GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο μητροπολίτης: «ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων, ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, υπεραμύνεται της απόφασής του να μη τελέσει κανονικά την κηδεία...


Παρά τη θύελλα αντιδράσεων, ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, υπεραμύνεται της απόφασής του να μη τελέσει κανονικά την κηδεία της 17χρονης μαθήτρια από το Ηράκλειο της Κρήτης, που σκοτώθηκε πέφτοντας στο κενό από τη γέφυρα στον ΒΟΑΚ.

«Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο μητροπολίτης Γεράσιμος, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για την απόφασή του να μην διαβαστεί το Ευαγγέλιο στο τελευταίο αντίο που είπαν συγγενείς και φίλοι στην 17χρονη μαθήτρια.

Η άρνησή του να τελεστεί κανονικά η κηδεία της 17χρονης μαθήτρια προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί οριστικά το κατά πόσο ο θάνατος της 17χρονης αποτελεί αυτοχειρία.

«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε» είπε, μιλώντας στο Cretalive.

«Τι θα πούμε, αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα;»
«Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;» συνέχισε ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου.

Σύμφωνα με τον ιερωμένο, «η Εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία».

«Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης» κατέληξε.

2 σχόλια

  1. Επειδη πιο μουνοπανο εισαι κινδυνος για την δημοσια υγεια,επειδη εισαι πολυ μαλακας και ασχετος για να αρθρωσεις μια κουβεντα επανω στην ψυχολογια των εφηβων,επειδη εισαι τοσο μιαρος που βρωμιζεις και τα καζανια της Κολασης,τραβα ξυρισου μονος σου και βρες μια ησυχη γωνια να ψοφησεις σαν συφιλιασμενο αρουρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν μπορει να δει αυτος ο ανοητος τα κεφαλαια που κλεβει η εκκλησια απο τους ανθρωπους ταζοντας καλη ζωη μετα θανατον? σε τι διαφερει αυτος απο αλλες θρησκειες?αν ο θεος δεν παρει στην αγκαλια του αυτο το παιδι επειδη ενας πραγματικα αμορφωτος ανθρωπος γεματος κακκια δεν εσκυψε σε αυτο το παιδι, τοτε δεν ειναι θεος αλλα εωσφορος. ευτυχως ο πραγματικος θεος δηλαδη ο δημιουργος του συμπατος δεν ειναι ο θεοςς των δεσποταδων και ολων αυτων των καραγκιωζηδων που φορανε στην κεφαλη των τα καπελλα τα εωσφορικα. μην ασχοληστε με τετοια αντικειμενα. επρεπε ολος ο λαος να παει εις την κηδεια και να δειξουν οτι τον εχουν δια σκουπιδι. ειναι ολοι τους προδοτες και κλεφτες. ποτε δεν θα βοηθησουν τον λαον. αυτοι ειναι που με διαφορες και ανοητες θεωριες βασανιζουν τον λαο να νιωθει οτι παντα αμαρτανει ακομα και που αναπνεει και δεν ντρεπονται αυτοι συντελουν με τις αποψεις των και σε αυτοκτονιες η σε ψυχικες διαταραχες. να τους φτυνετε ολους. δεν λεω τους απλοικους ιερεις αυτοι ειναι τα θυματα. παντελης 6978174827

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση