GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αθανασίου: «Νέοι κανόνες για την επιβίωση επιχειρήσεων»

Οι κανόνες για την επιβίωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες καθορίστηκαν στο Λουξεμβούργο κατά τις εργασί...


Οι κανόνες για την επιβίωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες καθορίστηκαν στο Λουξεμβούργο κατά τις εργασίες του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνήλθε υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Με τους νέους κανόνες δίνεται έτσι μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που αιμορραγούν οικονομικά.
Ειδικότερα, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο Λουξεμβούργο, επιτεύχθηκε μια σημαντική συμφωνία για τη διάσωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ο κ. Αθανασίου αναφορικά μετά το τέλος των εργασιών του συμβουλίου δήλωσε: «Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την επιβίωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Πλέον το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την εκκαθάριση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα παραμένουν σε λειτουργία και κατ’ επέκταση θα διασώζονται θέσεις εργασίας».
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενέκριναν τον κανονισμό για τις διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες που ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία ή δανειστές σε περισσότερα του ενός κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κανονισμός αυτός αποτελεί προσπάθεια αντιμετώπισης της αύξησης των πτωχεύσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περίπου 200.000 επιχειρήσεις (περίπου 600 ημερησίως) κηρύσσουν πτώχευση στην Ε.Ε., ενώ 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Τώρα με τον επίμαχο κανονισμό θα έχουν τη δυνατότητα μίας δεύτερης ευκαιρίας.
Παράλληλα, η δεύτερη ευκαιρία είναι σημαντική και για τους επιχειρηματίες, καθώς ικανό ποσοστό επιτυχημένων σήμερα επιχειρηματιών έχουν αποτύχει στην πρώτη τους επιχειρηματική πρωτοβουλία. Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν τον κανονισμό 1346/2000 σχετικά με τις διαδικασίες αφερεγγυότητας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 31 Μαΐου 2002.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Μάρτιο με σύστασή της, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν μέσα σε ενάμιση έτος τις εθνικές διαδικασίες αφερεγγυότητας, ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και επιδιώκοντας τους ίδιους στόχους με αυτούς του κανονισμού για τις διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας.
Τελικός σκοπός του κανονισμού είναι η εναρμόνιση του δικαίου της αφερεγγυότητας σε όλη την Ε.Ε., ανεξάρτητα από το αν συντρέχει στοιχείο διασυνοριακότητας.
Όμως πέρα από όλα αυτά ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να υιοθετηθεί και από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, προτού τεθεί σε ισχύ.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση