GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

5 Ιουνίου 1967: Ο πόλεμος των 6 ημερών που διαμόρφωσε τη Μ. Ανατολή...

Stefanos Kavallierakis Σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου 1967 ξεσπά ο Πόλεμος των 6 ημερών, ο πόλεμος που θα διαμορφώσει επι της ουσίας τη φυσιο...

Stefanos Kavallierakis
Σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου 1967 ξεσπά ο Πόλεμος των 6 ημερών, ο πόλεμος που θα διαμορφώσει επι της ουσίας τη φυσιογνωμία της Μ. Ανατολής μέχρι και σήμερα. Αν ο πόλεμος του 1948 έδωσε στο Ισραήλ οντότητα , ο πόλεμος του 1967 το διαμόρφωσε και του έδωσε εδαφική υπόσταση και αναγνώριση ενω θα βάλει τέλος και στο παναραβικό όραμα του Νάσερ ανοίγοντας και το δρόμο αναγνώρισης του Ισραήλ απο την Αίγυπτο μερικά χρόνια αργότερα μετά απο άλλον εναν χαμένο πόλεμο για την Αίγυπτο .
Τα γεγονότα είναι γνωστά , μέσα σ εξι μερες οι Ισραηλινοι βομβαρδίζοντας όλη την αιγυπτιακή αεροπορία στο έδαφος αποκτούν τεράστιο πλεονέκτημα και παρ οτι αναμετρήθηκαν με τρεις διαφορετικές χώρες ( Αίγυπτο, Συρία, Ιορδανία) θα επικρατήσουν.
Χερσόνησος του Σινά, Υψίπεδα του Γκολάν, Δ. Οχθη, Λωρίδα της Γάζας, Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ όλα θα καταληφθούν απο τον ισραηλινό στρατό που θα χάσει λιγότερους απο 1000 άντρες στις μάχες. Η Κοιλάδα του Σινά θα επιστραφεί στην Αίγυπτο έναντι της αναγνώρισης του Ισραήλ απο τη τελευταια και το Γκολάν στη Συρία.
Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ δεν ήταν μέσα στο σχέδιο αλλά θα τη καταλαβει ο εμβληματικός Μοσε Νταγιαν, ο μονόφθαλμος υπουργός Άμυνας με μια αιφνιαδιστική επιχείρηση κομάντος λίγο πριν τη κατάπαυση του πυρός στις 11 ιουνίου.
Απο εκεί και οι φωτό: στη πρώτη ο Νταγιάν με τον επικεφαλής του Επιτελείου Γιτζάκ Ράμπιν μπαίνουν στη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και δεξιά η πιο διάσημη φωτό εκείνου του πολέμου , ισραηλινοί κομάντο με δέος μπροστά στη δυτική πύλη της παλιάς πόλης.
300.000 Άραβες και Σύριοι θα γίνουν πρόσφυγες και θα εγκαταλείψουν τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ισραηλινοί και 100.000 απο τις εβραικές κοινότητες των αραβικών χωρών θα ακολουθήσουν την αντίθετη διαδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση