GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Μεγάλος νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αυτοδυναμία να εξελίσσεται σε θρίλερ που μπορεί να κρατήσει ...

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Μεγάλος νικητής των εκλογών αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αυτοδυναμία να εξελίσσεται σε θρίλερ που μπορεί να κρατήσει μέχρι το τέλος της καταμέτρησης του συνόλου των ψήφων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τρίτο κόμμα είναι, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Χρυσή Αυγή, ενώ εκτός της επόμενης βουλής, που θα είναι επτακομματική, μένει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 90,07% της Επικράτειας, έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 36,32%, έδρες 149

ΝΔ: 27,86%, έδρες 76

Χρυσή Αυγή: 6,31%, έδρες 17

ΠΟΤΑΜΙ: 6,03%, έδρες 17

ΚΚΕ: 5,47%, έδρες 15

ΑΝΕΛ: 4,72%, έδρες 13

ΠΑΣΟΚ: 4,69%, έδρες 13

ΚΙΝΗΜΑ: 2,44%, έδρες 0

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αποτελέσματος της Singular Logic που έγινε στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει το 36,5% και 150 έδρες. Ωστόσο, όπως είπε στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Singular Logic, Μιχάλης Καρυώτογλου, το περιθώριο του στατιστικού λάθους είναι τέτοιο που ενδέχεται να γίνουν 149 ή 151.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σύστημα ασφαλούς εκτίμησης των αποτελεσμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 36,5%, η ΝΔ λαμβάνει 27,7%, η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 6,3%, το ΠΟΤΑΜΙ λαμβάνει 5,9%, το ΚΚΕ λαμβάνει 5,6%, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 4,8% και οι ΑΝΕΛ λαμβάνουν 4,7%.

Εκτός της Βουλής, όπως είπαμε, το κόμμα του κ. Παπανδρέου με 2,5%. 

Στις εκπλήξεις των εκλογών η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου με 1,8% και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Τσίπρας: Να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα

"Εμπρός να συνεχίσουμε αυτό τον μεγάλο, τον δύσκολο, τον όμορφο αγώνα. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο της δικαιοσύνης , τον ήλιο της δημοκρατίας, τον ήλιο της αξιοπρέπειας. Θα τα καταφέρουμε" ήταν το μήνυμα που έστειλε από τα Προπύλαια ο νικητής των εκλογών, Αλέξης Τσίπρας.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: "Σήμερα ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία, η ελπίδα έγραψε ιστορία"  προσθέτοντας ότι "ο λαός έδωσε σήμερα καθαρή ισχυρή εντολή η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα".

"Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λιτότητα της καταστροφής, τον φόβο και τον αυταρχισμό και προχωράει με αισιοδοξία με βήματα σταθερά σε μία Ευρώπη που αλλάζει" τόνισε. "Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μία γιορτή, από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού κλείνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού καθιστά πλέον την τρόικα παρελθόν" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας:

"Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ελληνικός λαός δε μας δίνει σήμερα λευκή επιταγή αλλά εντολή εθνικής αναγέννησης και αποκατάστασης. Θα αξιοποιήσουμε την εντολή, θα αγωνιστούμε όλες και όλοι μαζί για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας σε νέες βάσεις προκοπής”.

"Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ, η Ελλάδα των ολιγαρχιών, η Ελλάδα της συγκάλυψης" επισήμανε, λέγοντας ότι σήμερα νικητής είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα του πολιτισμού, η Ελλάδα που αγωνίζεται, η Ελλάδα που ελπίζει".

"Η νίκη μας είναι ταυτόχρονα και νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που μάχεται κατά της λιτότητας", τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους εταίρους για μία "δίκαιη, επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης".

"Σ' αυτόν τον ειλικρινή διάλογο η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της προτάσεις, με το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων και τις δικές της προτάσεις για το χρέος" είπε και συμπλήρωσε: "Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες μέσα και έξω από τη χώρα. Η συνέχιση της υποταγής δε θα γίνει ανεκτή".

"Από την επόμενη κιόλας μέρα θα είναι η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας της πατρίδας μας, η ρήξη με το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς" ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητα θα είναι να "αποκτήσει ξανά η χώρα και ο λαός μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια, να  ξανακερδίσουμε την ελπίδα, το χαμόγελο τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας" σημείωσε ο ίδιος.

"Σας καλώς σε αυτήν την ιστορική στιγμή να δώσουμε τη διαβεβαίωση και την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε με το ίδιο πάθος. Εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο επάνω από την Ελλάδα. Θα τα καταφέρουμε", κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

 

Σαμαράς: Η ΝΔ άντεξε και είναι όρθια.

"Ευχαριστώ από καρδιάς όλες όλους που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση, θέλω να αισθάνονται υπερήφανοι γι αυτή τη μάχη που δώσαμε μαζί. Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφαση του" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το Ζάππειο.

"Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της καταστροφής, μου ζητήθηκε να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα στα χέρια μου και το έκανα. Αντέξαμε. Αποτρέψαμε τα χειρότερα. Βγάλαμε τη χώρα από τα ελλείμματα, από την ύφεση, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία και το κύρος της πατρίδας μας.  Βάλαμε τα θεμέλια για την έξοδο από την κρίση" πρόσθεσε.

"Πήραμε μέτρα επώδυνα κι έγιναν και σφάλματα και άδικες" ανέφερε ο κ. Σαμαράς. "Παραδίδω σήμερα μια χώρα που συντεταγμένα βγαίνει από την κρίση και πάνω απ όλα παραδίδω μια χώρα που είναι μέλος τη ΕΕ και του ευρώ" είπε και ευχήθηκε "η επόμενη κυβέρνηση να διατηρήσει αυτά τα κεκτημένα” ."Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί είπα την αλήθεια στο λαό μέχρι τέλους" συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

"Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο για εμάς αλλά δείχνει ότι η ΝΔ άντεξε και είναι όρθια. Η ΝΔ φαίνεται να έχασε μόνο δυο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012", επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι "ο ρόλος της ΝΔ στις επόμενες εξελίξεις είναι κρίσιμος. Θα διαδραματίσει αυτό το ρόλο στον ακέραιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση