GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΕΡΓΙΑ! ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ από τα ΜΑΤ στους καλλιτέχνες στη διαδήλωση...

Οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά του ΠΔ που εξισώνει, όπως καταγγέλλουν, τα πτυχία τους με το απολυτήριο Λυ...


Οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά του ΠΔ που εξισώνει, όπως καταγγέλλουν, τα πτυχία τους με το απολυτήριο Λυκείου.


Ένταση σημειώθηκε στη διαδήλωση των καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη, καθώς όταν η πορεία προσέγγισε το Εθνικό Θέατρο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους διαδηλωτές στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και προχώρησαν στη ρίψη δακρυγόνων.

Καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών διαμαρτύρονται ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήρια Λυκείου, όπως καταγγέλλουν, υποβαθμίζοντας το επίπεδο σπουδών και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, μετά την καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, η πορεία των καλλιτεχνών κατευθύνθηκε προς το θέατρο Rex και συνέχισε προς το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου.

Δακρυγόνα από τα ΜΑΤ
Όταν η διαδήλωση προσέγγισε το Εθνικό Θέατρο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους καλλιτέχνες στην Αγίου Κωνσταντίνου, προχωρώντας στη ρίψη δακρυγόνων.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το Εθνικό θέατρο περιμετρικά, εμποδίζοντας τους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το κτίριο.

Νέα απεργία στις 8 Φεβρουαρίου
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη κορυφώθηκε η 48ωρη απεργία του ΣΕΗ, με τη στήριξη της ΠΟΘΑ και τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνικών σωματείων, ενώ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα 24ωρη απεργία στις 8 Φεβρουαρίου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ανέβασε φωτογραφίες από τη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση γράφοντας: «Όλοι ενωμένοι οι καλλιτέχνες κι ας βάζουν κλούβες μπροστά».

Την ίδια ημέρα λήγει και το τελεσίγραφο των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προς την κυβέρνηση, με το οποίο δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν αν δεν δοθεί συγκεκριμένη λύση στο θέμα του επίμαχου Π.Δ.
Στο πλευρό των καλλιτεχνών είναι η ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία
Εν τω μεταξύ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για τους καλλιτέχνες, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία».

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που ζήτησαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόσυρσή της. Σημειώνεται ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση