GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ: Ο Τραμπ έκλεισε την εκστρατεία με συγκεντρώσεις σε Αϊόβα, Κάνσας-ρήγμα στους Δημοκρατικούς στο Μίσιγκαν

Την Κυριακή ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοπ...

Την Κυριακή ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις στην Αϊόβα και στο Κάνσας, ενώ στο Μίσιγκαν εμφανίστηκαν διαιρέσεις στους Δημοκρατικούς, που απειλούν να υπονομεύσουν την προσπάθειά τους να ανακτήσουν τη Γερουσία.
Στη Σαλίνα του Κάνσας και στην Ντιμπιούκ της Αϊόβα βρέθηκε ο πρόεδρος, όπου οι Ρεπουμπλικανοί αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από Δημοκρατικούς υποψηφίους και στις δύο πολιτείες.
Ωστόσο στην Αϊόβα ο Τραμπ επέμεινε ότι οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται ένα βήμα πριν από σαρωτικές νίκες.
«Θα εκλέξουμε Ρεπουμπλικανούς του ‘‘Πρώτα η Αμερική’’ σε όλα τα επίπεδα», είπε προς την αρχή μιας ομιλίας που κράτησε δύο ώρες.
Αργότερα ο Τραμπ ταξίδεψε στο Κάνσας, όπου το Air Force One πέταξε πάνω από ένα ενθουσιώδες πλήθος προτού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σαλίνα για υπαίθρια συγκέντρωση.
Και πάλι ο πρόεδρος εκφώνησε μακροσκελή ομιλία, σχεδόν 90 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες παρευρισκόμενοι αποχώρησαν πριν ολοκληρώσει.
«Αυτή είναι η τελευταία μας στάση. Το κλείνουμε απόψε», είπε ο Τραμπ, που πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος έχει διοργανώσει περισσότερες από δύο δεκάδες συγκεντρώσεις σε 19 πολιτείες.
Με περισσότερα από 54 εκατ. ψηφοδέλτια ήδη κατατεθειμένα, οι εκλογές της Τρίτης θεωρούνται δημοψήφισμα για τη δεύτερη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η δημοτικότητα του Τραμπ έχει πέσει σε χαμηλό επίπεδο στη δεύτερη θητεία του, αντανακλώντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τις εσωτερικές του αποφάσεις, τους εκτεταμένους δασμούς και την απόφασή του να ξεκινήσει τον πόλεμο στο Ιράν.
Διαπιστώνεται μετατόπιση στρατηγικής. Το 2024 το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχε επικεντρωθεί κυρίως στο να ανατρέψει πολιτείες που είχαν ψηφίσει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν το 2020. Φέτος όμως ο Τραμπ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της εκστρατείας του σε πολιτείες όπου έχει κυριαρχήσει στο παρελθόν.
Στην κάλπη βρίσκονται και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και 35 έδρες της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν σήμερα οριακή πλειοψηφία 219-214 στη Βουλή και πλειοψηφία 53-47 στη Γερουσία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι σε καλή θέση να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ έχουν επίσης ρεαλιστική πιθανότητα να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Η νίκη στη Βουλή θα έδινε στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, τη δυνατότητα να μπλοκάρουν νομοθεσία και μεγαλύτερες εξουσίες να διερευνήσουν την κυβέρνηση Τραμπ.
Διαιρέσεις στο Μίσιγκαν
Εν τω μεταξύ στο Μίσιγκαν, η Δημοκρατική βουλευτής Χέιλι Στίβενς διαφοροποιήθηκε από το κόμμα της, στηρίζοντας δημόσια τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μάικ Ρότζερς αντί να στηρίξει τον υποψήφιο του κόμματός της.
Η Στίβενς έχασε τις προκριματικές των Δημοκρατικών για τη Γερουσία από τον προοδευτικό υποψήφιο Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Ρότζερς στην κούρσα για τη Γερουσία.
«Πρόκειται για μια πολύ αμφίρροπη εκλογή, το ξέρουμε όλοι, αλλά ο Αμπντούλ ξεκαθάρισε ότι δεν ήμουν ευπρόσδεκτη στην εκστρατεία του», είπε στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας την υποστήριξή της.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τη Γερουσία στο Μίσιγκαν Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ μιλά κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026, στο Ντιτρόιτ. AP Photo/Julia Demaree Nikhinson
Ο Τραμπ επαίνεσε τη Στίβενς για την υποστήριξή της στον Ρότζερς και την κάλεσε να μετακομίσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. «Δεν γνωρίζω τη Χέιλι, δεν έχω συναντήσει τη Χέιλι, αλλά η Χέιλι είπε αυτό που λίγοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πουν», είπε.
Στις συγκεντρώσεις του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνέχισε επίσης τις επιθέσεις του στον Ελ-Σαγιέντ, χρησιμοποιώντας ισλαμοφοβική ρητορική και χαρακτηρίζοντάς τον «τζιχαντιστή».
«Μπορείτε να φανταστείτε, θα πρέπει να τον περνάμε από ανιχνευτές μετάλλων...», είπε ο Τραμπ.
Ο Ελ-Σαγιέντ, του οποίου το εθνικό προφίλ ενισχύεται, έχει υπάρξει έντονος επικριτής της συμμαχίας των ΗΠΑ με το Ισραήλ και έχει ζητήσει τον τερματισμό των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στη χώρα.
«Στο τέλος της ημέρας, στην πραγματικότητα δεν σκέφτομαι τη Χέιλι Στίβενς. Σκέφτομαι τα 9.999.998 άτομα που δεν είναι αυτοί οι δύο», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *