GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: Γιατί αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ η Ελένη Θεοχάρους

Λευκωσία : Τη δημιουργία νέας κίνησης στο πολιτικό σκηνικό με την ονομασία «Αλληλεγγύη», ανακοίνωσε πριν από λίγο η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ...

Λευκωσία: Τη δημιουργία νέας κίνησης στο πολιτικό σκηνικό με την ονομασία «Αλληλεγγύη», ανακοίνωσε πριν από λίγο η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους, η οποία γνωστοποίησε την «δύσκολη» αλλά «αναγκαία και απαραίτητη» απόφασή της να αποχωρήσει από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν θα παραιτηθεί από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.
Εξαγγέλλοντας την απόφασή της να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ και να ανεξαρτητοποιηθεί, η κα. Θεοχάρους ανέφερε πως θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη «είναι απόλυτα συμβατή με τη συνείδηση και την πολιτική μου ηθική».
Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι υπέβαλλε σήμερα την παραίτησή της ηλεκτρονικά, με τηλεομοιότυπο και επιστολή σε λειτουργό του οργανωτικού τμήματος του ΔΗΣΥ, όπως της υπέδειξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε τηλεφωνική τους συνομιλία, με βάση το καταστατικό του κόμματος. Προσπάθησε, ανέφερε, να συναντηθούν, αλλά λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεων του κ. Νεοφύτου δεν κατέστη δυνατό.
Το θέμα της παραίτησης, είπε, είναι πρωτίστως ηθικό και βαθύτατα πολιτικό και δημιουργεί σε όλους έντονα συναισθήματα, αλλά χωρίς να αγγίζει για την ίδια τις διαπροσωπικές σχέσεις σε ανθρώπινο επίπεδο και το ίδιο ευχήθηκε και για όλους. «Κυρίως δημιουργεί απογοήτευση για όλα όσα δεν έγιναν, θλίψη για πολλά που έγιναν, πίκρα για όσα έλεγα που όχι μόνο δεν εισακούσθηκαν αλλά αγνοήθηκαν και χλευάσθηκαν».

Βολές κατά της ηγεσίας ΔΗΣΥ

Διαφωνεί, είπε, ριζικά με την πολιτική στάση που ο ΔΗΣΥ ακολουθεί στο Κυπριακό, την πολιτική, όπως είπε, «των συνεχών υποχωρήσεων και των επώδυνων συμβιβασμών». Θεωρεί ότι η τουρκική πολιτική είναι «ξεκάθαρη», λέγοντας ότι «ουδέποτε την απέκρυψε η Τουρκία και αποσκοπεί στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής με τη δική μας υπογραφή».
Η Ελ.Θεοχάρους επιτέθηκε στην ηγεσία του ΔΗΣΥ λέγοντας πως «διολίσθησε σε νοοτροπίες παντελούς υποτίμησης της διαφορετικής άποψης και υπόσκαψης των εκφραστών υποκύπτοντας σε
πιέσεις για πολιτική αδρανοποίηση των διαφωνούντων». Σημείωσε πως η παρούσα ηγεσία του κόμματος δεν θυμάται τις δεσμεύσεις για μη επαναφορά του Σχεδίου Ανάν που απέρριψε με δημοψήφισμα ο λαός το 2004, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή πολιτική της ηγεσίας του ΔΗΣΥ είναι «εσφαλμένη και συνιστά εκτροπή από τις διακηρυγμένες θέσεις του κόμματος».
«Δεν επιθυμώ να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε όσους άλλα λένε, άλλα υπόσχονται και άλλα πράττουν», ανέφερε.
Κατηγόρησε την ηγεσία του ΔΗΣΥ ότι δεν αλλάζει νοοτροπία, ότι ουσιαστιικά δεν λειτουργούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, λέγοντας πως όταν αυτά συνεδριάζουν «δεν παράγουν πολιτική». Κάλεσε δε τον ΔΗΣΥ να κάνει δημοψήφισμα ανάμεσα στα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του κόμματος για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό γίνεται αποδεκτή και μίλησε για εσφαλμένες αποφάσεις που θα διακυβεύσουν το μέλλον του λαού.
Εκφράζοντας τη διαφωνία της με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και τις πολιτικές που ακολουθεί ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι «ενός δήθεν πολυφωνικού δημοκρατικού κόμματος που σκιαγραφεί ως γραφικό όποιον δεν συγκατανεύσει στις προσταγές της ηγετικής ομάδας», κάνοντας λόγο για λόγο για χλευασμό της, υποτίμηση και προσπάθεια πολιτικής αδρανοποίησής της, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της προς του δημοσιογράφους υποστήριξε πως δεν οφείλει να ανέχεται υποτιμητικές συμπεριφορές για τα πιστεύω και τις πολιτικές της θέσεις.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι δεν επιχείρησε να μιλήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη τον τελευταίο καιρό, ενώ όσον αφορά το ερώτημα εάν είχε καλύτερη σχέση με τον Νίκο Αναστασιάδη παρά με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι υπήρξε μια σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης στο ΔΗΣΥ και έφερε διάφορα παραδείγματα για περιπτώσεις που θεωρεί ότι δεν έτυχε σωστής αντιμετώπισης και ένιωσε εξευτελισμό αλλά δεν αποχώρησε από το κόμμα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι διαφωνεί με την πολιτική γραμμή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και δεν θεωρεί πατριωτική τη στάση που ακολουθεί σήμερα. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ απευθύνεται προς το λαό για την ανάπτυξη κουλτούρας λύσης και κατηγορεί όποιον αγωνιά για όλα όσα συμβαίνουν, πρόσθεσε, διερωτώμενη αν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που δεν θέλει λύση. Απλώς, είπε, γίνεται μια προσπάθεια να πεισθεί ο κόσμος να ψηφίσει μια λύση που δεν θα έχει τα καλά χαρακτηριστικά που θέλουμε όλοι.

Και το όνομα αυτού «Αλληλεγγύη»
Ανακοινώνοντας την ίδρυση του κινήματος «Αλληλεγγύη», είπε πως η κίνηση αυτή στοχεύει «προς τον πολίτη στην ανατροπή αναχρονιστικών δομών που βασανίζουν τον κόσμο, παρεμποδίζουν την πρόοδο και την ανάπτυξη, καταργούν την κοινωνική συνοχή, δημιουργούν μεγάλες ανισότητες και εκμεταλλεύονται την παρακμή για την επιβολή μιας άδικης λύση που θα σημαίνει και το τέλος της Κύπρου».
Στόχος είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάκτηση της ηθικής, της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κύρους του έντιμου πολίτη σε μια εντιμότερη πολιτική ζωή, έξω από τα γρανάζια του παλαιοκομματισμού, ανέφερε η Ελένη Θεοχάρους, λέγοντας πως πολλοί πολίτες μαζί προχωρούν στη δημιουργία του κινήματος «Αλληλεγύη» και απευθύνονται σε όλους και νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, και των Ε/κ και των Τ/κ.
Μίλησε για επιβολή άδικης λύσης και είπε ότι εάν οι μέχρι τώρα συμβιβασμοί και υποχωρήσεις της πλευράς μας γίνουν αποδεκτοί από την Τουρκία, «προσωπική μου εκτίμηση ο εκτουρκισμός έχει ήδη επέλθει».

Δεν αποκλείει υποψηφιότητά της στις Προεδρικές
Ερωτηθείσα για το κίνημα και ποιοι θα το ακολουθήσουν, είπε ότι είναι μέλη του ΔΗΣΥ, ίσως και από άλλους χώρους και ιδεολογικά κινείται «στο χώρο της διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάκτησης της αξιοπρέπειας του πολίτη, της αλληλεγγύης ανάμεσα στους πολίτες και σε εκείνους που έχουν αυξημένη ανάγκη στήριξης αυτή τη στιγμή. Κινούμαστε στο χώρο της εντιμότητας, του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης». Δεν γνωρίζει είπε, αν θα πάρουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές, «εδώ δεν ξέρουμε καν αν θα γίνουν βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές».
Δεν ξέρει, πρόσθεσε, αν την ακολουθήσουν μαζικά οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ και είπε ότι το κίνημα δεν θα είναι προσωποπαγές. «Αυτό θα το θεωρήσω αποτυχία».
Σε ερώτηση εάν γίνουν προεδρικές εκλογές κατά πόσο αυτό θα την ενδιέφερε, η Ελένη Θεοχάρους είπε ότι «εάν υπάρχει άνθρωπος νεώτερος, σφριγηλότερος, με ικανότητες πολύ περισσότερες, σίγουρα θα στηρίξω αυτόν τον άνθρωπο».
Στην ερώτηση εάν μπορεί αυτός να είναι η ίδια, απάντησε: «Μπορεί να είμαι εγώ. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο, η επιδίωξη και η στόχευσή μου. Ούτε όλα αυτά γίνονται γιατί κάποιοι θέλουν να μειώσουν την οποιαδήποτε κίνησή μου βάζοντας ως στόχο τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Δεν αποκλείω τίποτα. Αλλά ούτε και επιτρέπω σε κανέναν να θεωρεί ότι στόχευσή μου είναι ντε και καλά να εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Δεν πρόκειται να κάνουν κόμμα σαν τα υφιστάμενα αλλά δεν θα βαρύνεται από λάθη και ανομίες του παρελθόντος, είπε λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος όποιος θα ασπάζεται τις αρχές του και μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πορεία των Μορφιτών.
Κληθείσα να πει εάν θεωρεί πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης άλλα λέει και άλλα πράττει στο τραπέζι των συνομιλιών, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε στην πορεία των Μορφιτών πως ανεξαρτήτως της διοικητικής δομής του κράτους, ο κάθε πολίτης θα έχει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες κατοχυρωμένες, τη δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης, απόκτησης περιουσίας, ανάκτησης της περιουσίας του, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα να ισχύουν χωρίς παρεκκλίσεις για όλους τους πολίτες. Αυτή η λύση είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί, σημείωσε.
Αυτή τη λύση την επιδιώκει αφού την περιγράφει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε η κ. Θεοχάρους παραπέμποντας όμως σε δηλώσεις Άιντα, Ακιντζί και Τουρκίας που την ανησυχούν και σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες διεξάγονται χωρίς ενημέρωση. Με τους άλλους πέντε ευρωβουλευτές μόνο μία φορά, πριν τέσσερις μήνες, είχαν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες, είπε, προσθέτοντας ότι εάν οι συνομιλίες πηγαίνουν προς την κατεύθυνση που περιέγραψε ο Πρόεδρος στην πορεία των Μορφιτών «δεν είμαστε ανόητοι, θα την στηρίξουμε και θα πολεμήσουμε να εφαρμοστεί».
Κρατά την έδρα στην Ευρωβουλή
Η κα. Θεοχάρους ανέφερε ότι θα διατηρήσει την έδρα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στη θέση αυτή εκλέγηκε με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, με 20.000 ψήφους περισσότερους από τον δεύτερο και 30.000 ψήφους από τον τρίτο και επειδή «εάν αποχωρήσω εκείνος που θα διαχειριστεί την έδρα δεν έχει πάρει ούτε το 1/5 των σταυρών που έχω πάρει και οι πολιτικές του θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές μου, νομίζω ότι για λόγους πολιτικής συνέπειας προς τις αρχές μου, θα κρατήσω την έδρα για όσο καιρό χρειαστεί».
Σε άλλη ερώτηση εάν συζήτησε με τον ΔΗΣΥ το θέμα της έδρας της στο ΕΚ, η κα. Θεοχάρους είπε ότι δεν το συζήτησε με κανέναν και στην ερώτηση εάν της ζητήσουν να την παραδώσει τι θα κάνει, απάντησε ότι «δεν θα παραιτηθώ από τη θέση μου στην Ευρωβουλή γιατί η έδρα δεν ανήκει σε μένα ανήκει στους ψηφοφόρους που με ψήφισαν για τις συγκεκριμένες θέσεις».
Ως προς το εάν θα ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, είπε ότι αυτό απομένει να διευκρινιστεί, έχει δουλέψει σκληρά σε αυτή την ομάδα και πολλοί από αυτή την ομάδα θα την ήθελαν να παραμείνει στο ΕΛΚ, όμως αυτό δεν θα καθοριστεί από την δική της βούληση.

Η επιστολή Θεοχάρους προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ
«Προς Πρόεδρο ΔΗΣΥ, κον Αβέρωφ Νεοφύτου,
» Με την επιστολή αυτή σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, Η αποχώρηση μου από το κόμμα είναι μια δύσκολη και επίμονη διαδικασία, τόσο για μένα όσο και για τους στενούς συνεργάτες και φίλους μου μέσα στο κόμμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια άλλη επιλογή. Το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό και βαθύτατα πολιτικό και δημιουργεί σε όλους έντονα συναισθήματα, χωρίς για μένα να αγγίζει διαπροσωπικές σχέσεις σε ανθρώπινο επίπεδο.
» Όπως γνωρίζετε μας χωρίζει χάσμα μέγα όσον αφορά την πορεία του εθνικού θέματος και πιστεύω ακράδαντα ότι οδηγούμεθα ταχέως προς μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
» Η στάση της ηγεσίας πολλές φορές με οδήγησε σε πλήρη απογοήτευση και μου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
» Για τα ζητήματα αυτά σας ενημέρωσα και στο παρελθόν.
» Είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά είναι αναγκαία και απαραίτητη.
» Η εξέλιξη είναι απόλυτα συμβατή με τη συνείδηση και την πολιτική μου ηθική.

ΔΗΣΥ: Σεβαστή η απόφαση της Ελένης Θεοχάρους

Η Ελένη Θεοχάρους επικοινώνησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, για να τον ενημερώσει σχετικά και ακολούθως απέστειλε επιστολή παραίτησης από μέλος του κόμματος.
Σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι η απόφαση της κα. Θεοχάρους είναι σεβαστή.
«Εκ καθήκοντος, ο πρόεδρος του κόμματος αποστέλλει επιστολή στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στον πρόεδρο του ΕΛΚ με την οποία τους ενημερώνει ότι η κα. Θεοχάρους δεν ανήκει πλέον και δεν εκπροσωπεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΕΛΠΙΔΑ ... Η ΕΛΕΝΗ ΔΕΝ ΑΝΑΝ.....
Την συνοδεύουν οι ευχές μας για επιτυχία στους εθνικούς της στόχους σωτηρίας του Ελληνισμού της Κύπρου.
Ευρής Μπίλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση