GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Επιτελικό» και «τεχνοκρατικό» σχήμα...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Είναι η πολλοστή φορά που διαδίδεται ότι μια Ελληνική κυβέρνηση θα έχει επιτελικό σχήμακ...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Είναι η πολλοστή φορά που διαδίδεται ότι μια Ελληνική κυβέρνηση θα έχει επιτελικό σχήμακαι η πολλοστή φορά που αυτή η ελπίδα αποδεικνύεται φρούδα! Σε αυτή την περίπτωση είχε διανθιστεί και με την προσμονή για ενισχυμένη τεχνοκρατική συμβολή λόγω της παρουσίας Παπαδήμου. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα ακόμα από τα γνωστά παιχνίδια εσωκομματικών και γεωγραφικών ισορροπιών, επιβαρημένο μάλιστα με τη συμμετοχή στελεχών από περισσότερους πολιτικούς χώρους που μετέτρεψε την...
πρώτη υπόσχεση αυτής της κυβέρνησης σε έπεα πτερόεντα (έστω κι αν αυτή είχε δοθεί έμμεσα κι από διαρροή!). Η παλαιοκομματική νοοτροπία φαίνεται πως κέρδισε την πρώτη μάχη καθιστώντας ουσιαστικά δυσλειτουργική και πιθανότατα περιορισμένα αποτελεσματική τη νέα κυβέρνηση.
Είναι λογικοφανές το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο σχήμα επειδή δεν υπάρχει κι ο αντίστοιχος χρόνος για ενημέρωση και συντονισμό των νέων υπουργών. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη συντήρηση μεγάλου αριθμού υφυπουργών (των περισσοτέρων για μικροκομματικούς κι όχι διοικητικούς λόγους).
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις υπουργείων όπως το Άμυνας, το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Υγείας που είτε διεύρυναν τον αριθμό της πολιτικής ηγεσίας τους για λόγους κομματικής εκπροσώπησης όλων των μερών, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες στα νέα μέλη! Κάποιοι μοιάζουν ως περισσότερο με αντιπολιτευόμενοι τοποτηρητές παρά με διακριτά μέλη μιας ομόψυχης ομάδας
Ούτε σημαντικός αριθμός τεχνοκρατών προστέθηκε, ειδικά σε υπουργεία που θα κληθούν το επόμενο τρίμηνο να διαχειριστούν κρίσιμα θέματα, ούτε αντικαταστάθηκαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι σε όλα τα υπουργεία που σχετίζονται με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, μένοντας στη θέση τους επίλεκτα στελέχη του στενού περιβάλλοντος του αποχωρήσαντος πρωθυπουργού.
Μακάρι αυτή η αρχική αίσθηση συμβιβασμού να μην αποδειχτεί χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Μακάρι να φέρει το συντομότερο, και με τον πιο επιτυχή τρόπο για τον τόπο, σε πέρας το πολύ συγκεκριμένο έργο της και να μην επιβαρύνει μεεπιπρόσθετα δεινά την κοινωνία και την οικονομία. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινής τα πρώτα δείγματα γραφής δεν ήταν και τα πιο ελπιδοφόρα!

11 σχόλια

  1. ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΖΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΑΥΟΥΜΕ ΤΞΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λαμπρο ΖΕΙΣ . . . .
    Ηταν, θυμαμαι, ενα παλληκαρι καλοκαρδο ο φιλος μου ο Λαμπρος.
    Γελαστο, με τα αστεια του και τα πειραγματα του.
    Οπως οι περισσοτεροι φυσιολογικοι νεοι. Εμενα μ' αγαπουσε καπως παραπανω.
    Τοδειχνε με το γελιο του και το φερσιμο του. Με σεβοταν, ισως και να με θαυμαζε λιγακι
    γιατι ημουνα πιο σωματωδης απο εκεινον, "ταυρο" με ελεγε χαϊδευτικα.
    Εκεινες τις μερες επνεε ο ανεμος του χακι. Ολη η Ελλαδα μας και ιδιαιτερα η Αθηνα μας
    ειχε γεμισει μ' αυτην την σκονη. Αστυνομια παντου. Διαδηλωσεις. Ακαταστασια.
    Ο κοσμος σε αναβρασμο.
    Στο Πολυτεχνειο ειχανε πολλοι αποκλειστει και οι περαστικοι τους φερνανε φαγητο, τσιγαρα,
    χαρτικα, σαπουνια, ο,τι αλλο ειχαν αναγκη να συνεχισουν την διαμαρτυρια και εξ ονοματος εκεινων
    που ηταν απεξω, των πολλων.
    Καπου εκει γυρω ητανε και ο Λαμπρος. Ηθελε να συμπαρασταθει, παρολο που ηταν πολυ μικρος ακομα.
    Που εισαι ρε Λαμπρο; Τον ρωτουσαμε. Α', ειχα παει στην πορεια που ειχανε για την χουντα, μας απαντησε!
    Κατσε ρε μεγαλε στ' αυγα σου, του λεγαμε, εισαι μικρος για αυτα, δεν βλεπεις, ασε τους μεγαλυτερους να καθαρισουν! Αλλα που να ακουσει εκεινος. Ανησυχο πνευμα. Της δρασης. Οχι του φραπε!
    ........
    Εκεινη την μερα, δεν φανηκε ο Λαμπρος, ουτε την αλλη, ουτε την επόμενη.
    Ρε παιδια, τι εγινε ο δικος μας; Αναρωτιομασταν. Αρχισαν να μας ζωνουν τα φιδια. Κατι κακο σιγουρα θαχε γινει. Ρωτουσαμε εδω κι εκει. Δεν αργησαν να ερθουν τα μαντατα του. Ασχημα. Οπως το φοβομασταν.
    Η χακι σκονη τον ειχε σκεπασει. Καπου τον ειχαν παει. Αγνωστο που. Τα μεγαλα ομορφα γελαστα ματια του δεν θα τα ξαναντικριζαμε πια. Το γελιο του κανεις μας δεν θα ξανακουγε. Επιασε ενα τοσο δα τοπο
    στο βιβλιο συμβαντων. Μια σειρα ολη κι ολη. Ολη του η ζωη σε μια αραδα. Μα πως χαθηκε εκει μεσα ολη αυτη η ενεργεια; Ολη αυτη η μορφη;
    Αλλα, Λαμπρο, αγαπημενε μου φιλε, οχι, δεν χαθηκες! Ζεις στις μνημες εκεινων που σε αγαπουσαν!
    Η μορφη σου, οπως και των αλλων παλληκαριων, εγινε ανεμος, θυελλα εγινε, που εδιωξε αυτη την παραξενη αλλοκοτη χακι σκονη, και καθαρισε ο ουρανος της Ελλαδας μας.
    Σε ευχαριστουμε αθανατε Λαμπρο μας.
    Εφυγες νεος για να μεινεις ετσι στην αιωνιοτητα.
    Για να μην δεις τα χαλια πολλων που ηταν στις πορειες μαζι σου τοτε, αλλα ξεχασαν την χακι σκονη που τους επνιγε τοτε και φερνουν την νεα σκονη, την Ευρωπαϊκη τωρα πια, για να γεμισουν τις αυλες και τα μπαλκονια μας και να μας κρυψουν τον Ελληνικο ηλιο, για να μην μπαινει πια στα σαλονια και στις κουζινες μας για να τις ζεσταινει, αλλα που ποτε δεν θα παψει να φωτιζει τις καρδιες μας και τις ψυχες μας, γιατι ο ηλιος της Ελλαδας ειναι ενας και μοναδικος και πουθενα στον κοσμο ομοιο του δεν θα βρεις, εως οτου αλλοι "Λάμπροι" σαν εσενα βρεθουν να στειλουν πισω και τουτη την καινουργια ξενη σκονη και ξαναμπει ο ηλιος στα σπιτια μας και στα περιβολια μας, γιατι η Ελλαδα μας εχει ακομα πολλα τετοια παλληκαρια και γι αυτο θα ζησει.
    Ας ειναι αιωνια η μνημη σου αιωνιε εφηβε, φιλε μου, Λαμπρο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΕΛΕΙΕΣ ΠΑΣΟΚΟΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΞΥΛΟΚΟΠΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.
    ΤΕΤΟΙΑ ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΟΥΤΕ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΟΥΤΕ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ. Η ΑΤΙΜΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΔΟΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΚΤΗΝΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ,ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΜ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΣΕΙ.
    ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ, Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΩΝ LORD JACOB ROTHSCHILD ΚΑΙ BENJAMIN DE ROTHSCHILD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπουργοί δείχνουν την έξοδο στον Γιώργο.
    ===========================================

    Χρυσοχοίδης: " Η θητεία του προέδρου έληξε. Πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες"

    Σκανδαλίδης: "Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να θέσει τώρα τον χρονικό ορίζοντα και να προχωρήσει τις διαδικασίες για να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος."

    Λοβέρδος: " Μετά την 6η δόση πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες στο ΠαΣοΚ".

    Ο Ευθυμίου θέλει λύση στο θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές ...
    Την άποψη ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες πριν τις εκλογές, όπως ορίζει το καταστατικό και να ξεκαθαρίσει την θέση του», εξέφρασε με δηλώσεις του σήμερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.


    και...
    Ο Παπανδρέου όμως νομίζει ότι μιλούν για κάποιον άλλον
    και οραματίζεται αλλαγή εκλογικού νόμου .....

    ΔΕΣΤΕ ΤΟΝ αρχιμαλάαααααακααααααααα σας...
    ρεεεεεεεεε
    ΤΟΜΑΡΙΑ του ..όλον ΜΠΑΦΟ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το μπαλακι στους ψηφοφορους..
    τι θελουν;
    θα θυμουνται,αν γινουν εκλογες,αυτα που περασαν η θα εξαπατηθουν και παλι με υποσχεσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση