GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ...μητσοτακικός Πάγκαλος

Το ΠΑ ΣΟΚ έτρεξε να κουκουλώσει τις δηλώσεις του Συναγερμός σήμανε στο ΠΑΣΟΚ για να "κουκουλώσουν" τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκα...

Το ΠΑΣΟΚ έτρεξε να κουκουλώσει
τις δηλώσεις του
Συναγερμός σήμανε στο ΠΑΣΟΚ για να "κουκουλώσουν" τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου ότι "έχει δίκιο ο Μητσοτάκης" σε αυτά που λέει για το θέμα των Σκοπίων. Η εσωτερική αναταραχή προκλήθηκε επειδή ο Πάγκαλος έχει αναλάβει πια Υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι δηλαδή ο θεσμικός του εκπρόσωπος.
Κατάφεραν τελικά να το εξαφανίσουν ή να το υποβαθμίσουν από τις περισσότερες εφημερίδες. Μόνο η "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης το έκανε πρώτο θέμα.
Ο Θ. Πάγκαλος δεν το είπε αυτό ξεκάρφωτα. Βρίσκεται σε γενικότερη πολιτική σύμπλευση με την πλευρά Μητσοτάκη. Είχαμε επισημάνει ότι και στην συζήτηση του προϋπολογισμού είχε αποφύγει να κοντράρει την Ντόρα.
Γιατί το κάνει αυτό; Εχουν τους ίδιους "εξωθεσμικούς" φίλους. Και πιστεύει και αυτός ότι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή πρωθυπουργός!

18 σχόλια

  1. Πάντως η αλήθεια είναι ότι μόνο ο Πάγκαλος και η Μπακογιάννη έχουν ιδέα από πολιτική στα κόμματά τους, οπότε μακάρι. Δε νομίζω να χάλαγε κανέναν ο Πάγκαλος πρωθυπουργός αντί του ασήμαντου Γιωργάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι ,που δεν αξίζει τέλος πάντων να ασχολείσαι με δαύτους, έχουν πάρει εργολαβικά την υποβάθμιση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να κρατήσουν όρθιο τον αρχηγό της παράταξης που ,τέλος πάντων υποτίθεται ότι κυβερνά τη χώρα. Θέλω να τους ρωτήσω: μπορούν να πάρουν τους λόγους του αρχηγού τους από τη μέρα που άρχισε να κραυγάζει στις οθόνες και τα μπαλκόνια, να κάνουν μια στατιστική μελέτη να βρούν,πόσες και ποιες λέξεις χρησιμοποιεί, πόσες φορές σε κάθε ομιλία ή ακόμα και σε συνέντευξη, με ποια συχνότητα! Θα απογοητευτούν και οι ίδιοι για τη φτώχεια του κατάκυριολεξία αερολόγου αρχηγού τους, του κατά τα άλλα "καταλληλότρου" !
    Δεύτερο: Ποιούς συναντά στα διεθνή φόρα ο άνθρωπος; ΄Εχει κάποια εμβέλεια για να ακούγεται η φωνή του , για να τον προσέχουν οι συνομιλητές του;Τον βλέπετε κάθε φορά που φωτογραφίζεται με τους αρχηγούς των κρατών πώς ψευτοελάει; Εγώ τον λυπάμαι κι ας μην τον πάω!
    ΠΑΛΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω ξαναγράψει ότι ο Πάγκαλος είναι μεγάλο μυαλό (από τα λίγα πολιτικά στην Ελλάδα), αλλά αδικείται και δεν μπόρεσε να φανεί περισσότερο λόγω του νευρικού του χαρακτήρα (εντάξει και κάποιων πολύ κακών χειρισμών πχ Οτσαλάν). Μπορεί να υπάρχει μία "διακομματική συμμαχία" στην οποία να συμμετέχει, δεν το ξέρω αυτό, αυτά όμως που λέει πρέπει να τα απομονώσουμε από αυτή την "συμμαχία" και να τα σχολιάσουμε χωριστά.
    Το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας είναι μια ιστορία που παγιδεύτηκε η χώρα ίσως χωρίς να το θέλει και χωρίς να το καταλάβει. Έχει δίκιο ο Πάγκαλος που λέει ότι τώρα το θέμα παρουσιάζει "αγκύλωση" και δύσκολα μπορούμε να ελιχθούμε χωρίς να εμφανισθούμε ως "εθνικοί προδότες". Ποιός μας παγίδευσε όμως; . Μάλλον μόνοι μας αφού κάναμε το λάθος να βάλουμε το όνομα των Σκοπίων πρώτο στην πολιτική ατζέντα. Μπορεί όμως και κάποιοι άλλοι που θέλουν να παίζουν με το εθνικό μας αισθητήριο για να μας κρατάνε στο χέρι για μια υπόθεση που παγκοσμίως είναι ανυπόληπτη.
    Ποιό το πρόβλημα να ονομαστούν οι γείτονες με το αρχαίο όνομα της περιοχής που ζούνε; Μας πειράζει που θέλουν να έχουν τους ίδιους προγόνους με εμάς; Τα σύμβολά μας είναι αποκλειστικής χρήσης; Άν οι Τούρκοι αποφασίσουν να ονομαστούν Ιωνία εμείς πρέπει να τους κηρύξουμε τον πόλεμο; Ακόμα χειρότερα αν οι Αλβανοί αποφασίσουν να ονομαστούν Ιλλυρία ή Βόρειος Ηπειρος όπως αποκαλούμε κι εμείς το νότιό τους κομμάτι, πρέπει να τους βομβαρδίσουμε; Μας πειράζει τόσο να έρθει κάποιος κοντά μας; Ή μήπως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εισβολής του "μεγάλου σκοπιανού στρατού" που θα μας φάει;
    Θυμάμαι τον Σαρτζετάκη που έλεγε ότι είμαστε έθνος ανάδελφο επειδή δεν έχουμε γείτονες αδελφούς παρά μόνο την Κύπρο. Να λοιπόν μια ευκαρία την οποία απεμπολούμε και αντίθετα εμφυλοχωρούμε μέρα με τη μέρα το μίσος για ένα λαό που το μόνο που ήθελε ήταν να πάρει "λίγη από τη δόξα μας" γιατί δεν είχε από που να πάρει. Πρέπει να τους εκδικηθούμε; Οι Γερμανοί με αυτή τη λογική έπρεπε να είχαν σφάξει τους Αυστριακούς. Άκουσα ακόμα το άλλο εξωφρενικό ότι ονόμασαν το αεροδρόμιο της Αχρίδας "Απόστολος Παύλος" και εμείς αντιδράσαμε πάραυτα. Τώρα και τα χριστιανικά ονόματα τα θέλουμε αποκλειστικής χρήσης. Ε, να τους κυνηγήσουμε κιόλας γιατί είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν μας ζήτησαν την άδεια.
    Το θέμα είναι λήξαν αν οι Σκοπιανοί βγουν και δηλώσουν ότι η Μακεδονία ήταν τμήμα της Αρχαίας Ελλάδας όπως πολύ σωστά έγραψαν οι Γάλλοι αν και Αρχαία Ελλάδα σαν ενότητα χώρου δεν νομίζω να υπήρχε, ας πούμε καλύτερα τμήμα της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.
    Μπορεί να γίνει διάλογος ακόμα κι αν διαφωνούμε, δεν χρειάζονται όμως κορώνες εθνικιστικές σε τέτοια λεπτά θέματα και μάλιστα για ένα λαό που "ελέγχεται οικονομικά" από μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΆΛΛος ένας γέρος που έχει νέα γυναίκα. Το θέμα είναι ότι κανένας πλέον δεν τον παίρνει στα σοβαρά ούτε και ο άλλος ο φασίστας ο χατζηλαλάκης δεν το έβγαλε το΄θέμα στον ALPHA γιατί ξέρει ότι ο γέρος με την νέα γυναίκα (Πάγκαλος) είναι κολλητός με τον Μητσοτάκη που χτυπάει τον Καραμανλή.Ο Πάγκαλος θα πάει στο τραπέζι του γάμου της Αλεξίας γιατί στην εκκλησία θα είναι σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για δείτε αυτό έχει ενδιαφέρον γιατί ''παίζουν'' η πατριωτική συμμαχία ,παιδιά της Χρυσής Αυγής , το Παρατηρήτηριο του Ελσινκι , το Εβραικό Συμβούλιο και ο συνάδελφος σας κ.Μίχας.

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
    Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
    email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    4 Ιανουαρίου 2007

    Διαστρεβλώσεις για τον αντισημιτισμό, το ΕΠΣΕ και το ΚΙΣ από τον Τάκη Μίχα

    Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) δημοσιοποιεί κείμενο-απάντηση σε δύο κείμενα του Τάκη Μίχα στην «Ελευθεροτυπία» με σειρά συχνά κακόβουλων διαστρεβλώσεων στην προσπάθεια του αρθρογράφου να επικρίνει από τη μια το σχηματισμό δικογραφίας για αντισημιτικά δημοσιεύματα σε βάρος του «Ελεύθερου Κόσμου» και των συνεργατών του Θεόδωρου Χατζηγώγου και Κώστα Πλεύρη, και από την άλλη έκθεση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για αντιισραηλινά και μερικές φορές αντισημιτικά δημοσιεύματα κείμενα ελληνικών ΜΜΕ και πολιτικών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006. Τα αρχικά κείμενα του Τάκη Μίχα αναδημοσιεύονται στη συνέχεια. Η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε σήμερα μερική και μεροληπτική περίληψη της απάντησης του ΕΠΣΕ με ανταπάντηση του Τάκη Μίχα (http://www.enet.gr/online/online_print?id=79426628). Το ΕΠΣΕ υποχρεώθηκε να στείλει σήμερα σύντομη δεύτερη απάντηση που θα δημοσιοποιήσει μετά τη δημοσίευσή της στην «Ελευθεροτυπία».


    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ
    2 Ιανουαρίου 2007
    Όταν ο Τάκης Μίχας που είναι γνωστός για τη σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα τεκμηριωμένη ερευνητική δημοσιογραφία του δημοσιεύει κείμενα ατεκμηρίωτα αν όχι βασισμένα σε προφανώς σκόπιμες διαστρεβλώσεις, δημιουργείται η εντύπωση πως επιλέγει τη μεροληπτική στράτευση σε βάρος της δεοντολογικής δημοσιογραφίας.

    Με ένα «πολιτικό παρασκήνιο» ο Τ.Μ. («Ε» 20/12/2006 http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=20.12.2006,id=92462388) (παρα-) πληροφορεί για μήνυση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) κατά του Κ. Πλεύρη (Κ.Π.) για τις απόψεις του την οποία ο Τ.Μ. θεωρεί «απαράδεκτη [που] θα πρέπει να πάει στον κάλαθο των απορριμμάτων». Ευθυγραμμίζεται έτσι ο Τ.Μ. με τον Κ.Π. παρουσιάζοντας με αυτό τον ανακριβή τρόπο τον αυτεπάγγελτο σχηματισμό δικογραφίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για κείμενα του Κ.Π. και ενός άλλου σε φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» (ΕΚ) της ακροδεξιάς «Πατριωτικής Συμμαχίας» (ΠΣ). Πρόκειται μάλιστα για την πέμπτη αυτεπάγγελτη δικογραφία που σχηματίστηκε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο από τις Εισαγγελίες Αθήνας και Κεφαλληνίας για κείμενα που προσβάλουν Εβραίους, Ρομά ή Τούρκους.

    Οι δικογραφίες σχηματίστηκαν μετά από επιστολές του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) προς τους αρμόδιους εισαγγελείς, στις οποίες επισημαίνονταν τα μισαλλόδοξα κείμενα που παραβιάζουν την αντιρατσιστική νομοθεσία της χώρας (Ν. 927/79) και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει επικυρώσει η Ελλάδα. Στην αρχική επιστολή που είχε απευθυνθεί και στον Πρωθυπουργό, το ΕΠΣΕ είχε διατυπώσει την άποψη πως, σε ένα κράτος δικαίου, η δίωξη για παρόμοιες ενέργειες δεν πρέπει να επαφίεται στα θύματα του ρατσιστικού μίσους, ούτε σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά να γίνεται αυτεπάγγελτα από την πολιτεία και τις δικαστικές αρχές. Είναι προφανές ότι οι εισαγγελικές αρχές της χώρας συμφώνησαν με την εκτίμηση αυτή και προχώρησαν στις αυτεπάγγελτες ενέργειες. Στις υποθέσεις αυτές προτάθηκαν και κατέθεσαν ως πολιτικώς ενάγοντες ηγεσίες οργανώσεων από τις θιγόμενες ομάδες, όπως το ΚΙΣ, καθώς και, ως μάρτυρες, γνωστά μέλη της πανεπιστημιακής και δημοσιογραφικής ζωής και της πολιτικής, με θεσμικές ή/και προσωπικές ευαισθησίες στα θέματα αυτά.

    Όλα αυτά κατά τον Τ.Μ. είναι προφανώς «απαράδεκτα και πρέπει να πάνε στον κάλαθο των απορριμμάτων». Θα είχε δίκιο αν οι απόψεις του Κ.Π. για τους Εβραίους και το Ολοκαύτωμα, όπως και όλες οι άλλες που αναφέρθηκαν εδώ ήταν απλώς «ανόητες και ατεκμηρίωτες», όπως ισχυρίζεται, και όχι οξύτατα αντισημιτικές. Όμως έχει αναφερθεί στην «Ε» (http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=15.07.2006,id=68423980 άρθρο Ιού, 15/7/2006) ότι «ο πραγματικός στόχος του βιβλίου είναι να υμνήσει για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά τον Χίτλερ και τους συνεργάτες του… το μόνο που βρίσκει να τους προσάψει είναι ότι υπήρξαν πολύ φιλάνθρωποι, πολύ ευαίσθητοι και δεν κατάφεραν να εξοντώσουν όλους τους Εβραίους… Στο βιβλίο περιλαμβάνονται όλα τα αντισημιτικά στερεότυπα, [υπάρχει] πλήθος παραθεμάτων… [και] αυτούσια πρόσφατα δημοσιεύματα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που επικρίνουν τη σημερινή πολιτική του Ισραήλ, έτσι ώστε να δικαιολογήσει τη θέση του ότι καλύτερα θα ήταν να είχαν εξοντωθεί εγκαίρως όλοι οι Εβραίοι… ». Από τα άλλα επίδικα κείμενα στον ΕΚ, χαρακτηριστικά αναφέρεται το «Δόξα τω Θεώ, ούτε 1500 Εβραίοι δεν έχουν μένει στη Θεσσαλονίκη».

    Το πλέον απαράδεκτο σημείο είναι ο παραλληλισμός του Τ.Μ. μεταξύ της συμμετοχής της οργάνωσης των Ελλήνων Εβραίων σε δίωξη για παρόμοια αντισημιτικά κείμενα με τη στάση του ισραηλινού λόμπυ στις ΗΠΑ να εμποδίσει τη διάδοση απόψεων κατά της πολιτικής του Ισραήλ με τις οποίες δεν συμφωνεί. Αναπαράγονται έτσι δύο κλασσικά αντισημιτικά στερεότυπα. Πρώτον, οι Εβραίοι κάθε χώρας ταυτίζονται με το Ισραήλ. Δεύτερον, ο αντισημιτισμός (με την άρνηση του Ολοκαυτώματος και την προβολή ως γνήσιων και υλοποιούμενων των πλαστών «Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών», που υπάρχει στο βιβλίο του Κ.Π. και στα επίδικα δημοσιεύματα του ΕΚ) βαφτίζεται «κριτική στην πολιτική του Ισραήλ». Κατά σύμπτωση με ανάλογα επιχειρήματα απάντησαν μέσα από τον ΕΚ και οι νεο-ναζί μετά το σχηματισμό της δικογραφίας και ζήτησαν την απαγόρευση της εβραϊκής θρησκείας στην Ελλάδα.

    Με ένα δεύτερο κείμενό του με τίτλο «Εβραϊκό ‘φίμωτρο’ στους επικριτές του Ισραήλ» («Ε» 29/12/2006, http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=29.12.2006,id=95941492), ο Τ.Μ. (παρα-)πληροφορεί το αναγνωστικό κοινό πως το ΕΠΣΕ είναι «παράρτημα του Human Rights Watch», πως «δημοσιοποίησε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσσου για αντισημιτικά επεισόδια και αντισημιτικό λόγο στις ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο» και πως «υιοθετεί άκριτα τη φιλο-ισραηλινή προπαγάνδα και τις αντιφιλελεύθερες πρακτικές του ΚΙΣ» που συνέταξε το κεφάλαιο για την Ελλάδα στην έκθεση. Κι’ όμως ο Τ.Μ. γνωρίζει πολύ καλά πως το ΕΠΣΕ είναι ανεξάρτητη ελληνική οργάνωση που συνυπάρχει στα πλαίσια τεσσάρων διεθνών ομοσπονδιών στις οποίες συμμετέχει με εκατοντάδες ΜΚΟ μια από τις οποίες είναι και το HRW. Παράλληλα, ένα από τα εκατοντάδες κείμενα που διένειμε και περιέλαβε στην ιστοσελίδα του το ΕΠΣΕ επισήμανε λόγω πρόδηλου ενδιαφέροντος την έκθεση που φυσικά είχε δημοσιοποιηθεί προηγουμένως από το ΕΕΚ και αναδημοσιευθεί ευρύτατα στα διεθνή ΜΜΕ. Πουθενά δεν αναφέρεται πως το ΕΠΣΕ την υιοθετεί, όπως και δεν υιοθετεί πάμπολλα άλλα κείμενα –ακόμα και της «Ε» και του Τ.Μ.- που διανέμει, εκτός και αν το αναφέρει ρητά, όπως με πρόσφατο κείμενο για τους Ρομά από στέλεχος του Συνηγόρου του Πολίτη (βλπ. «Κ.Ε.» 31/12/2006 http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=64706196). Αναδημοσίευση της έκθεσης έκανε στην ιστοσελίδα της και η ΜΚΟ «Αντιγόνη» που αποτελεί τον εθνικό ανταποκριτή του παρατηρητηρίου της ΕΕ κατά του ρατσισμού. Είναι δε τόσο κακόβουλο να παρουσιάζεται το ΕΠΣΕ ότι υιοθετεί φιλο-ισραηλινές θέσεις όσα να ισχυρίζεται κανείς πως ο Τ.Μ. είχε φιλο-μιλοσεβιτσικές θέσεις. Αν η διακίνηση κειμένων από τις ιστοσελίδες του είναι κριτήριο, πάνω από τα δύο τρίτα των 500 κειμένων της τελευταίας διετίας για τη Μέση Ανατολή που υπάρχουν στην ειδική ιστοσελίδα του ΕΠΣΕ για τη Μέση Ανατολή αφορούν το Ισραήλ (http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=64706196). Προέρχονται δε σχεδόν όλα είτε από διεθνείς ΜΚΟ που επικρίνουν σφοδρά το Ισραήλ είτε από το εβδομαδιαίο δελτίο «Άλλο Ισραήλ» του Ισραηλινού Συμβουλίου για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή Ειρήνη.

    Εξ άλλου, πάλι οι αναφορές του Τ.Μ. στο κείμενο του ΚΙΣ είναι διαστρεβλωτικές. (Παρα-)πληροφορεί λέγοντας πως «Η μελέτη του ΚΙΣ κατηγορεί Έλληνες δημοσιογράφους, σκιτσογράφους, πολιτικούς και κόμματα για ‘αντισημιτικές πολιτικές δηλώσεις’. Ο αντισημιτισμός των προαναφερθέντων, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζεται στην ταύτιση της πολιτικής του Ισραήλ με την πολιτική του Γ' Ράιχ». Στο 1400 λέξεων κείμενό του, ο Τ.Μ. δεν δίνει κανένα παράδειγμα των επικρινόμενων απόψεων της έκθεσης, αλλά κάνει αναλυτική και τεκμηριωμένη παρουσίαση … των επιθέσεων του φιλοϊσραηλινού λόμπυ στις ΗΠΑ κατά επικριτών του Ισραήλ, με προφανή στόχο να δώσει την εικόνα πως αντίστοιχες είναι και οι θέσεις της έκθεσης του ΚΙΣ. Αλλά η τελευταία διακρίνει τις αντι-ισραηλινές από τις αντισημιτικές δηλώσεις: «πολιτικοί αναλυτές και γνώστες προσωπικότητες της Ελλάδας έκαναν αντι-ισραηλινές δηλώσεις που συχνά περιείχαν αντισημιτικές αναφορές» (από τη δημοσιευμένη ελληνική μετάφραση στο http://www.cohen.gr/hpg58.htm). Σχόλια για εκτεταμένη μεροληπτική, αντι-ισραηλινή και αντισημιτική στάση στην Ελλάδα κατά το περασμένο καλοκαίρι διατύπωσαν πολλοί σχολιαστές ελληνικών ΜΜΕ: μεταξύ άλλων οι Ηλίας Κανέλλης, Νίκος Κοτζιάς (με σειρά άρθρων), Π. Μανδραβέλης, Π. Μπουκάλας, Σ. Παγιατάκης, και «Πανδώρα».

    Τέλος, ο ισχυρισμός πως μια έκθεση -ακόμα και αν ήταν εντελώς απαράδεκτη- που αποτελεί κριτική δημοσιευμάτων αποτελεί «φίμωση» όσων επικρίνονται, παραλληλίζοντάς τη με τις παρεμβάσεις για να ματαιωθούν διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις πριν γίνουν, είναι πρωτοφανής, αφού επιχειρεί να καταδικάσει όχι μόνο –και σωστά- την πραγματική «φίμωση», αλλά και τη δημοσίευση κριτικών απόψεων. Η κριτική του Τ.Μ. αποτελεί τη μόνη σχετική πραγματικά αντιφιλελεύθερη πρακτική –γιατί διαστρεβλώνει την αλήθεια και παραβιάζει συστηματικά τη δημοσιογραφική δεοντολογία- αλλά βέβαια κανείς δεν θα τη θεωρήσει προσπάθεια «φίμωσης».


    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

    20/12/2006

    ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
    http://www.enet.gr/online/online_print?id=92462388

    Αναμφίβολα οι απόψεις του Κ. Πλεύρη για τους Εβραίους και το Ολοκαύτωμα είναι ανόητες και ατεκμηρίωτες. Ομως και η μήνυση του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου (ΚΙΣ) εναντίον του είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να πάει στον κάλαθο των απορριμμάτων.

    Είναι τραγικό λάθος να ακολουθεί το ΚΙΣ το παράδειγμα του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να εμποδίσει την έκφραση απόψεων με τις οποίες δεν συμφωνεί.

    Τ.Μ.


    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

    29/12/2006

    Εβραϊκό «φίμωτρο» στους επικριτές του Ισραήλ
    http://www.enet.gr/online/online_print?id=95941492

    Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    Πρόσφατα το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) δημοσιοποίησε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου για αντισημιτικά επεισόδια και αντισημιτικό λόγο στις ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο. Η έκθεση περιέχει ένα κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα το οποίο συνέταξε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) της Ελλάδος. Η μελέτη του ΚΙΣ κατηγορεί Ελληνες δημοσιογράφους, σκιτσογράφους, πολιτικούς και κόμματα για «αντισημιτικες πολιτικές δηλώσεις».

    Ο αντισημιτισμός των προαναφερθέντων, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζεται στην ταύτιση της πολιτικής του Ισραήλ με την πολιτική του Γ' Ράιχ. Ολα τα επεισόδια αντισημιτισμού που αναφέρονται στο απόσπασμα, που φέρει τον τίτλο «Αντισημιτικός λόγος και διαμαρτυρίες», αφορούν την κριτική των πράξεων ή της πολιτικής ενός κράτους (δηλαδή του Ισραήλ),

    Ομως ο αντισημιτισμός έχει στόχο τα φυλετικά χαρακτηριστικά του ατόμου. Τα κράτη δεν έχουν φυλετικά χαρακτηριστικά, τα άτομα έχουν. Αρα είναι παράλογο να χαρακτηρίζεται «αντισημιτική» η κριτική του κράτους του Ισραήλ για τον πόλεμο στο Λιβάνο, όπως ακριβώς είναι παράλογο να χαρακτηρίζεται «ανθελληνική» η κριτική π.χ. της πολιτικής του κράτους της Ελλάδας στο θέμα των εθνοτικών μειονοτήτων. Το κράτος του Ισραήλ δεν είναι ο Εβραίος, όπως και το κράτος της Ελλάδας δεν είναι ο Ελληνας. Πρόκειται για δύο διαφορετικές οντότητες, η ταύτιση των οποίων έχει νόημα μόνο στο πλαίσιο ολοκληρωτικών θεωριών ή αντιλήψεων.

    Ομως αν και ακατανόητη στο επίπεδο της λογικής, η έκθεση του ΚΙΣ είναι εν τούτοις απόλυτα κατανοητή στο επίπεδο της πολιτικής προπαγάνδας. Διότι στην ουσία αποτελεί μέρος της προσπάθειας η οποία καταβάλλεται από τα διάφορα φιλοϊσραηλινά λόμπι ανά τον κόσμο να φιμώσουν τους επικριτές του Ισραήλ.

    Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές αν εξετάσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν διάφορες φιλοϊσραηλινές εβραικές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι οι οργανώσεις αυτές αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία του λόγου που έχει αντιμετωπίσει η Αμερική από την περίοδο του Μακάρθι. Ιστορικοί και δημοσιογράφοι με κριτικές απόψεις για το Ισραήλ εμποδίζονται να κάνουν ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής ματαιώνονται επειδή έχουν φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο, καθηγητές πανεπιστημίων αντιμετωπίζουν επαγγελματικά εμπόδια για τις απόψεις τους κ.ο.κ. Το αυταρχικό παραλήρημα εβραϊκών οργανώσεων έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και πολύ γνωστές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch (παράρτημα της οποίας είναι το Ελληνικό Παρατηρητήριο), κατηγορούνται για... «αντισημιτισμό»!

    Ιστορικοί, δημοσιογράφοι και ζωγράφοι

    Την πιο γνωστή προσπάθεια φίμωσης επικριτών του Ισραήλ αποτελεί χωρίς αμφιβολία η περίπτωση του γνωστού Αμερικανοεβραίου ιστορικού Τόνι Τζουντ. Δύο δημόσιες ομιλίες τις οποίες επρόκειτο να δώσει στη Νέα Υόρκη ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή ύστερα από παρέμβαση στελεχών του ισραηλινού λόμπι και συγκεκριμένα της οργάνωσης Anti-Defamation League (ADL) και του διευθυντή της Αβραάμ Φόξμαν. Ο Τζουντ είναι κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ρεμαρκ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων και άρθρων.

    Σχολιάζοντας τη ματαίωση των ομιλιών του ο Αμερικανοεβραίος ιστορικός δήλωσε:

    «Πρόκειται για ένα σοβαρό και ανατριχιαστικό γεγονός.Υπάρχουν εβραϊκές οργανώσεις που πιστεύουν ότι θα πρέπει να κρατούν μακριά όποιον διαφωνεί μαζί τους για το Μεσανατολικό από οποιονδήποτε θέλει να ακούσει τι έχουν να πουν».

    Ο Τζουντ γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου και ζει από το 1987 στις ΗΠΑ. Εχασε το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του στο Ολοκαύτωμα, γεγονός που έχει σημαδέψει τα κείμενά του. Ο Τζουντ, που για ένα διάστημα υπηρέτησε και στον ισραηλινό στρατό, έγινε στόχος του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ διότι σε διάφορα άρθρα του υποστήριξε την άποψη ότι η μοναδική λύση στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής είναι η ύπαρξη ενός ενιαίου και εκκοσμικευμένου κράτους στο οποίο θα συνυπάρχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Η θέση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ότι ισοδυναμεί με κατάργηση του κράτους Ισραήλ, μια θέση που ασφαλώς αποτελεί «κόκκινο πανί» για το ισραηλινό λόμπι.

    Η προσπάθεια της φίμωσης των επικριτών του Ισραήλ περιλαμβάνει ακόμα και δημοσιογράφους που ενστερνίζονται τη φιλοσοφία της κυβέρνησης Μπους για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του γνωστού δημοσιογράφου Κρίστοφερ Χίτσενς. Τον περασμένο Ιανουάριο επρόκειτο να κάνει μια ομιλία προσκαλεσμένος από την Εβραϊκή Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για ένα θέμα που είχε σχέση με τα Ηνωμένα Εθνη και το Ιράκ. Ομως την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η ομιλία του έπειτα από παρέμβαση του προέδρου της Οργάνωσης Σιωνιστών της Αμερικής, Μόρτον Κλάιν, που διαμαρτυρήθηκε για τις φιλοπαλαιστινιακές απόψεις που είχε εκφράσει ο Χίτσενς στο παρελθόν. Ανάμεσα στις πολλές ανάλογες ενέργειες δύο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Την περασμένη άνοιξη το Πανεπιστήμιο Μπράντεϊς ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια έκθεση ζωγραφικής που είχε οργανώσει ένας φοιτητής. Η έκθεση θα περιλάμβανε πίνακες ζωγραφικής Παλαιστίνιων εφήβων. Η ματαίωση της έκθεσης έγινε με τη δικαιολογία ότι ήταν μονόπλευρη... Περίπου την ίδια εποχή ορισμένα γνωστά μέλη του ισραηλινού λόμπι κατάφεραν να εμποδίσουν την μονιμοποίηση του καθηγητή Χουάν Κολ στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ επειδή υποστήριζε την παλαιστινιακή άποψη.

    Ομως το αποκορύφωμα του αυταρχικού παραληρήματος του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ υπήρξε η βιτριολική επίθεση εναντίον της γνωστής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch και προσωπικά εναντίον του διευθυντή της, διακεκριμένου νομικού Κένεθ Ροθ, τους οποίους κατηγόρησε για... «αντισημιτισμό»! Και εδώ, όπως και στην περίπτωση του ιστορικού Τζουντ, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν το ADL και ο διευθυντής του Α. Φόξμαν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο το HRW δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Θανάσιμες επιθέσεις: οι ισραηλινές τυφλές επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Λίβανο». Η έκθεση κατηγορούσε το Ισραήλ ότι σε πολλές περιπτώσεις χτύπησε συνειδητά αμάχους -συμπεριλαμβανομένων και παιδιών- που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το πεδίο των συγκρούσεων.

    «Το Ισραήλ», κατέληγε η έκθεση, «στο βαθμό που συνεχώς δεν κάνει διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων παραβιάζει έναν από τους πιο θεμελειώδεις κανόνες του πολέμου: την υποχρέωση να πραγματοποιεί επιθέσεις μόνο σε στρατιωτικούς στόχους. Το πλάνο των επιθέσεων κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επέμβασης στο Λίβανο δείχνει ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως ατύχημα και συνεπώς να μη ληφθεί υπόψη. Αντίθετα, η έκταση αυτών των συμβάντων και η σοβαρότητα των συνεπειών αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου».

    Η έκθεση της Human Rights Watch προκάλεσε την εξοργισμένη παρέμβαση του διευθυντή της ADL Φόξμαν, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα New York Sun δεν αρκέστηκε να αντικρούσει απλώς τα στοιχεία, αλλά κατηγόρησε προσωπικά το διευθυντή της HRW Κένεθ Ροθ ότι επιδίδεται στην κατασκευή «κλασικών αντισημιτικών στερεοτύπων για τους Εβραίους». Ανάλογες δηλητηριώδεις κριτικές εναντίον της HRW εξαπέλυσαν και άλλοι εκπρόσωποι του ισραηλινού λόμπι. Σε κύριο άρθρο της η New York Sun -που ανήκει στον κατηγορούμενο για απάτες Κόνραντ Μπλακ και έχει στενές σχέσεις με το λόμπι- κατηγόρησε τον Ροθ για «αντισημιτισμό» και ότι «προσπαθεί να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ τη στιγμή που όλοι οι δίκαιοι άνθρωποι προσπαθούν να το υπερασπιστούν».

    Οι επιθέσεις εναντίον της HRW απ' αυτούς που ενοχλούνται από την κριτική του δεν είναι κάτι νέο στη μακρά πορεία της οργάνωσης. Ομως όπως επισημαίνει ο Αρια Νάιερ στο New York Review of Books, «αυτό που προσδίδει μια ιδιαιτερότητα σε αυτή την περίπτωση είναι η βιαιότητα των προσωπικών επιθέσεων εναντίον του διευθυντή της HRW Κένεθ Ροθ. Οι επιθέσεις εναντίον του φαίνεται ότι αποτελούν μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής που έχει στόχο να δείξει ότι η οργάνωση είναι εναντίον των Εβραίων».

    Η επιβολή της σιωπής

    «Εχει περάσει πολύς καιρός», γράφει στο άρθρο του ο κορυφαίος Αμερικανοεβραίος θρησκειολόγος Αλαν Γουλφ, «από τότε που οι Εβραίοι στην Αμερική υποστήριζαν το δικαίωμα των ναζί να κάνουν πορείες. Σήμερα ορισμένοι εξέχοντες Εβραίοι δεν επιτρέπουν καν στους επικριτές του Ισραήλ να μιλήσουν».

    Αυτές οι προσπάθειες δεν περιορίζονται μόνο στις ΗΠΑ. Η έκθεση του ΚΙΣ εντάσσεται στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και κλίμα. Ολες οι περιπτώσεις «αντισημιτισμού» στις οποίες αναφέρεται αντιπροσωπεύουν απλά και μόνο κριτική της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση απ' αυτές που αναφέρει η έκθεση του ΚΙΣ όπου η επίμαχη δήλωση, σχόλιο ή σκίτσο να αναφέρεται σε φυλετικά χαρακτηριστικά των Εβραίων.

    Η έκθεση του ΚΙΣ και ανάλογες εκθέσεις εναρμονίζονται πλήρως με τους στόχους και την πολιτική του Ισραήλ. Η πολιτική αυτή δεν στοχεύει στην καταπολέμηση του υπαρκτού προβλήματος του αντισημιτισμού αλλά στη χρήση της λάσπης του «αντισημιτισμού» για την επιβολή της σιωπής στους επικριτές της πολιτικής του Ισραήλ. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, που έχει παραγάγει πολύ σημαντικό έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, υιοθετεί σήμερα άκριτα τη φιλοϊσραηλινή προπαγάνδα και τις αντιφιλελεύθερες πρακτικές του ΚΙΣ.

    www.tmichas.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΣΕΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΗΛΙ8ΙΟ ΘΕΜΑ.
    ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.
    ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.
    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΟΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tελικά επικρατούν αυτοί που γράφουν? με τα πόδια??Γιατί το ότι σε άλλη σφαίρα επικρατούν οι ...φελοί είναι γεγονός αναμφισβήτητο!!!!
    Σε αυτό το blog,είστε λάδι πολύ και τηγανήτα ..τίποτα!!Ποιού ήταν η φαεινή ιδέα να τα βάλει με το Πάγκαλο?η μάλλον να προσπαθήσει να τον αμαυρώσει?Βρε δεξιούρες του κερατά, με το καιρό δείχνετε όλο και περισσότερο πόσο φοβάστε ,τρέμετε στη κυριολεξία και το Γιώργο,λόγω επιπέδου και παιδείας που κανείς από τους δικούς σας δε διαθέτει και το ΠΑΣΟΚ,που σε αυτό χρωστατε ότι είσαστε όλοι σας σήμερα...Βρωμολαμόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βεβαια ο Παγκαλος ηταν ο ανθρωπος που δημιουργουσε προβληματα ακομη και στους πολιτικους του φιλους,αλλα τελικα παντα ειχε μια ασυλια επειδη ειναι ανθρωπος που προκαλει φασαρια και ταιριαζει στα ΜΜΕ.
    Επειδη ειναι εξωστρεφης θεωρειται και εξυπνος αλλα δεν εχει να επιδειξει επιτυχιες η εργο,ισα ισα εχει προκαλεσει πολλες αντιδρασεις ειδικα στο εξωτερικο με την αμετροεπεια του η οποια πολλες φορες στην Ελλαδα εκλαμβανεται ως θαρρος.
    Οσον αφορα το θεμα των Σκοπιων παρα το οτι γενικα συμφωνω μαζι του, το δυσκολο στη πολιτικη και μαλιστα στην εξωτερικη ειναι να επιτυχαινεις το στοχο και οχι να χαμηλωνεις το πηχυ,γιατι παντα μπορεις να κερδισεις αλλα πραγματα ακομη και σε μια χαμενη υποθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άκουσα και τον Ψωμιάδη να λέει ότι αν ονομάσουν και τα Σκόπια με το όνομα Θεσσαλονίκη εμείς θα το δεχτούμε; Γιατί, θέλουμε εμείς να ονομάσουμε τη Θεσσαλονίκη κάπως αλλιώς; Δηλαδή, αν ονομάσουμε την Αθήνα με το όνομα Τίρανα (που δεν απέχει και από την πργματικότητα) θα είναι επίθεση προς τους φίλους γείτονες. Γιατί να θέλουν εκείνοι; Γιατί να μας ενοχλούν τα Ελληνικά ονόματα να τα χρημοποιούν και άλλοι; Τόσο φοβερό είναι το "Αλέξανδρος ο Μακεδών" ; Γιατί εμείς πώς τον λέμε; Στα Σκόπια δεν ανήκει και η πόλη Μοναστήρι (ελληνικότατη λέξη); Στην Βουλγαρία δεν υπάρχει το Πλόβντιβ που εμείς το λέμε Φιλιππούπολη; Στην Αλβανία οι Αγιοι Σαράντα. Εμείς είμαστε ανθέλληνες που το λέμε έτσι ή είμαστε περήφανοι που ο Φίλλιπος έφτασε κι εκεί και ο Αλέξανδρος αλλού. Και ο Αδριανός στην Αδριανούπολη της Τουρκίας δίπλα στον Έβρο. Γιατί να φοβόμαστε τους γείτονές μας; Στην Αμερική έχουν ονομάσει πόλη "Αθήνα" οι εκεί ομογενείς και είμαστε περήφανοι. Στην Ουκρανία προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι το Οδησσός βγαίνει από τον Οδυσσέα όπως και η Λισσαβώνα στην Πορτογαλία.
    Ας ξεκολλήσουμε και να μην τσιμπάμε από μεγαλοϊδεατισμούς που έχουν εθνικιστικοί κύκλοι και εδώ και σ' αυτές τις χώρες (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία). Να ξέρετε ότι όσο πιο χαμηλό είναι το βιοτικό επίπεδο της χώρας τόσο πιο εύκολα μπορείς να πουλήσεις εκεί εθνικισμό γιατί δεν έχεις ψωμί να του προσφέρεις.
    Η θητεία του Πάγκαλου σαν ΥΠΕΞ πράγματι δεν ήταν σε γενικές γραμμές πετυχημένη, πάντως όπως και όλοι οι υπουργοί βρισκόταν κάτω από τις εντολές του τότε Πρωθυπουργού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. koτούλες γιατί δεν ανοίγεται και μια συζήτηση για τους δημοσιογράφους που δεν πάτησαν ποτέ στο στρατό; Θέλετε και ονοματάκια ή τα ξέρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. o prwtos anonymos den kserei ti leei....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τριανταφυλλόπουλος ο Μέγας

    Αναστασιάδης ο Θέμος Ο μΈΓΑς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. O-N-O-M-A-T-A !
    O-N-O-M-A-T-A !
    O-N-O-M-A-T-A !
    O-N-O-M-A-T-A !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν θέλετε να έχετε τέτοιο επίπεδο στις συζητήσεις σας, να το χαίρεστε. Θα χάσετε πολλούς ανα΄γνώστες έτσι, όπως και το athens.indymedia που το διαβάζουν μόνο κάτι σεχταριστές. Εσάς θα σας διαβάζουν τα κομματόσκυλα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, ασυδοσία είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ποιος σου είπε οτι έχουμε δημοκρατια φίλε με τοσες ζαρντινιέρες και πολιτες ά,β,καιγ κατηγορίας.
    ΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τι σχεση εχει οτι ο Παγκαλος εχει νεαρη γυναικα? μαγκια του και κλανια του. Αλλα ειναι ικανος πολιτικος? Και βεβαια οχι. Ο εγγονος φασιστα ειναι φασιστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βασίλη που όλα τα ξέρεις, το Μοναστήρι οι Σκοπιανοί το λένε Μπίτολα. Σιγά μην το αφήνανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση