GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΘΡΙΛΕΡ με το αεροπλανοφόρο (των ΗΠΑ) Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα...

Οι Houthi ανακοίνωσαν ότι δυνάμεις της οργάνωσης εξαπέλυσαν επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα Ένα πραγμα...


Οι Houthi ανακοίνωσαν ότι δυνάμεις της οργάνωσης εξαπέλυσαν επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα

Ένα πραγματικό θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στην Ερυθρά Θάλασσα και σχετίζεται με τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ανταρτών Houthi και εάν κατά πόσο έχουν αναβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να πλήττουν υπερόπλα, όπως το αεροπλανοφόρο Eisenhower των ΗΠΑ.
Οι Houthi ανακοίνωσαν το Σάββατο (22/6/2024) ότι δυνάμεις της οργάνωσης εξαπέλυσαν επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και στο πλοίο Transworld Navigator στην Αραβική Θάλασσα.
Δεν διευκρίνισαν πότε έγιναν οι επιθέσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σιιτών ανταρτών το Transworld Navigator δέχτηκε άμεσο πλήγμα από πύραυλο.
Η επιχείρηση κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Eisenhower πέτυχε τους στόχους της, πρόσθεσαν χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό ένοπλο κίνημα έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών και κατόπιν πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Aden, τονίζοντας πως δρα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πλήττονται από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο διεθνή δύναμη για την προστασία της ναυσιπλοΐας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Ναυτική δύναμη αναπτύχθηκε επίσης νωρίτερα το 2024 από την ΕΕ.

Από τον Ιανουάριο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, δρώντας σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία με αυτές της Βρετανίας, πλήττουν θέσεις και εγκαταστάσεις των Houthi στην Υεμένη.
Η δράση των Houthi έχει αναγκάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναδρομολογήσουν τα πλοία τους, να τα στέλνουν πλέον να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, καθιστώντας πολύ πιο δαπανηρές και χρονοβόρες τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ο ισχυρισμός των Houthi ότι επιτέθηκαν στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ψευδής, δήλωσαν δύο Aμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.
«Αυτό είναι ψευδές», τόνισε ένας από τους αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Μπορούν τελικά οι Houthi να βυθίσουν το Eisenhower
Γενικότερα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες με τους Houthi στην εντονότερη εμπλοκή του σε συγκρούσεις, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παραδέχεται το γνωστό αμερικανικό περιοδικό National Interest.
Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του USS Eisenhower έχουν αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα από το περασμένο φθινόπωρο και επί του παρόντος δεν διαφαίνεται τέλος στην περιπέτεια.

Το Associated Press (AP) ανέφερε ότι η βαφή γύρω από τις καταπακτές στους εκτοξευτές πυραύλων στο αντιτορπιλικό USS Laboon (DDG-58) κατηγορίας Arleigh Burke έχει καεί από τις επαναλαμβανόμενες εκτοξεύσεις για την αντιμετώπιση των drones και των πυραύλων των Houthi.
«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πραγματικά πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που αναλάβαμε και πόσο απειλούνται τα πλοία», δήλωσε στο AP ο Eric Blomberg καπετάνιος του USS Laboon.
Αναφορές για πλήγματα με πυραύλους και drones από του Houthi στο αεροπλανοφόρο Eisenhower υπήρξαν και το προηγούμενο διάστημα.
Τα μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου μάλιστα αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να πείσουν – πρωτίστως τους δικούς τους στις ΗΠΑ – ότι είναι καλά στην υγεία τους.

«Νομίζω ότι ήταν περίπου δύο ή τρεις φορές τους τελευταίους έξι μήνες που φέρεται να βυθιστήκαμε, κάτι που δεν έγινε τελικά», είπε στο Associated Press ο Christopher "Chowdah" Hill, ο καπετάνιος του USS Eisenhower.
Εν κατακλείδι όσο αναβαθμισμένες και εάν είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητες των αναρτών της Υεμένης είναι εξαιρετικά απίθανο να βυθίσουν ένα τόσο μεγάλο πλοίο όσο το Eisenhower.
Ωστόσο χάρη στις εξοπλιστικές δυνατότητες που τους παρέχει το Ιράν είναι σε θέση να του καταφέρουν σημαντικά πλήγματα.
Τα σημάδια μάχης που είναι χαραγμένα στο μαχητικό αεροσκάφος F/A-18 λένε την ιστορία: 15 πύραυλοι και έξι drones στο σώμα του αεροσκάφους που βρίσκεται στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου.
Τα σημάδια του φωτίζουν τους εχθρικούς στόχους που έχουν καταστραφεί τους τελευταίους μήνες και υπογραμμίζουν την ένταση της μάχης μεταξύ του πληρώματος του Eisenhower, σύμφωνα με το AP.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονται ότι οι 7.000 ναύτες του αεροπλανοφόρου έχουν κουραστεί, καθώς εισήλθαν στον ένατο μήνα της πιο έντονης μάχης στη θάλασσα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό εγείρει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το τι θα ακολουθήσει καθώς οι ηγέτες του στρατού και της άμυνας των ΗΠΑ διαφωνούν για το εάν το πλοίο παραμείνει στην περιοχή ή θα επιστρέψει στη Virginia.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση