GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λίγοι γνωρίζουν... ο Φιδέλ είναι παντού!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας Οι Κουβανέζοι μετά από ένα χρόνο θυμούνται και τιμούν τον δικό τους Φιδέλ... τον Καπετάνιο της...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Οι Κουβανέζοι μετά από ένα χρόνο θυμούνται και τιμούν τον δικό τους Φιδέλ... τον Καπετάνιο της...
Επανάστασης που άλλαξε για πάντα το νησί το 1959, αλλά και τη διεθνή διάσταση του Ηγέτη.
Σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν κι αυτοί, μεταξύ τους κι η παρά-ανησυχούσα "αριστερά" της παγκοσμιοποίησης, που θυμούνται τον "γραφειοκράτη τύραννο".
Όμως υπάρχει κι Φιδέλ του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, ο Φιδέλ της Συρίας των Άσαντ, ο Φιδέλ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας των Κιμ, ο Φιδέλ της ανυπόταχτης ευρωπαϊκής αριστεράς που δεν ερωτεύτηκε το νέο αφήγημα της παγκοσμιοποίησης, τον "ευρωπαϊκό πατριωτισμό" και δεν λατρεύει ως θεϊκό δώρο το ιδιωτικό νόμισμα "ευρώ", οι λαοί της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής...
Μια ατελείωτη λίστα αυτών που έχουν το δικό τους Φιδέλ... Έναν Φιδέλ με άγνωστες ή αγνοημένες δράσεις στο παγκόσμιο κίνημα.
Ο παγκόσμιος γεωπολιτικός ρόλος του Φιδέλ είναι αδιαμφισβήτητος κι ας θυμηθούμε λίγες από τις διεθνείς πρωτοβουλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κούβας κι οφείλουμε σήμερα να θυμίσουμε.
Χωρίς τον Φιδέλ πολλοί λαοί της Αφρικής που υπέφεραν κάτω από τα δεσμά της αποικιοκρατίας δεν θα είχαν κατακτήσει Λευτεριά κι Ανεξαρτησία.
Το καθεστώς απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής θα επιβίωνε για πάρα πολλά χρόνια χωρίς την επέμβαση της Κούβας στην Αγκόλα, τη Ναμίμπια το 1975. Η στήριξη της Κούβας στο Εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της Μοζαμβίκης ήταν καθοριστικός παράγοντας για ν' αποτινάζουν τα δεσμά από τη φασιστική Πορτογαλία, που εκεί το δικτατορικό καθεστώς κατέρρευσε μόλις το 1974.
Η στήριξη της Κούβας στην Παλαιστινιακή επανάσταση διαρκής με συνεχείς διεθνείς παρεμβάσεις στην πρώτη γραμμή εναντίον του σιωνιστικού κατοχικού καθεστώτος.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στάθηκε στα πόδια της. Τα λόγια του Τσε από την Πιονγιάνγκ ήχησαν παντού στην οικουμένη  "Όλα όσα σας λένε για τη Βόρειο Κορέα είναι ένα ψέμα!". Ακόμη και σήμερα που στην Αβάνα συναντήθηκαν οι υπουργοί των Εξωτερικών της Κούβας και της Λαϊκής δημοκρατίας της Κορέας.
Η Συρία των Σελευκιδών του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δέχθηκε τη μεγαλύτερη και πιο χυδαία ιμπεριαλιστική επίθεση αυτού του αιώνα, θα είχε καταρρεύσει από επιδημίες και θανάτους παιδιών αν δεν είχε την αμέριστη συμπαράσταση της Κούβας του Φιδέλ: Οφειλόμενος σεβασμός στους "δικτάτορες" και τα "δικτατορικά" καθεστώτα!. Η Κούβα δεν εγκατέλειψε ποτέ το λαό της Συρίας σ' αυτά τα επτά χρόνια ιμπεριαλιστικής επίθεσης με την "αραβική άνοιξη made in USA": Η Κούβα οριστικά στο δρόμο των νέων ιμπεριαλιστών....
Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουν οι Ελεύθεροι του κόσμου τη δυνατότητα που πρόσφερε απλόχερα η Κούβα σε χιλιάδες πάμπτωχους νέους της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας να σπουδάσουν ΔΩΡΕΑΝ στην Αβάνα. Χιλιάδες νέοι από όλο τον πλανήτη που δεν είχαν οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν έγιναν γιατροί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί... κι επέστρεψαν στις πατρίδες τους να προσφέρουν υπηρεσίες και γνώσεις.
Τι να πει κάποιος για τους Γιατρούς της Κούβας, που διαθέτει τις καλύτερες Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές του κόσμου και βρίσκονται πάντα σε μια κινητικότητα Ιατρικών Αποστολών σ' όλο τον πλανήτη. Η πιο πρόσφατη αποστολή γιατρών στη Συρία απέτρεψε ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, αλλά και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
Πως να ξεχάσει κάποιος τα Κουβανέζικα Παιδαγωγικά Προγράμματα εναντίον του αναλφαβητισμού στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία του Τσάβες, την πρώτη χώρα μετά την Κούβα που αποτίναξε την αμερικάνικη κυριαρχία.
Ήταν ο Φιδέλ το 1997, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια διέσωσε αφού διοργάνωσε και φιλοξένησε στην Αβάνα το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων αντιιμπεριαλιστών από ολόκληρο τον κόσμο. Ένα Φεστιβάλ ιστορικής παράδοσης που έσβησε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ μιας και το τελευταίο πριν της Αβάνας ήταν το 1989 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Αν τον Οκτώβρη είχαμε το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ-WFYS) στο Σότσι της Ρωσίας με τη συμμετοχή 20.000 Νεολαιών από 150 χώρες, το οφείλουμε στον Φιδέλ.
Ήταν ο Φιδέλ το 2005, που διοργάνωσε το 15ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο στην Αβάνα, στο οποίο προήδρευσε ο πρωταγωνιστής Αντάρτης της Σιέρα Μαέστρα, ο Pedro Ross Leal, τότε Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας. Εκείνο το Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο έδωσε πνοή επανεκκίνησης και αναδιοργάνωσης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (World Federation of Trade Unions), που σήμερα εκφράζει και συντονίζει εκατομμύρια εργαζόμενους στον κόσμο και Γενικός Γραμματέας είναι ο Έλληνας πρώην βουλευτής, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος. Έτσι στις 11 και 12 Σεπτέμβρη 2017 πραγματοποιήθηκε ένα Συνδικαλιστικό Συνέδριο στη Δαμασκό της Συρίας με θέμα "Αλληλεγγύη με το λαό της Συρίας και τους εργαζόμενους, εναντίον της τρομοκρατίας, του εμπάργκο και τις πολιτικές της ιμπεριαλιστικής επίθεσης”, με τον Γιώργο Μαυρίκο πρωταγωνιστή (σχετικά στο: Τι θέλει και πού το πάει το ΚΚΕ;).
Στην Ελλάδα πως να ξεχάσουμε τον Τσε στον ΟΗΕ, 11 Δεκέμβρη 1964, για την Κύπρο μας;
Πως ξεχνάμε την αμέριστη κι ανεκτίμητη συμπαράσταση της Κούβας του Φιδέλ στον αντιδικτατορικό αγώνα εναντίον της αμερικανοκίνητης χούντας;


Αυτός ήταν ο Φιδέλ που δεν πέθανε... γιατί οι Ήρωες είναι Αθάνατοι!

«Να κάνετε το Έθνος υπόθεση του Λαού
κι η υπόθεση του Λαού θα είναι εκείνη του Έθνους»
Vladimir Lenin

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση