GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λογοκλοπή...

. Του Παύλου Θεοδωρόπουλου Φοιτητή - Σικάγο, ΗΠΑ .. Στο βιβλίο του Χάρη Βλαβιανού “Ποιον αφορά η ποίηση;” (Πόλις, 2007, σ. 14) διάβασα τα ...

.
Του Παύλου Θεοδωρόπουλου
Φοιτητή - Σικάγο, ΗΠΑ

..
Στο βιβλίο του Χάρη Βλαβιανού “Ποιον αφορά η ποίηση;” (Πόλις, 2007, σ. 14) διάβασα τα εξής:
“η ποίηση συρρικνώνεται σ’ ένα κλειστό σύμπαν· και, καθώς δεν αποτελεί πια κυρίαρχο ρεύμα της λογοτεχνικής παραγωγής, καταντάει μια εξειδικευμένη ενασχόληση μίας σχετικά μικρής και απομονωμένης «αδελφότητας» αφοσιωμένων ζηλωτών. Ελάχιστη από τη φρενιτιώδη δραστηριότητα που προϋποθέτει, υπερβαίνει τα όρια της κλειστής ομάδας. Οι ποιητές, βέβαια, ως πνευματική κατηγορία, δεν έχουν χάσει ολότελα το κύρος τους· σαν ιερείς σε μία πόλη αγνωστικιστών, απολαμβάνουν ακόμη μιας κάποιας υπόληψης. Αλλά σαν αυτόνομοι καλλιτέχνες είναι σχεδόν αόρατοι. Αυτό που εκπλήσσει βέβαια, είναι πως η ποίηση υποχωρεί την ίδια στιγμή που εκδοτικά ανθεί. Ποτέ στο παρελθόν δεν κυκλοφορούσαν τόσες ποιητικές συλλογές, τόσες πολλές ανθολογίες ή φιλολογικά περιοδικά.”
Πρόκειται για μετάφραση των πρώτων παραγράφων από το πολύ γνωστό δοκίμιο “Can Poetry Matter?” (Graywolf Press, 1992) του Αμερικανού ποιητή Dana Gioia. Να το πρωτότυπο:
“American poetry now belongs to a subculture. No longer part of the mainstream of artistic and intellectual life, it has become the specialized occupation of a relatively small and isolated group. Little of the frenetic activity it generates ever reaches outside that closed group. As a class poets are not without cultural status. Like priests in a town of agnostics, they still command a certain residual prestige. But as individual artists they are almost invisible.
What makes the situation of contemporary poets particularly surprising is that it comes at a moment of unprecedented expansion for the art. There have never before been so many new books of poetry published, so many anthologies or literary magazines.”

Το πλήρες κείμενο του Gioia υπάρχει στο site του.
Το προιόν αυτής της λογοκλοπής ο Χ.Β. το είχε δημοσιεύσει αρχικά στα “Νέα”.

12 σχόλια

  1. rooms for rent tel 2645041610 no balcone

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Παύλο.

    Μπράβο και σε εσάς κύριε Βλαβιανέ που πάντα αναφέρετε τις πηγές σας. Άξιος συγγραφέας. ΑΞΙΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί στενοχωριέστε καλέ μου κύριε; Έτσι κάνουν καριέρες και περιουσίες στην Ελλάδα οι πάντες: καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, σκηνοθέτες, συνθέτες. Με τέτοια μυαλά μην τολμήσετε να επιστρέψετε στην Ελλάδα. θα έχετε σίγουρη την κατάθλιψη. Αντίθετα, στην Αμερική θα θριαμβεύσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το όλο θέμα στο http://www.poiein.gr/archives/1719/index.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕΣ
    ΑΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Η σημερινή κυβέρνηση είναι εστία διαφθοράς». Αυτό δηλώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στο πρώτο μέρος της συνέντευξης του, στους δημοσιογράφους, Τάσο Παππά και Πάνο Σώκο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι, η κυβέρνηση Καραμανλή «δεν βάζει στόχους για την πατρίδα, δεν υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν ασχολείται με βασικά θέματα, όπως η παιδεία, η υγεία, η προστασία των ασθενέστερων. Αφήνει προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία και η διαφθορά, να πνίξουν κάθε παραγωγική δύναμη. Έτσι, όμως, αφήνει τη χώρα στην τύχη της» και προσθέτει «το σημαντικό είναι ότι, ο ελληνικός λαός αισθάνεται προδομένος».

    Αναφερόμενος στα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζει ότι, «έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που λειτουργεί ως υπηρέτης λίγων και ισχυρών, διευθετεί συμφέροντα και παράγει διαρκώς καινούρια σκάνδαλα», ενώ αναδεικνύοντας τις ευθύνες του πρωθυπουργού, δηλώνει : «ο κ. Καραμανλής θερίζει ότι έσπειρε. Προεδρεύει και προΐσταται αυτού του συστήματος. Έχει βαρύτατες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση σήψης και παρακμής που βιώνει η χώρα».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τις μεγάλες επιλογές του Κινήματος, το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα της πέραν του ΠΑΣΟΚ αριστεράς, τονίζει με έμφαση: «Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί μέρος της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Είμαστε εμπόδιο στα μεγάλα κατεστημένα που επιδιώκουν την ποδηγέτηση της πολιτικής στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο φορέας και ο εγγυητής της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος. Όσοι καλλιεργούν τη σύγχυση, με την απαράδεκτη λογική που εξισώνει το ΠΑΣΟΚ με τη δεξιά, προχωρούν σε μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία πρακτική που ρίχνει νερό στο μύλο της δεξιάς. Το ζήτημα είναι, πώς η δημοκρατική πλειοψηφία του 52% θα αναδειχθεί σε κυβερνητική. Το να κρύβουν κάποιοι το κεφάλι τους στην άμμο δεν αποτελεί λύση».


    Για την αντιγραφή
    babis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα δεν έχετε ακούσει για την ποιητική ενόραση? Εδώ γράφει ποιήματα και ο κάθε ...Καρβέλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι χριστιανοί "πατέρες" (μάλλον μητέρες έπρεπε να λέγονται) που αντέγραφαν τους αρχαίους Έλληνες και νόμιζαν ότι κανείς δεν θα μπορέσει να το εντοπίσει, αφού οι ίδιοι κατέστρεφαν τα συγγράμματα και τις βιβλιοθήκες της αρχαιότητας, όπου και όποτε μπορούσαν, έλεγαν όταν τους έκαναν τσακωτούς για την αντιγραφή (Πορφύριος, Κέλσος) ότι, ναι μεν είναι το ίδιο, αλλά αυτά που έγραψαν οι Αρχαίοι ήταν προτύπωση των λόγων του θεού. Μια δοκιμή του θεού για να πειστούν οι άνθρωποι. Αφού δεν πείστηκαν, έστειλε ο θεός τον ¨πατέρα" να τους φωτίσει δια της βίας.

    Κάπως έτσι να δούμε και την "αντιγραφή" του συγγραφέα μας. Έδωσε τα φώτα στον Αμερικάνο ο θεούλης, αλλά δεν έπεισε φαίνεται κανέναν ή πολύ λίγους (σιγά μην καταλαβαίνουμε τώρα ΄τι γράφει για την ποίηση), οπότε φώτισε οριστικά τον Βλαβιανό για να καταυγάσει την υφήλιο. Με λίγη θεολογία όλα ερμηνεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και για να μην καταλάβουν λάθος οι αδαείς, Πορφύριος και Κέλσος ήταν ελληνιστές φιλόσοφοι που κατήγγειλαν για αντιγραφή, διαστρέβλωση και συκοφαντία του "πατέρες", μη νομίσει κάποιος ότι ήταν οι ίδιοι στο παιχνίδι των καταστροφών και λεηλασιών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο λογιστής Τάσος Σιδηρόπουλος στη Βέροια είναι ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΣ. Ενημερώστε τους φίλους σας στη Βέροια ώστε να μην καταστρέψει άλλους πελάτες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστούμε για την αποκάλυψη κε Θεοδωρόπουλε. Η λογοκλοπή είναι χειρότερη από την κοινή κλοπή, στην Greece όμως αυτή αποτελεί προσφιλή ενασχόληση των απατεώνων που εδώ συνηθίζουν να ονομάζονται "διανοούμενοι", "άνθρωποι του πνεύματος", κλπ. Πολλοί απ' αυτούς είναι και σε Πανεπιστήμια και αμοίβονται ποικιλοτρόπως και παχυλότατα. Δεν είναι τυχαίο που άτομα της αισθητικής Ζαχόπουλου ανεδείχθησαν σε νταβατζήδες του "πολιτισμού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο λογιστης Τασος Σιδηροπουλος στην Βεροια έχει έναν εχθρό μαλάκα που μας έχει πρήξει τα αρχίδια. Βοηθήστε τον Τάσο Σιδηρόπουλο να του σπάσει τα κόκκαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση