GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πως οι προτάσεις κυβερνητικών κύκλων μετατράπηκαν σε προτάσεις της Κομισιόν για συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με την ελληνική πλευρά!...

Σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Αγριεύει το επικοινωνιακό παιχνίδι για την χειραγώγηση και διαβουκόληση της ελληνικής κοινής γνώμης...

Σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Αγριεύει το επικοινωνιακό παιχνίδι για την χειραγώγηση και διαβουκόληση της ελληνικής κοινής γνώμης προς άλλη μια προσωρινή διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος. Και όσο αυτό αγριεύει τόσο παίζεται περισσότερο άτσαλα και προσβλητικά για τον μη-καραγκιόζη έλληνα πολίτη, ο οποίος το μόνον που (ανα)ζητεί σήμερα από την αριστερή κυβέρνηση της πατρίδας του είναι υψηλό ήθος, σεβασμό στην λογική και στην προσωπικότητά του και ειλικρίνεια… ειλικρίνεια, ειλικρίνεια! Όχι άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια, χαμηλής μάλιστα ποιότητας!

Είναι πολύ αυτό που ζητάμε, μάλλον οι περισσότεροι από όσους (υπο)στηρίζουμε αυτήν τη κυβέρνηση; Είναι υπερβολική η απαίτησή μας, απαλλαγμένοι από τον δεξιό «Γκαίμπελς» να αποφύγουμε να διολισθήσουμε στο καθεστώς του αριστερού «Γκαίμπελς»;

Ήταν ευθύς εξαρχής πρόδηλο, ενώ σε πολύ λίγο έγινε κατάδηλο [:The European Commission denied on Monday a Greek newspaper report that its President Jean-Claude Juncker has made a new, compromise proposal to Greece in negotiations on more funding in exchange for reforms for the cash-strapped country (Reuters) … Notaware of such proposal (Commission spokeswoman Annika Breidthardt)], πως το δήθεν «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» (sic!) του Γιούνκερ, ήταν μια ακόμη απάτη, ένα καιροσκοπικό επικοινωνιακό τεχνούργημα για να υποστηρίξει τις απόψεις που καλλιεργούν ως «συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές της Ελλάδας» κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι και όλοι οι κεντρο-δεξιο-αριστεροί κύκλοι (παράγοντες και παραγοντίσκοι)!

Αόριστα αναφέρομαι σε αυτούς, επειδή οι ίδιοι έτσι επιθυμούν να εμφανίζονται και να «ορίζονται», κάνοντας δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευασμένες από τους ίδιους «ειδήσεις» - που διασπείρουν στα ΜΜΕ, ή κατευθύνουν ως «αποκλειστικό» προς επιλεγμένα ΜΜΕ - οι οποίες ως δημοσιογραφικές πληροφορίες από «έγκριτες πηγές» και όχι ως επίσημες κυβερνητικές ειδήσεις, απλώς φτιάχνουν με ένα ουδέτερο και δήθεν αντικειμενικό τρόπο θετικό (: ανακουφιστικό) κλίμα στην ελληνική κοινή γνώμη, του τύπου: «έρχονται αμέσως 5-10 δις ευρώ από τους ομόθρησκους, πάντοτε μεγάλους φιλέλληνες, ρώσους, ως προκαταβολή για τον Greek Stream και έτσι θα πάρουμε μια ανάσα από την χρηματοπιστωτική ασφυξία που μας προκαλούν οι Δυτικοί μας σύμμαχοι»!

Από την δημιουργική ασάφεια στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι - οι ίδιοι μάλλον της δημιουργικής ασάφειας - πέρασαν στην δημιουργική-δημοσιογραφική μηχανορραφία, προσφέροντας «αποκλειστικότητα» σε αυτούς που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση με την γνωστή αυθεντική «μνημονιακή» φιλοσοφία που οδήγησε βήμα-βήμα στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό αδιέξοδο: το μη χείρον βέλτιστον!

Αυτή η συντηρητική στρατηγική, επιχειρείται σήμερα να εμφανιστεί ως προοδευτική στάση, με το «Το Βήμα» που είχε την αποκλειστικότητα στην «είδηση» της δήθεν πρότασης Γιουνκέρ για μια συμφωνία της Ελλάδος με τους εταίρους της, να γράφει σήμερα: «Μπορεί επισήμως να μην ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί η πρόταση, αλλά ο αντίκτυπος και οι αντιδράσεις που προκάλεσε διεθνώς, καθιστούν σαφές ότι βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»!
Κανείς αντίκτυπος δεν υπήρξε διεθνώς! Στο εσωτερικό της Ελλάδας και μόνον εκεί έγινε «παιχνίδι» με αυτή την δήθεν «πρόταση Γιούνκερ», τα σημεία της οποίας, όπως παρουσιάστηκαν, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα «nodal points» του σχεδίου –Βαρουφάκη και η αποκρυστάλλωση της θέσης κυβερνητικών κύκλων, οι οποίοι στηρίζουν την δημιουργική τους (έμμεση) επικοινωνία με τον ελληνικό λαό, ως προς την διαπραγμάτευση, στην «σύγκρουση του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ή στην «σύγκρουση των κακών (ΕΚΤ, ΔΝΤ) με τους καλούς (Κομισιόν)», ως προς το ζήτημα μιας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας ασφαλώς με τους επίσημους πιστωτές των ελληνικών αρχών.

Παρακαλώ ας μην γίνει παρεξήγηση! Δεν εννοώ πως ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν η πηγή της δήθεν έγκυρης πληροφορίας, η οποία ωστόσο «δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί», όπως γράφει σήμερα πονηρούλικα «Το Βήμα»! Δεν γνωρίζω την πηγή. Το μόνο βέβαιον είναι πως αυτή δεν είναι η Κομισιόν, αν και το φερόμενο ως «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» - που δεν είδαμε ασφαλώς - μια χαρά υποστηρίζει το προφίλ (: την σύγχρονη αναφερόμενη ταυτότητα) του πρόεδρου της Jean-Claude Juncker!

Μπορεί λοιπόν η πρωτογενής πηγή της παραπληροφόρησης περί υποτιθέμενου σχεδίου Γιούνκερ να είναι - σε εμένα - άγνωστη και επίσημα οι έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι να αρνήθηκαν την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, όπως και ότι αυτό είχε δήθεν τεθεί υπόψιν της κυβέρνησης, αλλά από το ύφος των κυβερνητικών αντιδράσεων φαίνεται στην «κατασκευή» να εμπλέκονται κάποιοι εκ των κυβερνητικών κύκλων! Αν δεν εμπλέκονταν θα αντιδρούσαν εντελώς διαφορετικά, όπως έπραξαν σε κάποιες πρόσφατες περιπτώσεις προβοκατσιών με στόχο να υπονομευτεί η διαπραγματευτική τους θέση, ή καλύτερα το κλίμα στοιχειώδους ασφάλειας στο εσωτερικό.

Προφανώς κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι εμπλέκονται σε αυτό το παιχνίδι, που παρέμεινε στο επίπεδο σχηματισμού της ελληνικής κοινής γνώμης, καθώς φαίνεται να είναι οι ίδιοι που εδώ και πολλές μέρες προωθούν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία για «συμφωνία» και σε μερικές περιπτώσεις ακριβώς τις ίδιες πρόνοιες για ρύθμιση, που όπως ισχυρίζονται δεν αντιφάσκει με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Πρόκειται ασφαλώς για τους κυβερνητικούς κύκλους που προσβλέπουν σε μια συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές της χώρας που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παραμείνει στα πράγματα χωρίς μείζονες αναταράξεις μέχρι το φθινόπωρο. Μετά βλέπουμε!

Είναι «λάθος» αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική! Είναι μεγάλο «λάθος» για την αριστερά αυτή η τακτική με την διασπορά φημών που κατασκευάζουν πρόσκαιρα θετικές-ανακουφιστικές ειδήσεις ή με την μεθοδευμένη προώθηση αρνητικών ειδήσεων για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ως «το μη χείρον βέλτιστον»!

Δεν μού αρέσει πολιτικώς και αισθητικώς αυτό που διαμορφώνεται πλέον ως γενικό επικοινωνιακό ύφος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Κατά την άποψή μου, η ζημιά που γίνεται μεσοπρόθεσμα στην πολιτική ποιότητα της «πρώτη φορά αριστερά», από αυτή την γκεμπελική, ή σταλινική, ή σύγχρονη-νεοφιλελεύθερη επικοινωνιακή στρατηγική, είναι ανεπανόρθωτη! Δεν μπορώ να καταλάβω πώς και γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να αναπτύξει μια υψηλή ποιότητα πολιτικής σε αντίθεση με τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές προηγούμενες!

Δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι τόσο καιροσκόποι που αδιαφορούν για την δημιουργίας μιας ποιοτικής και έντιμης σχέσης αρχών και πληροφοριών με την ελληνική κοινωνία - που νομίζω πως διψά για κάτι τέτοιο και όχι για παρηγορητικές φήμες ή σπεκουλαδόρικες πληροφορίες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα στην ελληνική κοινή γνώμη! Μήπως, ωστόσο, νομίζω λάθος και η ελληνική κοινωνία αντί για ειλικρίνεια, κοινωνικό πραγματισμό και υψηλό πολιτικό ήθος, διψά για παραμυθία και παραμύθια με… λεφτά ασφαλώς;

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση