GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φονικές πυρκαγιές σε Ισπανία -απειλούνται εθνικοί δριμοί

Δύο νεκροί πυροσβέστες – 8.000 εκτάρια καμμένα στα Κανάρια Νησιά [EPA/BRAIS LORENZO]   Περισσότερα από 5.000 αναγκάστηκαν να ...

Δύο νεκροί πυροσβέστες – 8.000 εκτάρια καμμένα στα Κανάρια Νησιά
[EPA/BRAIS LORENZO]
 
Περισσότερα από 5.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή Γκομέρα και στην Τενερίφη εξαιτίας κολοσσιαίων πυρκαγιών που απειλούν ορισμένοι από τους πολυτιμότερους εθνικούς δρυμούς της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Παράλληλα, άλλος ένας πυροσβέστης που είχε τραυματιστεί την Κυριακή κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη νότιο – ανατολική Ισπανία υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ περισσότερα από 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη νύκτα από το νησί Γκομέρα των Καναρίων.
Ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στο Τόρε ντε Μασάνες, κοντά στο Αλικάντε, ενώ τρεις ακόμη νοσηλεύονται.
Η εκκένωση των κατοίκων στα Κανάρια Νησιά ξεκίνησε το Σάββατο και πολλοί δρόμοι έκλεισαν προληπτικά. Την Κυριακή δεν επετράπη στους κατοίκους να επιστρέψουν σε οκτώ πόλεις και χωριά από όπου είχαν φύγει.
Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην κατάσβεση των πυρκαγιών και στον περιορισμό της φωτιάς. «Ζούμε μια κόλαση, έχουμε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση περισσότερα μέσα πυρόσβεσης», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λα Γκομέρα Καζίσιμο Κουρμπέλο.
Στην καρδιά αυτών των νησιών βρίσκεται ο εθνικός δρυμός πάρκο Καραχονάι, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες διαθέτει δάση που έχουν επιβιώσει εδώ και 11 εκατομμύρια χρόνια. Τα διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα όμως που ρίχτηκαν στην μάχη κατά των πυρκαγιών στάλθηκαν αλλού όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές πριν από μία εβδομάδα, όταν οι ιθύνοντες αποφάσισαν ότι το ξέσπασμα είχε τεθεί υπό έλεγχο, μόνο και μόνο για να βρεθούν ενώπιον μιας μείζουσας αναζωπύρωσης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών.
Τον ξηρό χειμώνα ακολούθησε ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 44 βαθμούς Κελσίου στις νότιες περιοχές, τις τελευταίες ημέρες, την Κυριακή μαίνονταν ανεξέλεγκτες περισσότερες από δέκα πυρκαγιές κατά μήκος της Ισπανίας.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το μέτωπο που ξέσπασε στον εθνικό δρυμό Καμπανέρος, στα δυτικά, επειδή θεωρείται η μεγαλύτερη επιζώσα περιοχή του Μεσογειακού Ιβηρικού δάσους, πευκοδάση όπου ενδημεί μια τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως ισπανικός βασιλικός αετός. Μία άλλη φωτιά απειλούσε τον εθνικό δρυμό Ντονάνα στα νοτιοδυτικά, ενδιάμεσου σταθμού των μεταναστευτικών πουλιών της Ευρώπης.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση