GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Thomas Sankara... Το δικό μας καθήκον είναι να απομακρύνουμε τη νοοτροπία της δουλικότητας από το μυαλό μας!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Για τον ιμπεριαλισμό είναι περισσότερο σημαντική η πολιτιστική κατοχή των χωρών, από την...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Για τον ιμπεριαλισμό είναι περισσότερο σημαντική
η πολιτιστική κατοχή των χωρών, από την... στρατιωτική. 
Η πολιτιστική κατοχή διαθέτει μεγαλύτερη ελαστικότητα, 
είναι πιο αποτελεσματική και στοιχίζει λιγότερο.
Το δικό μας καθήκον είναι να απομακρύνουμε
τη νοοτροπία της δουλικότητας από το μυαλό μας» 
Thomas Sankara, «Πατρίδα ή Θάνατος! Θα Νικήσουμε!»


Πριν από 33 χρόνια δολοφονήθηκε ο Thomas Sankara (15 Οκτώβρη 1987).

Ο Κομαντάντε Thomas Isidore Noël Sankara (Τόμας Σανκάρα), o Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο (πρώην Άνω Βόλτα), γαλλική αποικία, που μέχρι σήμερα πληρώνει "Φόρο Αποικιών" για τον "εκπολιτισμό" του λαού της από τη "δημοκρατική" Γαλλία κι όλοι σιωπούν ένοχα [Βλέπε, σε: 14 Αφρικανικές χώρες που ΣΗΜΕΡΑ υποχρεώνονται από τη "δημοκρατική" Γαλλία να καταβάλουν Φόρο Αποικίας]. Ένα από τα αναρίθμητα πραξικόπημα των... τραπεζιτών και των πολυεθνικών, που οργάνωσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Ο Τόμας Σανκάρα έμπνεύστηκε στην επαναστατική του δράση από τους Μαρξ, Φιδέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα. Βάπτισε τη δράση του: "Η επανάσταση της ευτυχίας". Μονίμως αφοσιωμένος στο να προσπαθεί να εξαλείψει τη μάστιγα της φτώχειας, ξεκινώντας από την εξάλειψη της διαφθοράς και των προνομίων των πλούσιων τραπεζών. Προήγαγε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, βασισμένες στην κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, στέγασης, καθώς και ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της απερήμωσης, της μετανάστευσης των νέων από την πατρίδα τους.
Η άρνησή του να πληρώσει το "εξωτερικό χρέος" της αποικιακής εποχής, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια να καταστήσει την Μπουρκίνα Φάσο αυτάρκη και απαλλαγμένη από τις αναγκαστικές εισαγωγές, έγινε εχθρός των ΗΠΑ, της Γαλλίας της Αγγλίας, αλλά και στις μαριονέτες τους στην Αφρικανική ήπειρο.

Σύμβολο για το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα κι όλα Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του κόσμου, αγνοημένος από την καθεστωτική "αριστερά της εποχής μας", την υποταγμένη "αριστερά" στο υπερεθνικό κεφάλαιο και παραμένει μια μεγάλη "απορία" πως και δεν τον έχουν ακόμη κατατάξει στους "εθνικοσοσιαλιστές" κυρίως για τη μάχη που έδωσε εναντίον των "προσκλήσεων μετανάστευσης" προς τη νεολαία της πατρίδας του από τις "πολιτισμένες" δυτικές χώρες, ώστε να εκμεταλλεύονται δούλους, φθηνά εργατικά χέρια για περισσότερα κέρδη.


Φιδέλ Κάστρο - Τόμας Σανκάρα... δύο γίγαντες της σοσιαλιστικής επανάστασης στον λεγόμενο "Τρίτο Κόσμο"...

 
Κομαντάντε Τόμας Σανκάρα, γνήσιος διεθνιστής, στο πλευρό της Επανάστασης των Σαντινίστας και του ηγέτη τους Ντανιέλ Ορτέγκα... (από την επίσκεψη του Ντανιέλ Ορτέγκα στη Μπουρκίνα Φάσο, 27 Αυγούστου 1986).

Δύο Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν στο πλευρό του Κομαντάντε Σανκάρα: ο Φ. Μιτεράν και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μάλιστα ο Μιτεράν είχε στείλει τον γιό του Jean Christophe Mitterrand, σύμβουλο του προέδρου Σανκάρα. Αλλά κι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Bettino Craxi (που η σε διατεταγμένη υπηρεσία "δημοσιογραφία" τον συνδέει με την επιχείρηση εξόντωσής του από ης Cia, την οποία βάπτισαν "καθαρά χέρια" κι όχι με την άρνησή του να παραδώσει στις ΗΠΑ τους Παλαιστίνιους του κρουαζιεροπλοίου Ακίλε Λάουρο: Υπόθεση Σιγκονέλα), που ανέλαβε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη διαγραφή του "εξωτερικού χρέους" της πατρίδας του Σανκάρα.

Η ομιλία προς τον ΟΗΕ (4 Οκτώβρη 1984), τον τοποθέτησε στο Πάνθεον του Παγκόσμιου Επαναστατικού Κινήματος.

Στον ΟΗΕ είχαν επικαλεστεί πως είχαν «χάσει» το βίντεο της ομιλίας του Thomas Sankara. Όλοι ήθελαν να σβήσουν κάθε ίχνος του Κομαντάντε από τη συλλογική ιστορική μνήμη.
Θέλανε, οι νεοαποικιοκράτες, οι δυνάμεις του μίσους, της δουλείας, να ξεχαστεί η μεγαλύτερη ελπίδα που γεννήθηκε ποτέ στην Αφρική, για μια ιδέα του Παναφρικανισμού, της "ευτυχίας όλων.. για τον άνθρωπο" όπως τόνιζε ο Σανκάρα.

Σήμερα, κάποιος τολμηρός οπαδός του δολοφονημένου Καμαντάντε, την "απαλλοτρίωσε" τελικά, από τα αρχεία της τηλεόρασης της Μπουρκίνα, έτσι το ανέκδοτο βίντεο που τον έκανε αθάνατο παρατίθεται στο τέλος.

Ένα μικρό απόσπασμα που λέει πολλά:

«Κύριε Πρόεδρε, έχω ταξιδέψει χιλιάδες μίλια. Ήρθα εδώ για να ζητήσω από τον καθένα σας να συμμετάσχει σε μια κοινή προσπάθεια, ώστε η αλαζονεία εκείνων που έχουν το άδικο να τελειώσει. Η θλιβερή θέα των παιδιών που λιμοκτονούν, να εξαφανιστεί η αμάθεια, να νικήσει η νόμιμη εξέγερση των λαών, και τελικά να σιγήσουμε τους ήχους του πολέμου κι ότι τελικά παλεύουμε με μια κοινή βούληση για την επιβίωση της ανθρωπότητας

Ας τραγουδήσουμε μαζί με τον μεγάλο ποιητή Νοβάλις [το ψευδώνυμο του Γερμανού ποιητή, συγγραφέα και φιλόσοφου Γκέοργκ φον Χάρντενμπεργκ]:
"Σύντομα τα αστέρια θα επιστρέψουν για να επισκεφθούν τη χώρα που άφησαν κατά την εποχή του σκοταδιού. ο ήλιος θα καταθέσει το αυστηρό του φάντασμα και θα γίνει ξανά ένα αστέρι ανάμεσα στα αστέρια, όλες οι φυλές του κόσμου θα συναντηθούν ξανά. Μετά από έναν μακρύ διαχωρισμό, όταν οι ορφανές οικογένειες θα επανενωθούν και κάθε μέρα θα είναι μια ημέρα επανένωσης και ανανεωμένων αγκαλιών, τότε οι κάτοικοι των αρχαίων χρόνων θα επιστρέψουν στη γη, σε κάθε τάφο θα αναζωπυρωθούν οι σβησμένες στάχτες. παντού οι φλόγες της ζωής θα καίνε ξανά, τα παλιά σπίτια θα ξαναχτιστούν, οι αρχαίοι χρόνοι θα ξαναγεννηθούν κι η ιστορία θα είναι το όνειρο ενός παρόντος που επεκτείνεται στην αιωνιότητα.
Πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε!»

Η επική ομιλία του Κομαντάντε στον ΟΗΕ... που τρομοκρατεί τους ιμπεριαλιστές:



«Ως ηγέτης πρέπει να είσαι στον δέκατο όροφο, που σου επιτρέπει να βλέπεις μακριά, αλλά πρέπει να κατεβαίνεις στο ισόγειο για να δεις και στον δρόμο... (...)
Πρέπει να διδάξεις στο παιδί να είναι πρώτα και κύρια, κοινωνικό ον, δηλαδή άνθρωπος κι όχι άτομο... (...)
Αν μας παρεξηγήσουν οι μάζες... εμείς φταίμε! Και πρέπει να διορθώσουμε τις αποχρώσεις, τα λάθη, πρέπει να εναρμονιζόμαστε με τις μάζες και να μην θέλουμε να προσαρμόσουμε τις μάζες στις δικές μας επιθυμίες, στα δικά μας όνειρα. Πρέπει να προτιμήσουμε ένα βήμα μαζί με τον λαό, παρά δέκα βήματα χωρίς τον λαό
»
Thomas Sankara - «Πατρίδα ή Θάνατος! Θα Νικήσουμε!»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση