GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιράν: Ευέλικτοι στο επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου, σταθεροί στο δικαίωμά τους

«Εχουμε υπογράψει τη Συνθήκη – δεν δεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν ως εξαίρεση» Τεχνικός σε μονάδα μετατροπής ουρανίου, έξω από...

«Εχουμε υπογράψει τη Συνθήκη – δεν δεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν ως εξαίρεση»
Τεχνικός σε μονάδα μετατροπής ουρανίου, έξω από την Τεχεράνη ( Πηγή: AP)
 
Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει το δικαίωμά του για εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά θα μπορούσε να δείξει ευελιξία στο επίπεδο εμπλουτισμού, δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, λίγες ημέρες πριν από τις διαπραγματεύσεις με την Ομάδα των Έξι στη Μόσχα.
«Το Κοινοβούλιο λέει στους διαπραγματευτές ότι δεν έχει το δικαίωμα να κάνει υποχωρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα του Ιράν στο πλαίσιο της Συνθήκης μη διάδοσης» τόνισε ο Λαριτζανί, μιλώντας σε βουλευτές.
«Όμως το Ιράν μπορεί να καθορίσει το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου, ανάλογα με τις ανάγκες του» πρόσθεσε, ανοίγοντας την πόρτα σε έναν πιθανό συμβιβασμό στο θέμα αυτό.
Ο ιρανός πρόεδρος και άλλοι ηγέτες έχουν τονίσει τους τελευταίους μήνες ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, αν οι μεγάλες δυνάμεις αναγνωρίσουν τα πυρηνικά της δικαιώματα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Σαΐντ Τζαλιλί δήλωσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στην Ομάδα 5+1 την επόμενη εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα θα πρέπει «να βγουν ζωντανά», μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.
«Η δύναμή μας είναι η λογική μας και για τον λόγο αυτόν λέμε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να μεταδοθούν ζωντανά ώστε να μπορέσει η κοινή γνώμη να κρίνει από μόνη της» υπογράμμισε ο Τζαλιλί.
Το Ιράν δεν έχει τίποτε να κρύψει και επιμένει στην αναγνώριση των πυρηνικών δικαιωμάτων του ως βασική προϋπόθεση για τις συνομιλίες και τη συνεργασία, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση