GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι φίλος μας, ούτε το Ιράν, αλλά ρε αλήτες... υπάρχουν και όρια!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Εάν δεν είστε προσεκτικοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα σας κάνουν να μισείτε τους ανθρώπους πο...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Εάν δεν είστε προσεκτικοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
θα σας κάνουν να μισείτε τους ανθρώπους που...
καταπιέζονται
και να αγαπάτε αυτούς που καταπιέζουν!»
Μάλκολμ Χ


"Χρειάζεται πάντα να μισούμε κάποιον, για να αισθανόμαστε δικαιωμένοι στη δική μας μιζέρια..." έγραφε ο Umberto Eco.
Το να μισούμε κάποιον που μας είπαν ότι πρέπει να τον φοβόμαστε, γιατί είναι το "απόλυτο κακό", δεν βοηθά να καταλάβουμε και να ζούμε ειρηνικά μαζί με άλλους ανθρώπους. Κι αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους στόχους, από συγκεκριμένους που έχουν ονοματεπώνυμο: τραπεζίτες, υπερεθνικό κεφάλαιο, ιμπεριαλιστές.
Στην "ελεύθερη αγορά", την "ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων κι εμπορευμάτων", που όλοι επικαλούνται, γιατί και στον τομέα της "ενημέρωσης" να μην αναμεταδίδονται άμεσα, χωρίς "διαμεσολαβητές" οι σχετικές κατευθύνσεις των τραπεζιτών, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Τελ Αβίβ και μάλιστα από ΜΜΕ που δεν είναι "ιδιωτικά", αλλά κρατικά και τα πληρώνουν αδρά, πλουσιοπάροχα οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες;
Αξίζουν τα χρήματά μας το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κρατική ΕΡΤ -σιτίζονται πανάκριβα στον κρατικό κορβανά, από τον εξαθλιωμένο Έλληνα πολίτη-, για να μας "ενημερώνουν" για τη... σουρεάλ δημοκρατία του Κιμ;
Η αληθινή δημοσιογραφία θα έπρεπε να φέρνει στη
δημοσιότητα όσα η εξουσία θέλει να παραμένουν μυστικά.
Γι' αυτό σήμερα, εκτός από πολύ σπάνιες εξαιρέσεις,
δεν υπάρχει πραγματική δημοσιογραφία:
μόνο άγρια μαντρόσκυλα της εξουσίας, με μικρό
ή μακρύτερο λουρί. που υπηρετούν τους τραπεζίτες
Διαβάζουμε και στην Ελλάδα τις ψευδείς ειδήσεις -fake news- που διοχετεύουν τα γνωστά κέντρα και λαμβάνουν "δημοσιογραφική νομιμοποίηση" από κρατικούς οργανισμούς κι αναμεταδίδουν όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ, πάντα με σχετική αναφορά στα "έγκυρα" κρατικά ΜΜΕ που πληρώνει ο ελληνικός λαός:
«Η... σουρεάλ δημοκρατία του Κιμ: Εκλογές σήμερα στη Βόρεια Κορέα με προεπιλεγμένους νικητές! (...) Απουσία οποιασδήποτε μορφής εκλογικού ανταγωνισμού, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι εκλογές επέχουν ρόλο απλής ιεροτελεστίας, που χρησιμεύει στις αρχές να ισχυρισθούν πως χαίρουν της λαϊκής εντολής. (...)
Κάποιες από τις έδρες στο Κοινοβούλιο προβλέπεται πάντα να συμπληρωθούν από δύο μικρότερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Κορέας, και το Σοντοϊστικό Κόμμα Σονγκντού, που έλκει την καταγωγή του από θρησκευτικό κίνημα του 20ου αιώνα στην Κορέα. Αμφότερα τα κόμματα τούτα είναι σύμμαχοι του κυβερνώντος κόμματος και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχουν πραγματική υπόσταση, ενώ δεν διαθέτουν παρά κάποια μικρά γραφεία και για λόγους προπαγάνδας και μόνον.(...)
Οι Βορειοκορεάτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες είναι προδιαγεγραμμένο ποιος θα είναι ο νικητής... (...)».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η Νασρίν Σοτουντέχ, εμβληματική ιρανή δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ καταδικάστηκε από την ιρανική δικαιοσύνη σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις... (...)
Ιράν: 38 χρόνια κάθειρξης και 148 μαστιγώσεις για την ακτιβίστρια Νασρίν Σοτουντέχ... (...)
Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν την καταδίκη της ιρανής δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ... (...)».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επισήμως στον προϋπολογισμό του 2019 το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων θα πληρώσει ο Έλληνας πολίτης με 8.605.000 ευρώ.
ERT1: "Εκλογές-παρωδία στη Β. Κορέα... Μόλις ψηφίσουν πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν σε μία από τις «αυθόρμητες» ομάδες που πανηγυρίζουν...".
Ο Έλληνας πολίτης θα πληρώσει για τη μισθοδοσία και μόνον της ΕΡΤ (ας αφήσουμε εκτός αναθέσεις έργου, εκπομπών, ντοκιμαντέρ, δικαιώματα ταινιών, συμβάσεις, αθλητικό προϋπολογισμό κ.α.π.), σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 64 εκατομμύρια ευρώ.
Κι αρχίζει ο "βομβαρδισμός": τρελός ο Κιμ, τρελός ο Τσάβες, τρελός ο Μοράλες, τρελός ο Κάστρο, τρελός ο Σαντάμ, τρελός ο Άσαντ, τρελός ο Μιλόσεβιτς, τρελός ο Καντάφι, τρελός ο Μαδούρο, τρελοί στο Ιράν...
Εμπάργκο "εκδημοκρατισμού" σε Κούβα, Βενεζουέλα, Συρία, Ρωσία, Ιράν, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και πάει λέγοντας σε κάθε έθνος που αντιστέκεται... κι οδηγείσαι αυθόρμητα στο άντε και γαμηθείτε εσείς οι "λογικοί"!
Η ήττα των ιμπεριαλιστών στα μέτωπα των χωρών που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση κι εξάρτηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τους Ρότσιλντ, προκαλεί μια ανερυθρίαστη ναζιστική προπαγάνδα χωρίς τέλος.
Εκείνο που προβληματίζει είναι πως ο ιμπεριαλισμός έχει απαλλοτριώσει ολόκληρο το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα και πως κατορθώνει να έχει παπαγαλάκια "νομιμοποίησης" την "μεταρρυθμιστική αριστερά", όλα τα ΜΜΕ και κυρίως τους "ανεξάρτητους" δήθεν "διανοούμενους" ΅που προστρέχουν την κατάλληλη ώρα να στηρίξουν τους ιμπεριαλιστές με "φιλελεύθερες" ανοησίες περιτυλιγμένες με "κομμουνιστικές" κορώνες.
Είναι άσκοπο να εξηγήσει κάποιος τα αυτονόητα, όσον αφορά το σύστημα εκλογής σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη των λαϊκών αντιπροσώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Για να πείσει ποιον και ποιους άραγε;
Το ίδιο δεν συνέβη πριν λίγο καιρό με τους πάρα-ανησυχούντες για την εκλογική αναθεώρηση του σοσιαλιστικού Συντάγματος στην Κούβα; [βλέπε: 3 Αυγούστου 2018, "Στην Κούβα παλινόρθωση του καπιταλισμού"!]. Τα ίδια με τη Νικαράγουα [βλέπε, 28 Ιούνη 2018, Η ιμπεριαλιστική "αριστερά" πήρε το όπλο της και για τη Νικαράγουα!], τη Βενεζουέλα, τη Συρία [είδε σήμερα κάποιος μία συγνώμη για τα δήθεν χημικά από το κτήνος, τον δικτάτορα Άσαντ, όταν από την έναρξη της "αραβικής άνοιξης" μέχρι τώρα ως γραφικοί έχουμε επισημάνει; Παράδειγμα που είναι σε ισχύ ως σήμερα, από τον Απρίλη του 2017 (βλέπε: Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής για τη δημοσιογραφία και τις σχέσεις της με τις μυστικές υπηρεσίες!]  και πάει λέγοντας, όπως σ' αυτές τις σημειώσεις έχουμε επισημάνει.
Η περίπτωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, που σήμερα ανακινείται, προκαλεί γέλιο όταν επαναλαμβάνεται αδιάκοπα με τις ίδιες ψευδείς ειδήσεις -fake news-, όπως χαρακτηριστικά είχαμε επισημάνει τον Απρίλη του 2017 στον τηλεοπτικό αστέρα Νίκο Ευαγγελάτο [βλέπε: Θυμάστε το κοριτσάκι της Χίλαρυ από την Πιονγιάνγκ;].

Να θυμήσουμε πως ανασταίνονται και οι νεκροί;
Ο Ri Su Yong, γνωστός στη δύση ως Ri Chol, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργασίας της Κορέας, σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Διπλωματίας της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης -δηλαδή της Βουλής- ήταν νεκρός κι αναστήθηκε!
Το 2013 η πιο έγκυρη εφημερίδα της Ελβετίας “Tages Anzeiger”, που ανήκει στον έγκυρο εκδοτικό όμιλο “Tamedia“, ανακοίνωνε πως ο βορειοκορεάτης πολιτικός ηγέτης Ri έπεσε στη δυσμένεια του Κιμ και τον εκτέλεσε.
Μετέδιδαν για τον Ri Su Yong, τον άνθρωπο που για πάρα πολλά χρόνια ήταν πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας στη Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας.
Τον άνθρωπο που γνώριζαν πολύ καλά κι ήταν γνωστός για τις τεράστιες; επιτυχίες του στην ευρωπαϊκή πολιτική διπλωματία και τους δυτικούς επιχειρηματικούς κύκλους για τα ανοίγματα επενδύσεων στη χώρα του, αλλά και μέντορα του νεαρού Κιμ στη διάρκεια των σπουδών του στην Ελβετία. Δηλαδή ο "ψυχοπαθής δικτάτορας Κιμ", που σπούδασε στην Ελβετία κι είχε πλάι του ¨κηδεμόνα" τον Ri, τον εκτέλεσε... τι τέρας θεέ μου αυτό ο Κιμ!
Το μεγάλο "επιστημονικό επίτευγμα" της Βόρειας Κορέας -όπως αποκαλούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας-, δηλαδή η "Ανάσταση νεκρών", αγνοήθηκε παντελώς, έμεινε ένα επτασφράγιστο μυστικό. Μετά από τρία ολόκληρα χρόνια, το 2016, ο Ri Su Yong αναστήθηκε! Είναι ζωντανός, εξήλθε από τον τάφο και είναι αυτός που υποδέχεται τον Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελβετίας Massimiliano Ay στην Πιονγιάνγκ. Όμως είχε αναστηθεί πολύ νωρίτερα όταν το 2014, ένα χρόνο αφού τον εκτέλεσε ο Κιμ έγινε υπουργός των Εξωτερικών και συναντάει επισήμως τον Γραμματέα του Κ. Κ. Κίνας Xi Jinping, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Pham Binh Minh, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki Mon. Μάλιστα ο "νεκρός" ηγέτης είναι αυτός που μιλάει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά για την "ανεξάρτητη" κι έγκυρη Ελβετική δημοσιογραφία παραμένει νεκρός. Νεκρός είναι ακόμη στη δύση και για τα ελληνικά ΜΜΕ.
Οι έγγραφες διαμαρτυρίες των κομμουνιστών της Ελβετίας έφεραν την πολυπόθητη "διόρθωση" για την εκτέλεση και την ανάσταση του ηγέτη της Κορέας. Η εφημερίδα της Βέρνης “Der Bund” στις 29 Απρίλη 2014 μεταφέρει χαμένη στις αγγελίες την "αποκατάσταση" της αλήθειας, την είδηση της ανάστασης του νεκρού ως εξής: “Είναι πολύ δύσκολο να έχεις πληροφορίες από το εσωτερικό της Βόρειας Κορέας”… κι έτσι λοιπόν τις επινοείς και κατασκευάζεις;
Ποιος στην Ελλάδα δεν ενημερώθηκε από όλα τα ΜΜΕ, πρώτο το έγκυρο "Ποντίκι", τεύχος 1930, 18 Αυγούστου 2018: Εργασιακός Μεσαίωνας με φουλ ντόπα [βλέπε: Αμφεταμίνες, κόκα, ψυχοδιεγερτικά, brain doping και «καλμαριστικά» για μεγαλύτερη απόδοση στην εργασία] "Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο ένας ουρανοξύστης 70 ορόφων στην Πιονγκγιάνκ, διέταξε να χορηγείται στους εργάτες κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, ώστε οι εργάτες να αντέχουν τα εξαντλητικά ωράρια...".
Άμεση η αντίδραση των πρακτορείων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οργανώσεις "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" όπως η "Διεθνής Αμνησία", η "Human Rights Watch" και πάει λέγοντας. Ζήτησε κάποιος συγνώμη για τί έγινε παγκόσμιο ζήτημα καταδίκης του ψυχοπαθή δικτάτορα, του νεποτισμού στο καθεστώς, όταν αρχική πηγή ήταν κάποιο "ράδιο" Radio Free Asia;
Βέβαια είναι δύσκολο να κάνεις κριτική στο Σύνταγμα αυτής της χώρας... Για παράδειγμα "Η στέγη είναι υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα του λαού και είναι δωρεάν η παροχή της...", ενώ στην πατρίδα σου που λατρεύουν την "ελεύθερη αγορά", την Ευρώπη... δεν σου δίνουν τα δικά σου "κέρδη ομολόγων" 1 δισ. αν δεν κάνεις νόμο "κατάσχεσης κατοικιών λόγων οφειλών", που το νομοσχέδιο θα βαπτίσουν "προστασία πρώτης κατοικίας".

Κι ενώ στη ναζιστική κατοχή μια χαρά περνούσαν στην Ελλάδα οι λαδέμποροι μαυραγορίτες, οι συνεργάτες των Γερμανών, στην Κορέα οι Ιάπωνες μάζευαν τις όμορφες κοπέλες για το ειδικό σώμα "Ανακούφισης των στρατιωτών που πολεμούν": οι σκλάβες του σεξ.

1948... νήσος Jeju... οι λακέδες των ΗΠΑ σφάζουν 60.000 "αντικαθεστωτικούς"... "Είδα μωρά να βυζαίνουν το στήθος της νεκρής μάνας"... γράφει ένας από τους Νοτιοκορεάτες που πήραν μέρος στη σφαγή...

«Μεταξύ των σοσιαλιστικών χωρών που επισκεφθήκαμε προσωπικά, η Κορέα είναι η πιο σπουδαία. Έχει μόνον 10 εκατομμύρια κατοίκους και το έδαφός της σχεδόν σαν της Κούβας, περίπου 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως ακριβώς το νότιο τμήμα της Κορέας.
Καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν απερίγραπτο πόλεμο και ισοπεδώθηκαν όλες οι πόλεις της, κι όταν λέμε ολοσχερώς, εννοούμε ολοσχερώς. Ακόμη και μικρά χωριά με λίγους κατοίκους, όπως Merob Sosa και Sánchez Mosquera, όπου τώρα υπάρχουν μόνο στάχτες. Στάχτες, για παράδειγμα, κι η Πιονγιάνγκ, πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων... Το μόνο που υπάρχει είναι οι δρόμοι με τους κρατήρες των βομβών που έπεφταν ασταμάτητα.
Η Βόρεια Κορέα βγήκε από τον πόλεμο κι όλα της τα εργοστάσια ήταν κατεστραμμένα, αλλά και χωρίς καθόλου ζώα κτηνοτροφίας... (...)»
Βλέπε: Ernesto Che Guevara



Να που τα "δικτατορικά" καθεστώτα αναπτύσσουν και στενές "δικτατορικές" σχέσεις, η απάντηση στους ιμπεριαλιστές

8 Μάρτη 2019... ο "ψυχοπαθής δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν" θυμάται:
«Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο και, μέσα από αυτόν, στο λαό της Συρίας για την ημέρα της επανάστασης Μαρτίου 8 στη Συρία.
Εκφράζοντας αμετάβλητη υποστήριξη και αλληλεγγύη με τον αγώνα του Συρίας, του στρατού και του λαού της για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας και την επίτευξη σταθερότητας...
Ευχές στη Συρία, καλή υγεία κι ευτυχία στον πρόεδρο Άσαντ και το λαό της Συρίας...»
[βλέπε σχετικόΗ 8 Μάρτη της Επανάστασης... που μισεί η επίσημη ιστοριογραφία!]

Στο πλευρό της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του νόμιμου και δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μαδούρo...

"Αδιόρθωτοι" αυτοί οι Κουβανοί... ο νέος ηγέτης της σοσιαλιστικής Κούβας, ως γνήσιος "δικτάτορας" επιλέγει να επισκεφθεί το "δικτατορικό καθεστώς Κιμ" για να εκφράσει την αλληλεγγύη του...

«Ο πατριωτισμός δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τον διεθνισμό.
Η αμοιβαία βοήθεια, στήριξη και συμμαχία μεταξύ χωρών και εθνών: αυτός είναι ο διεθνισμός.
Κάθε χώρα έχει τα δικά της σύνορα και κάθε έθνος έχει τη δική του ταυτότητα...
Γι' αυτόν τον λόγο, ο διεθνισμός βρίσκει την έκφρασή του στις σχέσεις μεταξύ των χωρών και μεταξύ των εθνών, των οποίων ο πατριωτισμός είναι μια προϋπόθεση.
Ο διεθνισμός που διαχωρίζεται από τις έννοιες του έθνους και της πατρίδας είναι μόνο ένα κενό κέλυφος.
Ένας άνθρωπος αδιάφορος για το πεπρωμένο της χώρας του και του έθνους του δεν μπορεί να είναι διεθνιστής.
Οι επαναστάτες κάθε χώρας για να είναι διεθνιστές αγωνίζονται, πρωτίστως για την ευημερία της χώρας και του έθνους τους.»
Κιμ Γιονγκ Ιλ
-
«Ο επαναστατικός αγώνας μας ενώνει με εκείνους όλων των άλλων λαών,
στη βοήθεια και την αμοιβαία αλληλεγγύη. Όλοι έχουμε μια κοινή κατεύθυνση...
την Επανάσταση...
Είμαστε σύντροφοι χαρακωμάτων. Μπορείτε να μας ζητήσετε οτιδήποτε χρειάζεστε.»
Kim Il Sung στον Che Guevara, 2 Δεκέμβρη 1960.

Υ. Γ. Πρέπει να είσαι ακραιφνής "κομμουνιστής", ή φανατικός υποστηρικτής "μουλάδων του Ιράν"... για ν' αντιμετωπίσεις την επαναστατική αλήθεια;
Πολύ καλά κάνουν τη δουλειά τους σε διατεταγμένη τα αργυρώνητα ΜΜΕ, η δημοσιογραφική πορνεία... οι δήθεν "αριστεροί ανένταχτοι διανοούμενοι" πως σε κάθε περίπτωση επίθεσης της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών βάζουν τη δική τους πινελιά για το "σοσιαλισμό" που έχουν στο μυαλό τους;
"Διανοούμενοι" το καρκίνωμα των λαών έλεγε ο Γκράμσι...
Σήμερα σχολιάζουν αφ' υψηλού, εξ αποστάσεως όσα συμβαίνουν εκεί που είναι το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Ψειρίζουν το ύφος, την "απλοϊκότητα" των λόγων ηγετών... ουσιαστικά στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό... [βλέπε: Ο Pier Paolo Pasolini "χαστουκίζει" τον αντιφασισμό... απέναντι στο νεκρό φασισμό!]
Μια εκλογική διαδικασία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας προκαλεί χαρά στο μαρτυρικό λαό της. Την εκλαμβάνουν ως ένα γραφικό γεγονός, ξεχνούν πως πολεμούν φονικό εμπάργκο δεκαετιών, αποκλεισμούς και ως "διανοούμενοι" θέτουν ένα "μεν αλλά", για να διαχωρίσουν δήθεν τη θέση τους από τους ιμπεριαλιστές, αλλά ουσιαστικά είναι τα δεκανίκια που στηρίζουν αυτό που μεταδίδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα: Τους υποχρεώνουν να ψηφίζουν και τους υποχρεώνουν να γιορτάζουν...
Τι αηδία αυτή η διανόηση των περιττωμάτων...
Ιράν-fake news... Για το παραμύθι της Nazanin Zaghari, υπαλλήλλου των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών που ήθελε με μια ΜΚΟ να "διδάξει μυστικά δημοσιογραφία πολιτών" για να εκδημοκρατίσει το Ιράν και τις γελοιότητες περί "38 χρόνια κάθειρξης και 148 μαστιγώσεις", θα επανέλθουμε με πλήρη τεκμηρίωση που κρύβουν τα ΜΜΕ...

«Έντιμος είναι εκείνος που αλλάζει τις ιδέες του για να συμφωνήσει με την αλήθεια.
Ανέντιμος είναι εκείνος που αλλάζει την αλήθεια για να συμφωνεί με τις ιδέες του»
Αραβική παροιμία

Από τη γιορτή των εκλογών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας:


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση