματος πεζικού μέχρι τις 19 Ιουνίου 1945. Την ημέρα αυτή, με εντολή του επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του τάγματος "Κουτούζοφ", ο  στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ διέταξε την παράδοση του συμβόλου, στην Μόσχα, για την παρέλαση της "Ημέρας της Νίκης".

Εδώ η ειδική τελετή, που έγινε, για την μεταφορά της σημαίας, από το Βερολίνο, στην Μόσχα...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση