GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

European Gas Daily: "Σε νέα ζώνη πετρελαίου και αερίου της Ευρώπης μπορεί να εξελιχθεί η Ελλάδα"

"Μπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί στη νέα ζώνη πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης;" τιτλοφορείται εκτενές αφιέρωμα για...


"Μπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί στη νέα ζώνη πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης;" τιτλοφορείται εκτενές αφιέρωμα για τις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας από το European Gas Daily, που ανήκει...
στην έγκυρο διεθνή ενεργειακό εκδοτικό οργανισμό Platt's.

Στο αφιέρωμα κορυφαία στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει δική της βιομηχανία πετρελαίου και αερίου και να αναδειχθεί σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική θέση της και τις συνεργασίες με Ισρήλ και Κύπρο.

Τα υποσχόμενα δεδομένα, συνδυαζόμενα με τη νέα τεχνολογία και την αυξημένη επιθυμία για ενεργειακή ασφάλεια "σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο για τη δημιουργία μιας ευμεγέθους δικής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου" αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Ειδικά στο θέμα αυτό επισημαίνει την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ που αναζητούν τρόπους εξαγωγής του δικού τους αερίου, την επολογή του διεθνούς αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στη Δ. Ευρώπη μέσω Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας και τα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου στο Βόρειο Αιγαίο.

Στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, όπως ο κ. Frank Servadei, της σκωτσέζικης Petroceltic, της εταιρείας που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison στο πρότζεκτ του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει η νέα Νορβηγία, θεωρώντας ότι η ελληνική βιομηχανία πετρελαίου και αερίου θα εξελιχθεί για να εξυπηρετήσει περισσότερο την εσωτερική αγορά παρά τις εξαγωγές. «Ενας χρήσιμος παραλληλισμός θα ήταν με το Ισραήλ, όπου η ανακάλυψη υδρογονάνθρακων έγινε το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Ελλάδα.» δήλωσε.

Eξάλλου, ο κ. Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil&Gas, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο, τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «είναι πολύ θετική και σίγουρα θα οδηγήσει σε ανακαλύψεις, το μέγεθος των οποίων πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή για να το μάθουμε».

Κατά την άποψή μου, πρόσθεσε, «η ημέρα που η Ελλάδα θα μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτάρκης είναι ακόμα πολύ μακριά». Ο κ. Ρήγας συνέδεσε την εκτίμηση αυτή με τα αργά βήματα με τα οποία προχωρεί η χώρα στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου, καθώς μέχρι σήμερα η Αθήνα έχει προκηρύξει μόλις τρεις διαγωνισμούς παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. «Για να φθάσει η Ελλάδα να παράγει 400.000 βαρέλια/ημέρα, ποσότητα που της επιτρέπει να καλύπτει τις δικές της ανάγκες καθώς και να κάνει εξαγωγές θα πρέπει να ανακαλύψει ένα γιγαντιαίο πετρελαϊκό κοίτασμα της τάξης των 500 εκατ. βαρελιών ανακτήσιμων, ή 15 κοιτάσματα ισοδύναμα του Πρίνου, τα οποία πρέπει να ανακαλυφθούν και να αναπτυχθούν ταυτόχρονα και να ανατροφοδούνται με νέα κοιτάσματα, καθώς σταδιακά τα παλαιά θα εξαντλούνται» δήλωσε ο κ. Ρήγας.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση