GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τύπος και ενημέρωση...

Γράφει ο Χρίστος Καλλίτσης (αρχισυντάκτης του περιοδικού «ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ»)   Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Μεγάλη μπορεί να είναι η προσφορά το...

Γράφει ο Χρίστος Καλλίτσης
(αρχισυντάκτης του περιοδικού «ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ»)  
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Μεγάλη μπορεί να είναι η προσφορά του Τύπου στη λειτουργία και πρόοδο της κοινωνίας. Η τηλεόραση μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Αντ’ αυτού πολύ συχνά οι ειδήσεις και οι πληροφορίες που διακινούνται από το χαζοκούτι και τις μεταλλαγμένες εφημερίδες είναι παραπλανητικές μέχρι του σημείου ν’ αντιστρέφεται η πραγματικότητα. Η τηλεόραση ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί ως μέσο αφύπνισης – όπως συμβαίνει με τις ποιοτικές κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας ή τα ντοκιμαντέρ – καθηλώνει τον κόσμο στους καναπέδες. Λειτουργεί ως μέσο καταστολής των συνειδήσεων.
Στη λαθεμένη κατεύθυνση που φαίνεται να έχει πάρει η πολιτεία μάλλον συμβάλλουν τα λείψανα της καθεστωτικής ενημέρωσης και οι μιμητές τους. Ποιά είναι η συμμετοχή του τύπου στο κουκούλωμα των ποικίλων υποθέσεων που έχουν βουλιάξει την οικονομία και τα ήθη στη χώρα; Πόσο προσέχει ο αναγνώστης της εφημερίδας τα θέματα ενημέρωσης όταν την αγοράζει σε πλαστική σακούλα γεμάτη δώρα / διαφημίσεις;
Το 80% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δεν εμπιστεύονται τους δημοσιογράφους. Η κατάσταση στην κοινωνία έχει αλλάξει, αλλά η περιγραφή της από την...
τηλεόραση και τα πρωτοσέλιδα του τύπου δείχνει τα πράγματα στάσιμα.
Τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας ανήκουν σε μεγαλοεργολάβους κι εφοπλιστές: αντιδεοντολογικό, αλλά συμβαίνει. Η πολιτική της κρατικής τηλεόρασης, πλην εξαιρέσεων, ακολουθεί τις οδηγίες της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ο τηλεοπτικός πανζουρλισμός («αίμα, σπέρμα, ψέμα»¹) προκαλεί αναπόφευκτα σύγχυση στον τηλεθεατή. Πώς μπορούν οι τηλεορασόπληκτοι ν’ απεξαρτηθούν από τις οθόνες;
Η φωτεινή κι ελπιδοφόρα διαδρομή (κατεύθυνση) βρίσκεται έξω από το βούρκο της κοινωνίας του θεάματος. Η τηλεόραση όσο εγκλωβίζεται στη θεαματική της διάσταση τόσο χάνει τη θετική της δυναμική.
Σε ποιόν συμφέρουν τα παραμύθια και τα ψέματα;
Ο παραλήπτης της είδησης σήμερα πρέπει να σκέφτεται μία φορά πριν και περισσότερες φορές μετά την έκθεσή του στην καθιερωμένη (καθεστωτική) ενημέρωση.
«Θέλετε να μας πείτε ότι η “Ελευθεροτυπία” γράφει πραγματικά γεγονότα; Μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή εφημερίδα, βεβαίως. Αλλά την έχετε κάνει “Βίβλο” σας και μας λέτε ότι το έγραψε η “Ελευθεροτυπία” και έρχεστε εδώ και μας δουλεύετε, ότι το έγραψε η “Ελευθεροτυπία” - άρα είναι και πραγματικότητα; Στην εποχή που βαδίζουμε για τις εκλογές; Γιατί να μην πιστέψω εγώ ότι είναι πληρωμένα αυτά τα άρθρα εκεί;» Αλεξία Έβερτ, από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, 22-3-2010 ².
Πόσοι δημοσιογράφοι, υπάλληλοι «μεγάλων» εφημερίδων, δουλεύουν ταυτόχρονα για τα γραφεία τύπου δήμων και τα περιοδικά τους; Για παράδειγμα δύο δημοσιογράφοι, ένας της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» κι ένας του «Αγγελιοφόρου» είναι αντίστοιχα ο συντονιστής ύλης και ο συντάκτης στο περιοδικό του δήμου Πανοράματος (Θεσσαλονίκη).
Ίσως η ανοχή στην αντιδεοντολογική συμπεριφορά πολλών δημοσιογράφων, πέρα από το ότι μειώνει την ποιότητα της ενημέρωσης, καθιστά το σύνολο των λειτουργών του Τύπου πιο ευάλωτο στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την ανεργία.
Υπάρχουν δημοσιογράφοι και όχι μόνο που προσπαθούν να τρυπήσουν το φράγμα της λογοκρισίας. Τυπικοί ή άτυποι εργάτες του επίκαιρου λόγου – με ελάχιστα ή ανύπαρκτα οικονομικά οφέλη, με το ρίσκο της απώλειας της εργασίας τους - δημοσιεύουν αλήθειες και ανεκτίμητες πληροφορίες.
Αγωνιστές του συλλογικού δικαιώματος για μία καλύτερη δημόσια παιδεία, απασχολούμενοι στο χώρο της εκπαίδευσης, απαίτησαν και πέτυχαν την ανακοίνωση³ των προτάσεών τους από το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης (4-5-2010). Μήπως όφειλε το κρατικό κανάλι, χωρίς να βάζει εμπόδια, να μεταδώσει την ανακοίνωση των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών;
Χρειάζεται κόπος για να μάθεις τα νέα· δεν αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού.

7 σχόλια

  1. Ο ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ.

    ΚΑΝΟΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ.


    Αγνός ΠΑΣΟΚος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακούστε Ελληνικό Ραδιόφωνο και δείτε Ελληνική τηλεόραση, εντελως δωρεαν από τη διεύθυνσή EMAX.GR (emax.gr) !

    Όλοι οι ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, και τα κυριότερα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια live

    ...Δεν είμαι Bot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαπιστώνω ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και παρά την πρωτοφανή προπαγάνδα στήριξης των επιμέρους πολιτικών επιλογών – και όχι της ανύπαρκτης πολιτικής - της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ, η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται αυτό που η γερμανική έκδοση των Financial Times τονίζει: ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος τους στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρεις μήνες μετά την έναρξη του μνημονίου, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μια παράδοξη κατάσταση που κάνει πολλούς να σπάνε τα μολύβια τους. Ο πληθωρισμός το πρώτο τρίμηνο είχε κλείσει στο 3% και περίμεναν ότι η αυστηρότερη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτούσε η «τρόικα» θα τον συμπίεζε μέχρι μηδενισμού. Σήμερα ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 5% και συνεχίζει ακάθεκτος με τις επαπειλούμενες ανατιμήσεις υπηρεσιών ΔΕΚΟ και πολλών προϊόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To SoundTrack της οικονομικής κρίσης:
    1.Στο άδειο μου ταμείο
    2.Χρεωμένοι κι οι Δυο (Ξόφλα σε παρακαλώ)
    3.Μια ζωή πληρώνω μ**κιες αλλονών
    4.Ύποπτο το εισόδημα σου
    5.Δε θα ψηφίσω ποια για σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απόδημος Ζαγορίσιος14 Αυγ 2010, 9:27:00 μ.μ.

    Πρέβεζα: "τα γαλάζια τζάκια" καίνε Στέργιο Γιαννάκη
    Φανερά δυσαρεστημένες οι παραδοσιακές δεξιές οικογένειες της Πρέβεζας με την απόφαση της ομάδας Μιχαλολιάκου για την επιλογή του κ. Στέργιου Γιαννάκη ως επικεφαλής του νεοδημοκρατικού ψηφοδελτίου.
    Θεωρούν μεγάλη προσβολή την περιθωριοποίησή τους από το κόμμα προς χάριν μιας ομάδας πολιτικών φαντασμάτων και ερμαφρόδιτων ιδεολογικά προσώπων που “λανσάρισαν” την εν΄λόγω υποψηφιότητα.
    Οι δεξιοί Πρεβεζάνοι παράγοντες θεωρούν πως ο υποψήφιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να διοικήσει την Πρέβεζα και κυρίως δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει τους παραδοσιακούς αγωνιστές του κόμματος ,αφού ο ίδιος κατατάσσει τον εαυτό του στην όψιμη οικονομική “ελίτ” της πόλης και προτάσσει μια νεόπλουτη φιλοσοφία ως μοναδικό υποτιθέμενο πολιτικό προσόν!
    Άριστοι γνώστες του δεξιού πολιτικού παρασκηνίου και της μικρής κοινωνίας της Πρέβεζας αποφάσισαν να αντιδράσουν και να προστατεύσουν το πολιτικό τους γόητρο που βάλλεται από την ομάδα των γνωστών-αγνώστων.
    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή εξετάζονται

    οι παρακάτω περιπτώσεις:

    1. Η συγκρότηση ενός νέου κεντροδεξιού ψηφοδελτίου στο οποίο αν χρειαστεί θα επιστρατευτούν και τα πιο “βαριά” ονόματα των παραδοσιακών δεξιών οικογενειών.
    2. Η συμμετοχή ενός ή δύο δυνατών στελεχών σε άλλο ψηφοδέλτιο.
    3. Η ομαδική αποχή στον 1ο γύρο καιαν χρειαστεί στον 2ο γύρο -εξέλιξη που θεωρούν σχεδόν απίθανη- οργανωμένη γραμμή "μαυρίσματος".

    Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν πολύ σύντομα σε προγραμματισμένη σύσκεψη των δεξιών τζακιών της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΡΕΕΕ ΒΑΛΤΕ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ

    ΕΧΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ ΕΞΩ!!

    ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση