GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμβούλια Γειτονιών –Συμμετοχική Τοπική Δημοκρατία...

Του Αντώνη Γάκη Υπ Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου –Περιφερειακού Συμβούλου Αν. Αττικής Σε δημοτικό-περιφερειακό επίπεδο η ενεργή συ...

Του Αντώνη Γάκη
Υπ Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
–Περιφερειακού Συμβούλου Αν. Αττικής

Σε δημοτικό-περιφερειακό επίπεδο η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και η οριζόντια και κάθετη δράση των συλλογικών φορέων μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές μορφές.Τα συμβούλια ανά γειτονιά είναι ένα παράδειγμα για την τοπική ανάπτυξη της συμμετοχής και της ενεργούς αξιοποίησης των τοπικών αξιών και πλεονεκτημάτων.
Τα συμβούλια αυτά μπορεί να είναι άτυποι οργανισμοί, εξωραϊστικοί τοπικοί σύλλογοι, τοπικές ΜΚΟ ή φιλανθρωπικές εθελοντικές κινήσεις που θα συνδέονται επίσημα με το δήμο ή και με ...
την περιφέρεια.
Θα μπορούν να κάνουν πολυσχιδείς δράσεις με ένα αρχικό ονομαστικό κεφάλαιο και να επιχορηγούνται για συγκεκριμένες δράσεις με δημοτικά η περιφερειακά κεφάλαια.
Τα συμβούλια- ομάδες θα κινητοποιούν ακόμα καλυτέρα και θα ενημερώνουν βέλτιστα τους κατοίκους του χώρου δράσεις τους για τις ενέργειες και τις δράσεις που υπάρχουν.Η διαβούλευση ανάμεσα σε μικρούς πληθυσμούς είναι καλύτερη και μέσα από τα εκλεγμένα μέλη τους- μικρά σε αριθμό για να είναι ευέλικτα-θα αποτελούν τον συνεκτικό κρίκο της βάσης με την επίσημη τοπική διοίκηση.
Τα οικονομικά, κοινωνικά περιβαλλοντολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και διαφορές μπορούν να συζητούνται αλλά κυρίως να σχεδιάζονται άξονες δράσεις για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση τους.Η συμμέτοχη σε αυτά τα συμβούλια δίνει την ευκαιρία στο πολίτη να αφυπνίσει την διάθεση και την ικανότητα του στις δημοκρατικές διαδικασίες.Είναι κινητήριος μοχλός που μπορεί να μετατρέψει τις σκόρπιες αδύναμες φωνές σε δυνατό παλμό δράσεων .Η ουσία και η προϋπόθεση για τη δημιουργία τέτοιων συμβουλίων είναι η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού εθελοντών σαν ένας πυρήνας δράσης που δεν θα έχει καμία σχέση με την κομματικοποίηση ή την χρησιμοποίηση των συμβουλίων αυτών σαν δεκανίκι ή αντιπολιτευτικό όργανο στην κάθε τύπου διοίκηση.
Ήδη αυτό το σύστημα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από το 1989 στο Πόρτλαντ των Η.Π.Α σε σημείο που έχει θεσμοθετηθεί σαν επίσημο μέρος της τοπικής πολιτειακής διοίκησης.

4 σχόλια

  1. Εξωραϊστικός σύλλογος έχει καταντήσει και το πασόκ.
    Και για ποια συμμετοχική τοπική
    δημοκρατία μιλάς;
    Για ποια πράγματα να αποφασίζει;
    Για τα λουλουδάκια στα μπαλκόνια;
    Εδώ έχει περάσει ολόκληρο μνημόνιο
    και δεν σας ρώτησε κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως απόφοιτος του πανεπιστημίου Αθηνών έχω να πω οτι δεν θυμάμαι ποτέ την ΠΑΣΠ να προωθεί την συμμετοχική δημοκρατία.Στην Κωλέτη η κατεύθυνση ήταν απλή τσακίζουμε τις άλλες παρατάξεις στο ξύλο και διαπλεκόμαστε με όσους δεν μπορούμε να τσακίσουμε για να προωθηθούν τα "στελέχη" της ΠΑΣΠ .Που την έμαθες λοιπόν ρε Γάκη την συμμετοχική δημοκρατία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και προς την συμπολίτευση και προς την αντιπολίτευση από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά.
    Όποιος γνωρίζει το πώς θα βγούμε από αυτό το λάκκο με τα σκατά που μας ρίξατε όλοι μαζί, εσείς οι μορφωμένοι στο κομματικό γίγνεσθαι αλλά και σπουδαγμένοι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κλπ, κατέχοντες πολιτική θέση να το πει με λεπτομέρειες, μέχρι δεκάρας αλλιώς ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ!.
    Και προπαντός τις συνέπειες για την κάθε κίνηση που θα γίνει ή και που δεν θα γίνει!
    Και να πει τόσο χρωστάμε, τόσο μπορούμε να δώσουμε, τόσο μπορούμε να κερδίσουμε κάνοντας αυτό, τόσο μπορούμε να κόψουμε από έργα, τόσο μπορούμε να κόψουμε από Άμυνα, τόσο μπορούμε να κόψουμε από κοινωνικές παροχές , τόσο από μισθούς, τόσο από παιδεία, αυτό μπορούμε να το πουλήσουμε, αυτό μπορούμε να το νοικιάσουμε, αυτό το έργο μπορούμε να κάνουμε, και οτιδήποτε άλλο αλλά με λεπτομέρειες και όχι με αφορισμούς του τύπου ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο γιατί τα είδαμε και τα εκτός αυτών τι σκατά είναι, και όποιος ονειρεύεται Αφρική, Ασία ή Νότια Αμερική ο δρόμος είναι ανοιχτός!
    Αλλιώς το, ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια το ξέρει και η κουτσή Μαρία, γι’ αυτό και εσείς βγάλετε το σκασμό και σκύψετε πάνω από το Εθνικό μας πρόβλημα όλοι μαζί και μην λέτε ότι άλλοι ξέρουν και άλλοι δεν ξέρουν, ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΤΕ, αλλά για το συμφέρον της παράταξης σας κάνετε άλλοι τους ανήξερους και άλλοι τους φωστήρες.
    Όλοι ξέρατε πως και η τελευταία δεκάρα που ζητούσατε και απαιτούσατε για το ένα ή για το άλλο ήταν από δανεικά και όμως σαν άφρονες και ανεύθυνοι το κάνατε, προκειμένου όλοι σας να ικανοποιήσετε την εκλογική σας πελατεία ή να αποκτήσετε και άλλη πέραν αυτής που είχατε.
    Γι’ αυτό και πάλι σας λέω όπως και παλιότερα συμμαζευτείτε και συμμαζέψετε τα οικονομικά μας αλλιώς ο ΛΟΧΙΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ!
    Υστερόγραφο, αν δεν έχετε σοβαρή πρόταση να καταθέσετε βγάλετε το σκασμό και αφήσετε αυτούς που φορτώθηκαν το σταυρό του ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ να δουν τι θα κάνουν μόνοι τους, το να παπαρίζετε δεξιά και αριστερά σαν παπαγάλοι ούτε αυτούς ωφελεί ούτε και εσάς, και στο κάτω κάτω αν τα παρατήσουν και έρθει η σειρά σας που δεν το θέλετε, θα δείτε ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΒΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. [Image] Του Αντώνη Γάκη
    Υπ Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου
    –Περιφερειακού Συμβούλου Αν. Αττικής

    Απορώ πως είναι δυνατόν μια ζωή διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων χωρίς καμιά διέξοδο παιδείας για τον πολίτη, δηλαδή πως τη θέλουν τι συμμετοχή νάνε από δυο τρεις ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, διαπλεκόμενοι, και ευαρεστούμενοι να αυτοπολιτίζονται μ' ένα ακροατήριο χωρίς γνώση στοιχειωδών λειτουργιών των αρχών που διέπουν το ευνομούμενο της πολιτείας,

    Κι από την άλλη προτάσεις χωρίς εχέγγυα πολιτικού αποτελέσματος.

    Λέει "Τα συμβούλια ανά γειτονιά είναι ένα παράδειγμα για την τοπική ανάπτυξη της συμμετοχής και της ενεργούς αξιοποίησης των τοπικών αξιών και πλεονεκτημάτων."

    Πάνω σε πια δια βίου εκπαίδευση?

    Κύριε Γάκη να βάλης πρώτος το θέμα και να ζητήσεις από το δήμο σου, και πρώτα ο ίδιος να συμβάλει οικονομικά, να ξεκινήσουν σεμινάρια, για τον Κώδικα Δήμων κ Κοινοτήτων, ανοικτά για όλους τους πολίτες.

    Δεν ξέρουν πως ν αρχίσουν να σας βοηθήσω, κι όχι τίποτε άλλο, αλλά να γίνει και αιτία εσόδων για επιμόρφωση, από το Δήμο!

    Γιατί τα περί ...

    "Τα οικονομικά, κοινωνικά περιβαλλοντολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και διαφορές μπορούν να συζητούνται αλλά κυρίως να σχεδιάζονται άξονες δράσεις για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση τους."

    καταντάν βαρύγδουπες κόπι πέηστ μαστιχάτες έννοιες!

    Σε λίγο δε θα αναφέρονται στην Αθηναϊκή Δημοκρατία ΑΛΛΑ στην Μουσουλμανική Αδελφότητα!

    Θα το προκαταλάβει η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο Τυνησία και Λιβύη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση