Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017

  Ανησυχία στην Ευρώπη - Αυξάνονται οι χώρες όπου κυκλοφορούν μολυσμένα αυγά


  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης των μολυσμένων με το εντομοκτόνο fipronil αυγών, η οποία έχει πλέον επεκταθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 200.000 μολυσμένα αυγά που εισήχθησαν από το Βέλγιο και την Ολλανδία κυκλοφόρησαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο.

  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι χώρες στις οποίες έχουν κυκλοφορήσει τα μολυσμένα αυγά είναι η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει εκτάκτως τις χώρες που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων με fipronil αυγών μόλις θα έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.

  "Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε γραπτό του μήνυμα αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

  Στο κέντρο του σκανδάλου βρίσκεται το fipronil - ένα παρασιτοκτόνο η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.

  Η Δανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανήκουν και αυτές στις χώρες όπου μολυσμένα αυγά διατέθηκαν είτε με το κέλυφός τους είτε σε υγρή μορφή ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

  Στο Παρίσι, ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ ανακοίνωσε ότι 200.000 αυγά εισήλθαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο, υπενθυμίζοντας ότι "οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ελάχιστοι".

  Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από γερμανικά και ολλανδικά σούπερ μάρκετ. Η γερμανική αλυσίδα Aldi , όπου τα ράφια των αυγών έμειναν άδεια επί μία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλαμβάνει τις πωλήσεις.

  Συλλήψεις

  Δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής συνελήφθησαν χθες στην Ολλανδία, σύμφωνα με τη εισαγγελία η οποία δεν αποκάλυψε το όνομα της εταιρείας. Όμως, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την ChickFriend, η οποία κατηγορείται από τους εκτροφείς που έχουν πληγεί.

  Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δέκα διευθύνσεις στην Ολλανδία, ενώ η δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο και τον έμπορο που διένειμε το fipronil στη χώρα.

  Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν 11 έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία. Τον Ιούλιο κατασχέθηκαν περί τα 6.000 λίτρα απαγορευμένων ουσιών, fipronil σύμφωνα με τον Τύπο, από βελγική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την PoulrtyVision, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου μαζί με τη ολλανδική ChickFriend.

  "Πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά τι έχει γίνει...οι εμπειρογνώμονές μας να εντοπίσουν πού εμφανίζονται τα προβλήματα ώστε να είμαστε σε θέση να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε λύσεις και τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις.

  Το fipronil χρησιμοποιείται κατά των παράσιτων των οικόσιτων ζώων, αλλά η χρήση του απαγορεύεται σε ό,τι έχει σχέση με την αλυσίδα διατροφής. Σε μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα ή εμετούς.

  Τα μολυσμένα αυγά παρουσιάζουν περιορισμένους κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

  Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν σε παρτίδες που έχουν αποσυρθεί από την αγορά, σε ένα και μοναδικό αυγό ανιχνεύθηκαν δόσεις που ξεπερνούν το 0,54mg (το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομο 60 κιλών), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παρουσίαζε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

  "Αναδρομικά..."

  Μόλις το Βέλγιο σήμανε συναγερμό στους Ευρωπαίους εταίρους του στις 20 Ιουλίου, δεκάδες εκτροφεία αποκλείστηκαν και εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από τα σούπερ μάρκετ για προληπτικούς λόγους ή διότι οι συγκεντρώσεις ξεπερνούσαν τα όρια των ευρωπαϊκών κανονισμών.

  "Η συνεργασία πρέπει να γίνεται καλύτερα στο μέλλον", δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας τη Γαλλίας Στεφάν Τραβέρ ενώ ο Βέλγος ομόλογός του Ντενί Ντικάρμ κατηγόρησε την Ολλανδία ότι χειρίσθηκε με ελαφρότητα ανώνυμη πληροφορία που πήρε τον Νοέμβριο 2016 για την παρουσία του fipronil στις ολλανδικές μονάδες παραγωγής.

  Οι ολλανδικές Αρχές απέρριψαν κάθε κατηγορία για αμέλεια, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το fipronil είχε μολύνει τα αυγά. Αλλά η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι "αναδρομικά" και με τη σημερινή γνώση των διαστάσεων της χρήσης και της παρουσίας του fipronil στα αυγά, η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων NVWA "έπρεπε να έχει δώσει οδηγίες για τη λήψη μέτρων με στόχο την τήρηση του νόμου".

  Οι οικονομικές απώλειες του τομέα ανέρχονται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που 160 μονάδες εκτροφής και παραγωγής παραμένουν αποκλεισμένες στην Ολλανδία και 50 το Βέλγιο.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, AP

  Πηγή ΦΩΤΟ: Reuters

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  1 σχολια:

  Ανώνυμος είπε... 11 Αυγ 2017, 4:38:00 μ.μ.

  Η μια κομπίνα διαδέχεται την άλλη από τους αμόλυντους σύμμαχους μας Ευρωπαίους..

  Σύλληψη του Guillaume Ryckwaert, προέδρου του γαλλικού γίγαντα κρασιού Raphael Michel, και διαφόρων ανώτερων στελεχών του στις 27 Ιουνίου, σοκάρισε τους οινοπαραγωγούς στη Γαλλία και στην ευρύτερη Ευρώπη...

  Ο 39χρονος πρόεδρος, κατηγορούμενος για τη δημιουργία μιας μαζικής απάτης για περισσότερα από τρία χρόνια, φέρεται να προμηθεύει το αντίστοιχο ποσό των περίπου 4 εκατομμυρίων (περιλαμβανομένων 40 εκατομμυρίων) περιπτώσεων επιτραπέζιου οίνου και να το μεταπωλεί ως οίνο υψηλής ποιότητας από τις ονομασίες του Rhone, Cotes du Rhone και Chateauneuf-du-Pape, ανέφεραν κάποια γαλλικά μέσα ενημέρωσης...

  Τα περισσότερα στοιχεία της έρευνας παραμένουν εμπιστευτικά, αλλά είναι γνωστό ότι οι πράκτορες από το γραφείο της εθνικής τελωνειακής υπηρεσίας της Μασσαλίας (SNDJ) διαπίστωσαν μεγάλο αριθμό παραβιάσεων κατά τον έλεγχο του Raphael Michel στις αρχές του 2016...

  Οι ανακριτές του SNDJ ανατράπηκαν όταν η γραφειοκρατία που κατατέθηκε από την εταιρεία δεν κατέρρευσε, θέτοντας την έρευνα σε κίνηση, ανέφερε ο ιστότοπος.. ΕΔΩ Wine Spectator.

  Ο κ. Philippe Pellaton, πρόεδρος του Συνδέσμου Βινιέρων του Cotes du Rhone et Cotes du Rhone-Villages, δήλωσε στο Wine Spectator ότι δεν θα επιτρέψει την εξαπάτηση των αμπελώνων τους ή την ονομασία τους...

  Αλλά η ζημιά έχει ήδη προκαλέσει, όπως προειδοποίησαν οι βρετανοί πότες, καθώς 40 εκατομμύρια μπουκάλια ακριβού γαλλικού κρασιού μπορεί να είναι ψεύτικα.

  "Υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι κάποιο από αυτά τα κρασιά να είναι ένα απλό φθηνό κρασί που μεταφέρεται ως ακριβό κρασί", ανέφερε ο Nicholas Corke, από το κατάστημα οίνου Thos Peatling στο Bury St Edmunds του Suffolk Όπως είπε ο Mirror.

  Παρόλο που οι οινοπαραγωγοί του Ροδανού ίσως να έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε αδικία, οι φθορές του κρασιού τους, ακόμη και ολόκληρης της Ευρώπης, θα μπορούσαν να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκτός Ευρώπης, καθώς ο Raphael Michel προμηθεύει την Αυστραλία, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων χωρών...


  ΆΝΤΕ ΓΙΑΤΊ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΉΞΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΈΟΦΙΛΕΛΕΎΘΕΡΟΙ ΜΕ ΤΗΣ ΚΑΛΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΓΩΡΕΣ

  Uros

  Item Reviewed: Ανησυχία στην Ευρώπη - Αυξάνονται οι χώρες όπου κυκλοφορούν μολυσμένα αυγά Rating: 5 Reviewed By: Press- gr