GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέντε ελαφριά χειμωνιάτικα βραδινά...

Από το  diatrofi.gr Χειμώνας , μια ιδιαίτερη εποχή με κύριο χαρακτηριστικό της το έντονο κρύο. Για πολλούς από μας, αυτή η εποχή έχει συνδ...

Από το diatrofi.gr

Χειμώνας, μια ιδιαίτερη εποχή με κύριο χαρακτηριστικό της το έντονο κρύο. Για πολλούς από μας, αυτή η εποχή έχει συνδυαστεί με έντονη πείνα, υπερκατανάλωση τροφής , έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και παραπάνω κιλά. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό Nature, παρατηρήθηκε ότι ο τρόπος πρόσληψης τροφής δεν διαφέρει αρκετά από εποχή σε εποχή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τους χειμερινούς μήνες οι συμμετέχοντες της μελέτης προσλάμβαναν μόνο 86 θερμίδες πλούσια σε βλαβερά λιπαρά σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες και...
είχαν λιγότερη φυσική δραστηριότητα.
Άρα δύο είναι πιθανά τα αίτια της αύξησης του βάρους, η ανάγκη του οργανισμού για αποθήκευση λίπους ενάντια στο κρύο και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Επίσης, το γεγονός ότι το χειμώνα ο ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται λιγότερο στον ήλιο, έχει ως συνέπεια την έλλειψη της βιταμίνης D, μια ουσίας που σύμφωνα με έρευνες συνδέεται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας, την κατάθλιψη και την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το βασικό ερώτημα είναι πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα παραπάνω κιλά που προστέθηκαν τους χειμερινούς μήνες. Η απάντηση κρύβετε κυρίως στο βραδινό γεύμα. Αυτό συμβαίνει γιατί επιστρέφοντας νηστικοί και κουρασμένοι στο ζεστό μας σπιτάκι, η πρώτη μας σκέψη είναι να φάμε ένα ζεστό "φαγάκι". Το πρόβλημα όμως δεν κρύβεται στο ζεστό " φαγάκι ". αλλά στο τσιμπολόγημα που ακολουθεί, δηλαδή το συνοδευτικό ποτό και τα γλυκάκια.
Η πρόταση που ακολουθεί, εμπεριέχει 5 ελαφριά γεύματα, πλούσια σε θρεπτικές ουσίες ικανά να ικανοποιήσουν τις ''δύσκολες –πεινασμένες'' μέρες του χειμώνα:
5 "έξυπνα" ελαφριά χειμωνιάτικα βραδινά:
Ένα πιάτο χορτόσουπα (με διάφορα λαχανικά, μια κουταλιά ελαιόλαδο και πλιγούρι ή πατάτα) . Αποτελεί ένα νόστιμο πιάτο με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες που ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες ικανά να τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ένα πιάτο τραχανά , αποτελεί ένα θρεπτικό γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνες του συμπλέγματος B που σχετίζονται με την καλή διάθεση.
Μια ομελέτα (δύο αυγά, διάφορα λαχανικά, μια κουταλιά ελαιόλαδο). Είναι ένα γεύμα με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη E και βιταμίνη D, μια ουσίας ικανή να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και την διάθεση μας.
Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως με φιλέτο καπνιστού σολομού , μια κουταλιά άπαχο spread τυριού και άνηθο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ω3 , σελήνιο και βιταμίνη D.
Ένα πιάτο βραστά λαχανικά( μπρόκολο, καρότο, πατάτα ) με κοτόπουλο ψητό . Ένας έξυπνος συνδυασμός γεύσεων ικανό να μας χορτάσει γρήγορα εξαιτίας της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών που περιέχει ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού εξαιτίας του σιδηρού και των βιταμινών του συμπλέγματος Β .
Info:
http://www.everydayhealth.com/ why do we eat more in winter?
http://www.nhn.com/ Health eating and depression
www.ncbi.nih.gov/pummed

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση