GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ψάχνουν για νέο τόπο κατοικίας...

. Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 111 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΓΙΑΤΙ; http:...

.
Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 111 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.ΓΙΑΤΙ;
http://skyroson-reportaz.blogspot.com/
----------------------------

29 σχόλια

  1. Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, ζητά να ασκείται ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στους δημάρχους που τελούν γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά και στους ληξίαρχους που τους καταχωρούν.

    Αφορμή για τη νέα παρέμβαση Σανιδά, στάθηκε η τέλεση δύο γάμων μεταξύ ομόφυλων το πρωί της Τρίτης, από το δήμαρχο Τήλου, Τάσο Αλιφέρη.

    Ο δήμαρχος έχει κληθεί να καταθέσει την Τετάρτη στη Ρόδο και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει ζητήσει να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

    Ο κ. Αλιφέρης δήλωσε ότι εφαρμόζει το Σύνταγμα και τη χάρτα δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, επεσήμανε ότι το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το οποίο ούτως ή άλλως αφορά μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, "δεν έχει γίνει ακόμη νόμος κράτους και οπωσδήποτε δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αυθαίρετες αποφάσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".


    •Δίωξη για την τέλεση των γάμων
    ” Νέες αντιδράσεις για τους γάμους
    • Γεγονός οι πρώτοι γάμοι
    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "κάθε Δημόσια Αρχή, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ, ενεργεί μόνον στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου και της Αρχής της νομιμότητας", γεγονός που σημαίνει ότι οι Αρχές ασκούν μόνο όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία που γαμάνε τη μάνα του Αντρέα Καψαμπέλη από τον κώλο. "Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων και δεν υπόκεινται σε επιμέρους αυθαίρετες ερμηνείες", κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο πράγματα:

    Το ένα είναι το ότι θα πρέπει να είναι κάποιος ηλίθιος για να βάζει αλλού αντι αλλού τα σχόλιά του στις ειδήσεις...

    Γεμίσαμε απο ηλίθιους δηλαδή...

    Το δεύτερο είναι ότι και οι κάτοικοι της Σκύρου θα πρέπει να έχουν μασήσει κάποιο παραισθησιογόνο χόρτο για να ισχυρίζονται οτι οι ανεμογεννήτριες είναι αντιπεριβαλλοντικές...

    Καλά λένε οτι η τρέλα δεν πάει στα βουνά...

    Αυτή τη φορά τράβηξε για Σκύρο μεριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α ρε Ελλαδαρα το μεγαλειο σου. Ειμαστε λατρεις του πετρελαιου. Και 1000 ευρο το βαρελι να παει εμεις θα παραμενουμε οι καλυτεροι πελατες. Λιγνιτη δεν θελουμε, το καταλαβαινω απολυτα. Αν δεν θελουνε ανεμογεννητριες και φωτοβολταικα ας καψουνε τα σκατα τους, γιατι μονο για σκατα ειναι κατι τετοιοι ανθρωποι. Κοψτε τους το ρευμα και ας ελπισουμε να μην ξανακουσουμε γι αυτους...Μετα φωναζουμε οτι δεν υπαρχει ρευμα. Ο ενας δεν τις θελει στο νησι του, ο αλλος δεν τις θελει στο βουνο, ο αλλος δεν τις θελει στο χωριο, ο αλλος δεν τις θελει στην θαλασσα. Βαλτους πυρηνικη ενεργεια, να κανει ενα μπαμ να αφανιστει ολοκληρη η χωρα να ησυχασουμε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μπορούσε να μας εξηγήσει κάποιος από το νησί για ποιούς λόγους διαφωνεί με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα τόση ημιμάθεια και μαλακία είναι δυνατόν να αντιδράς στις ανεμογεννήτριες έλα να μείνεις κατά Κοζάνη μεριά και τα λέμε. Θέλετε ρεύμα για τα aircondition για να τα πέρνεται από τους τουρίστες αλλά όχι και να συμβάλεται στην παραγωγή ενέργειας τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά. Αλλά πρέπει να αρχίσουν οι διακοπές ρεύματος μες στο καλοκαίρι να στρώσουν οι κώλοι σας και να βγείτε να φωνάζεται σαν τις χήρες. Μαλάκες όλοι σας και πριν από εσάς οι Λευκαδίτες και μετά από εσάς δεν ξέρω και εγώ ποιός. Αλλά με τους καραγκιόζιδες τους πολιτικούς που έχουμε τι περιμένεις. Στον ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα στείλαν τα ΜΑΤ στείλτε τα και εκεί και φτιάξτε τες με το ζόρι. Αι στο διάολο όλοι. Κανείς στην Σκύρο για διακοπές φέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόση υποκρισία πιά.
    Σε Ισπανία και Πορτογαλία παρακαλάνε για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και δίνουν ειδικά προνόμια.
    Στη Γερμανία έχουν ανεμογεννήτριες παντού.
    Μόνο εδώ έχουμε ηλίθιους κατοίκους που αντιδρούν για αισθητικούς (!) λόγους διότι τάχα μου χαλούν την εικόνα του περιβάλλοντος.
    Τί μας λες;
    Δηλαδή τα δεκάδες αυθαίρετα rooms to let που κατακλύζουν τα νησιά δεν χαλούν την εικόνα του περιβάλλοντος;
    Ουστ ρε Υποκριτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gia onoma tou theou me tis anemogennhtries ti exete pathei? Phgente na meinete ptolemaida, megalopolh, h kozanh an den sas aresoun oi A/G kai protimate to ligniti, to lithanthraka kai to petrelaio. Tetoia opisthodromisi epitelous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε παιδιά, ψυχραιμία!
    Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να είναι αντίθετος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από την άλλη, βέβαια, αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη μας ο τρόπος που προσπαθούν να μας τις επιβάλλουν κάποια συμφέροντα, για να τα κονομήσουν –βάναυσα! – εις βάρος μας.
    Ένα το κρατούμενο: Ο «επενδυτής» ανανεώσιμων πηγών εισπράττει μισό ευρώ (διακόσιες περίπου παλιές δραχμές - έτσι;) για κάθε κιλοβατώρα που παράγει. Αν μαζεύαμε αυτά τα «διακοσάρια» της κάθε κιλοβατώρας, θα μαζεύονταν απίστευτα ποσά που θα μπορούσαν να επενδυθούν για την μετατροπή των μονάδων της ΔΕΗ σε «καθαρές» (υπάρχει η τεχνολογία και δεν είναι ακριβή) ή για την κατασκευή νέων μονάδων ΔΕΗ που να είναι «καθαρές από κατασκευής». Με τα ίδια «διακοσάρια ανά κιλοβατώρα» θα μπορούσαμε να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση έτσι ώστε να μην εκλύονται αυτά τα τρομακτικά ποσά διοξειδίου του άνθρακα, στις καλοκαιρινές πυρκαγιές και να μπορούμε να χαιρόμαστε τα δάση μας.
    Δεύτερο κρατούμενο: Οι άδειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών αποτελούν πολιτικό προνόμιο των πασόκων ενώ αυτές των φωτοβολταϊκών, αποτελούν πολιτικό προνόμιο των νεοδημοκρατών (όχι, βέβαια, πώς δεν έχουν γίνει και εσωτερικές αλλαξοκωλιές ανάμεσά τους). Κανένα οικολογικό κριτήριο δεν ισχύει στην όποια αδειοδότηση, αλλα, απλά, οι ανομολόγητες διεργασίες για την κατανομή της «κονόμας» μέσα σε στενό κύκλο.
    Τρίτο κρατούμενο: Σε κοινωνίες που αντέδρασαν στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριών, οι οικο-έμποροι παρενέβησαν (μοιράζοντας χρήμα κάτω από το τραπέζι) προκειμένου να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να αναδειχθεί ο «δικός τους άνθρωπος» που θα επιβάλει –με τον αυτοδιοικητικό τσαμπουκά- την εγκατάστασή τους, εις βάρος των δημοτών του. Να χαρώ, εγώ, την «οικολογική δημοκρατία» τους…
    Τέταρτο κρατούμενο: Όντως υπάρχει «αισθητική μόλυνση» από την παρουσία των ανεμογεννητριών, στις κορυφογραμμές. Το γελοίο της ιστορίας είναι ότι όταν μία ανεμογεννήτρια είναι εγκατεστημένη σε κορυφογραμμή, δεν χρειάζεται (τόσο ψηλό, όπως τώρα) πυλώνα – απλά, ο αμοραλιστικός κρετινισμός είναι αυτός που επιβάλλει την παρουσία ενός τέτοιου πυλώνα (μιλάμε, πάντα, για κορυφογραμμή) προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη κατά 5% έως, το πολύ 10%. Και ας μην ξεχνάμε το «ξέσκισμα» που γίνεται στα ορεινά δάση προκειμένου να ανοιχτούν οι δρόμοι μέσα από τους οποίους θα μεταφερθούν τα «ανεμοτέρατα» στην κορυφή.
    Πέμπτο κρατούμενο: Η βαριά βιομηχανία των ανεμογεννητριών έχει επιλέξει την αντιαισθητική λύση του «οριζόντιου άξονα» αντί για την φιλική (προς την αισθητική του περιβάλλοντος) τεχνολογία του «κατακόρυφου άξονα». Και αυτό, μόνο και μόνο για να μεγιστοποιήσει κέρδη, ξεζουμίζοντας μία παμπάλαια τεχνολογία η οποία είναι ήδη ξεπερασμένη.
    Έκτο κρατούμενο: Υπάρχουν τεχνολογίες «καθαρής καύσης» των σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας. Ας ξεκινήσουν οι τουριστικές μικροκοινωνίες του Καποδίστρια από μικρομονάδες αυτού του τύπου έτσι ώστε να απαλλαγούν –εν μέρει- από τους ΧΥΤΑ. Η αύξηση των απορριμμάτων κατά την θερινή περίοδο «πάει πακέτο» και με τις εποχιακά αυξημένες ενεργειακές ανάγκες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντάξη τώρα μας βούλωσες το στόμα. Και όταν θα πάει 200 δολάρια το βαρέλι πόσο θα έχει η κιλοβατώρα για φαντάσου? και όταν τα πρόστιμα της ΕΕ θα πέφτουν βροχή γιατί βάση διεθνών συνθηκών θα πρέπει έως το 2020 το 20% της συνολικής ενέργειας πρέπει να παράγεται από ΑΠΕ το πρόστιμο θα το πληρώνει η Σκύρος?
    Τα όμρφα δασικά βουνά της Σκύρου τι δένδρα έχουνε που θα κοπούν από τις κορυφογραμμές γιατί είμαι και λίγο άσχετος. Βέβαια οι γνωστοί τριτοκοσμικοί Ισπανοί δεν σέβονται καθόλου το περιβάλλον και από αισθητική δεν το συζητάμε είναι άσχετοι για αυτό έχουν γεμίσει τα βουνά τους με ανεμογεννήτριες.
    Δηλαδή αν αποφασισθεί να γίνει στην Σκύρο μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών θα το δεχθείτε? Γελάμε τώρα. Αυτά τα επιχειρήματα να τα λέτε μεταξύ σας για να πείθετε ο ένας τον άλλο. Όσο για τους πολιτικούς σας αυτοί είναι σαν όλους τους άλλους δεν ξέρω τι είναι χειρότερο να τα πέρνουν ή προκειμένου να μην χάσουν ψήφους να υποθηκεύουν το μέλλον όλων μας. και αυτά δεν αναφέρονται μόνο για την Σκύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλύτερα από εμένα τα γράφει ο Dr. Τσιπουρίδης Ιωάννης Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ στο http://makelio.blogspot.com/ τι άλλο να πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρέπει να υπάρχει όριο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ιδίως αν αυτό είναι τουριστικό μέρος όλα έχουν και όριο δεν μπορεί να γεμίσουμε ένα νησί για να κατασπαταλάνε οι κωλοαθηναίοι ενέργεια τέλος... ναι στην εγκατάσταση αλλά με μέτρο και όριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aγαπητέ Τεό, μην πιάνεσαι κορόιδο από τους (με το αζημίωτο) προπαγανδιστές των «επιδοτούμενων ανανεώσιμων». Επαναλαμβάνω την θέση μου: Ναι, στις ανανεώσιμες, όχι στην «ανανεώσιμη απάτη» των κερδοσκόπων που μονοπωλούν τις άδειες (αυτό, ανεξάρτητα από Σκύρο ή Παταγωνία)!
    Ξεκαθαρίζω: Αυτή τη στιγμή, η πρεμούρα των (πολιτικά προεπιλεγμένων) επενδυτών για τις ανανεώσιμες δεν οφείλεται στην «αγάπη για το περιβάλλον» (σιγά, τώρα...) αλλά στο μισό ευρώ που μας παίρνουν από τις τσέπες μας για κάθε επιδοτούμενη κιλοβατώρα τους (10 φορές πάνω από αυτή που τιμολογεί η ΔΕΗ).
    Αν το κράτος έδινε στην «ανανεώσιμη κιλοβατώρα» μία λογική επιδότηση (της τάξης, ας πούμε, των 10 σεντς πάνω από την κιλοβατώρα της ΔΕΗ) κανείς από αυτούς δεν θα έμπαινε στον κόπο να καταστρέψει το περιβάλλον, εγκαθιστώντας (αυτού του είδους τις) ανεμογεννήτριες. Απλά, είδαν τα τσακάλια «εύκολο χρήμα» και όρμησαν να λεηλατήσουν – κι από δίπλα, τα τσιράκια τους, να μας πείσουν να φάμε τις ανεμογεννήτριες στη μάπα και να πληρώνουμε κι από πάνω για αυτές (και κερατάδες και δαρμένοι, με άλλα λόγια...)
    Λες για «200 δολάρια/βαρέλι», για το πετρέλαιο. Το πρόβλημα με αυτή τη λογική σου είναι ότι, ακόμα και 1000 δολάρια να πάει το πετρέλαιο, ο ελληνικός λιγνίτης θα είναι ακόμα εκεί, παραμένοντας στην τιμή εξόρυξής του, χωρίς να αποτελεί «χρηματιστηριακή αξία» όπως θα ήθελαν κάποιοι κερδοσκόποι. (Με άλλα λόγια, αποτελεί «ατιμολόγητο» δημόσιο αγαθό το οποίο θα καταναλώνουμε εσαεί, απαιτώντας από την ΔΕΗ να μην αυξάνει την τιμή του ρεύματος. Εκτός και αν η διοίκησή της αποφασίσει να λειτουργεί με απόλυτα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οπότε θα πρέπει να εξαναγκαστεί να πληρώνει στο κοινωνικό σύνολο για τον λιγνίτη που εξορύσσει. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να εξαναγκαστεί, κάποια στιγμή, να υιοθετήσει καθαρές τεχνολογίες διαχείρισης του άνθρακα και όχι να μπουκώνει με υδράργυρο και καρκίνους τους συμπατριώτες μας που έχουν την ατυχία να κατοικούν πάνω από λιγνιτοφόρα κοιτάσματα).
    Λες για την Ισπανία και τις ανανεώσιμές της. Η γνώμη μου είναι ότι παντού οι πολιτικοί είναι ίδιοι και πάντοτε θα λαδώνονται ώστε να διαστρέφουν τις προτεραιότητές τους «τοις κείνων χρήμασι πειθόμενοι». Όπως ξέρεις, ούτε και εκεί οι «οικο-υπουργοί» δώσανε χρήματα για την προστασία των δασών (τα φάγανε οι... ανεμογεννήτριες, που αφήνουν καλές προμήθειες!) με αποτέλεσμα να καούν τα πάντα, να χαθούν οι βροχοπτώσεις και τώρα να αντιμετωπίζουν απίστευτα προβλήματα λειψυδρίας. Βάλε τώρα, το πόσα δισεκατομμύρια τόνοι διοξείδιου του άνθρακα εκλύονται, κάθε καλοκαίρι, από τις δασικές πυρκαγιές (ίδια σκατά, με τα δικά μας) και πόσοι τόνοι «εξοικονομούνται» από τις φανταχτερές ανανεώσιμες πηγές και βγάλε συμπέρασμα.
    Πριν από χρόνια, ήμουν φανατικός υπέρμαχος των βιοκαυσίμων. Μέχρι τη στιγμή που πήρα χαμπάρι ότι οι «επιδοτούμενοι οικολόγοι» έχουν ξεπατώσει τον μισό Αμαζόνιο για να τα παράγουν...
    Ας έχουμε, αγαπητέ, όχι μόνο τα μάτια ανοικτά αλλά και το μυαλό μας. Τα πράγματα δεν είναι πάντοτε, όπως φαίνονται. Σιχαίνομαι το ορυκτό πετρέλαιο όσο κι εσύ αλλά γύρω μας οι λύκοι φροντίζουν να φοράνε (οικολογικές) προβιές για να μην τους καταλαβαίνουμε...
    Με την ευκαιρία, κάνε google στην φράση “save iceland” και θα καταλάβεις για τι είδους «αγαθούς εγκληματίες» μιλάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ανώνυμος (4 Ιούνιος 2008 1:11 μμ)

    Υπάρχει δραματική αφέλεια στο ακόλουθο κείμενο...

    «Αν το κράτος έδινε στην «ανανεώσιμη κιλοβατώρα» μία λογική επιδότηση (της τάξης, ας πούμε, των 10 σεντς πάνω από την κιλοβατώρα της ΔΕΗ) κανείς από αυτούς δεν θα έμπαινε στον κόπο να καταστρέψει το περιβάλλον, εγκαθιστώντας (αυτού του είδους τις) ανεμογεννήτριες»

    Και διότι η πρόταση είναι εκτός λογικής απο επιχειρηματική πλευρά και διότι θεωρείς τους επιχειρηματίες θεούσες... ενω πιστεύεις έμμεσα οτι υπάρχουν καλοί και κακοί επιχειρηματίες...

    Ασφαλώς δεν θα μου προτείνεις το κράτος για επιχειρηματία. Αυτοί είναι για να τραβάς τα μαλλιά σου εκτός απο το ότι δεν υπάρχουν ευρω ούτε για επίδειξη...

    Οι κακοί επιχειρηματίες είναι αυτοί που θα αποδεχθούν την πρότασή σου διοτι θα είναι απατεώνες...

    Όμως άλλα απο τα λεγόμενά σου έχουν λογική...

    Το θέμα του κόστους της επιδότησης της ΔΕΗ βασίσθηκε στο κόστος της παραγόμενης ενέργειας απο πετρέλαιο στα νησιά...

    Ακόμα και με την αναφερόμενη επιδότηση της ΔΕΗ ο χρόνος απόσβεσης είναι σημαντικός... ξεπερνάει τα 10 χρόνια στα Φωτοβολταϊκά με την επένδυση να γίνεται ελκυστική μόνο με πρόσθετη επιδότηση απο τον αναπτυξιακό νόμο...

    Στις ανεμογεννήτριες η δαπάνη είναι στα 3 εκ. Ευρώ το κομμάτι, που σημαίνει ότι είναι αποκλειστικά για μεγάλα πορτοφόλια...

    Εάν δεν επενδύσουν αυτοί, δεν θα επενδύσει κανείς και το καλοκαίρι θα αγωνιάς μη σου κλείσει το κλιματιστικό στην βρωμερή Αθήνα... διότι μη που πεις οτι αυτό το αηδιαστικό συγκρότημα χυδαίων κατασκευών λέγεται πόλη για ανθρώπους και οχι για χοίρους.

    Όσον αφορά την ΔΕΗ ξεκινά με ένα μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Μεγαλόπολη...

    Τα bιοfuels είναι με προβληματικά εν μέρει, ανάλογα με το είδος αλλά υπάρχουν φυτά όπως η Ελαιοκράμβη που έχουν εξαιρετικές αποδόσεις... ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ...

    Το θέμα της ενέργειας θα γνωρίζεις ασφαλώς ότι είναι τεχνητό... Πρόκειται για ένα τεράστιο Hoax!!!

    Είναι απίστευτο οτι τόσοι πολλοί άνθρωποι ακούνε οτι τους λενε οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις που ως γνωστόν ευδοκιμούν όπως τα σαπρόφυτα εκεί που υπάρχει σήψη και σκατό...

    Η λύση υπάρχει στην χρήση του λεγόμενου καφέ αερίου (μίγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα) που παράγεται εύκολα...

    Επιπλέον έχουν ήδη παραχθεί σε πάρα πολλές εκδόσεις μηχανές νερού που διαθέτουν καταλύτες γρήγορης διάσπασης του νερού σε Υδρογόνο και Οξυγόνο... χωρίς ανάγκες φύλαξης... Τα τεχνολογικά στάδια είναι πάρα πολλά... απο εκείνα που ενισχύουν τους υπάρχοντες κινητήρες εσωτερικής καύσης με πολύ σημαντική οικονομία στο καύσιμο και δραματική μείωση καυσαερίων έως την απόλυτη χρήση νερού...

    Αλλα υπάρχουν και άλλες τεχνολογίες βασιζόμενες στις ανακαλύψεις ΤΕΣΛΑ που έχουν απίστευτα αποτελέσματα...

    Δες μερικές αναφορές στο Blog μου http://www.bazioto.blogspot.com

    Δες επίσης το καταπληκτικό $ 0.05 /kWh http://www.sunrgi.com που είναι πάνω απο 14 φορές μεγαλύτερη απόδοση απο οτι υποθέτει το € 0.45/ kWh της επιδότησης της ΔΕΗ. Πρόκειται για έξυπνη μείωση κόστους των φωτοβολταϊκών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί οι σκυριανοί δεν θέλουν να υποστούν οι ίδιοι τις όποιες συνέπειες για το ρεύμα που καινε; Με ποιά λογική θα πρέπει τα καυσαέρια από τη παραγωγή του ρεύματος που καταναλώνουν, να τα αναπνέουν στη κόλαση της Πτολεμαίδας; Τι σχέση έχει το ποιος κερδίζει από τις ανεμογεννήτριες; Καίνε ρεύμα; ε ας το παράγουν κιόλας! Οι κάτοικοι της Πτολεμαίδας και Μεγαλόπολης δεν τους φταίνε σε τίποτε...
    Φυσικά τα παραπάνω ισχύουν για όλους και ειδικά για τους κολοαθηναίους που θέλουν και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που οι εξατμίσεις τους να βγαίνουν στην Μεγαλόπολη! Ας πάνε να δουν τη γλύκα των ορυχείων και τα ξαναλέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 2:29 Για να καλύψουν της ανάγκες τους θέλουν π.χ. 10 και τα σχέδια λένε για 10πλάσια γιατί να γεμίσει ένα τουριστικό νησί με ανεμογεννήτριες για να έχουν οι κωλοαθηναίοι ρεύμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απάντηση στον Παν. Μπαζ.:

    Έχεις δίκιο, φίλε, εκεί που λές «Υπάρχει δραματική αφέλεια στο ακόλουθο κείμενο...». Το συγκεκριμένο κείμενο, επίτηδες το έγραψα... «δραματικά αφελώς», προκειμένου να προκαλέσω τη συνέχιση της συζήτησης η οποία φαίνεται να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. (τουλάχιστον για μένα).
    Σε όλα όσα λες, στη συνέχεια, έχεις πολύ δίκιο. Από τη στιγμή που έχουμε ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα και νερό, μπορούμε να έχουμε και «τζάμπα» καύσιμα (είτε μέσω θερμικής σύνθεσης είτε με την καλλιέργεια μονοκύτταρης άλγης) χωρίς να εξαρτώμαστε ούτε από άθλιους πετρελαιάδες (που λαδώνουν διαπρεπείς επιστήμονες για να αποφαίνονται ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα θερμοκηπίου») αλλά και ούτε από μία εξαιρετικά ενεργοβόρα παραγωγική βιομηχανία (όπως αυτή των αιολικών – στη μορφή που είναι τώρα) η οποία, στη χώρα μας, καλύπτεται από το τρίπτυχο «πολιτική διαπλοκή-αστάθεια απόδοσης- συνεχείς βλάβες» (λόγω ριπαίων ανέμων του Αιγαίου, τα δύο τελευταία).
    Η ένστασή μου απέναντι σε όσους «την έπεσαν» στους Σκυριανούς (εγώ είμαι κάτοικος της κωλοαθήνας και δεν έχω καμία σχέση με το συγκεκριμένο νησί) εντοπίζεται στο ότι έχω μία ακράδαντη πεποίθηση: Η περιστολή των εκπομπών διοξειδίου ξεκινά από την προστασία και ανάπτυξη του δάσους! Όλα τα άλλα, είναι εκ του πονηρού και στόχο έχουν να σπρώξουν χρήμα σε ημέτερους που έχουν πολιτική πρόσβαση στην αδειοδότηση ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών. Εξ άλλου, το σωστό είναι να αφήσουμε τις κοινωνίες να αποφασίσουν, καθεμία ξεχωριστά, τι θέλουν να βλέπουν στο τοπίο, μπροστά τους. Και όχι να τους επιβάλλουμε (με πρόσχημα, τάχαμου, την μόλυνση στην Πτολεμαίδα) κάτι που οι ίδιες οι κοινωνίες θεωρούν -και με το δίκιο τους- ως «αισθητικά ανάρμοστο».
    Στο φινάλε, όποια κυβέρνηση θέλει «ανεμογεννήτριες», ας αφήσει την κάθε Σκύρο ήσυχη κι ας υποχρεώσει τον φίλο της τον Μυτιληναίο να τις εγκαταστήσει στο οικόπεδό του - και όχι να στήσει νέο θερμικό εργοστάσιο για πουλάει ρεύμα στη Ρυθμιστική Αρχή, "πιάνοντάς μας τον κ..", στην τιμή κιλοβατώρας που θα το παρέχει. Aς μην ξεχνάμε ότι, εδώ και μισόν αιώνα, όλα τα προβλήματα της ΔΕΗ ξεκινούσαν από την Πεσινέ και εκεί κατέληγαν. Έλεος πια!!
    Πίστεψέ με, δεν με ενοχλούν, τόσο, οι ανεμογεννήτριες των 100-200kW. Η φρίκη μου με δαύτες (όσον αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, την παραγωγή νοσογόνων υπόηχων και την αισθητική προσβολή του περιβάλλοντος) αρχίζει από το 1MW και πάνω – και από πυλώνες της τάξης των 100 μέτρων και πάνω. Και το κακό είναι ότι, στα επόμενα 5 χρόνια, η τάση θα είναι (για μεγιστοποίηση κέρδους, φυσικά) η αποφυγή του αιολικού πάρκου των πολλών μικρομεσαίων ανεμογεννητριών και η αντικατάστασή του από μία και μόνη μονάδα-τέρας των 5ΜW (με διάμετρο φτερωτής κάπου... 100 μέτρα και πυλώνα 150 μέτρων! Αυτό είναι, άραγε, που ονειρευόμαστε για την αισθητική του Αιγαίου;
    (O γιγαντισμός, άλλωστε, είναι η φυσική τάση του ανθρώπου, είτε μιλάμε για «δουλειές» είτε μιλάμε για προσωπική ευχαρίστηση: κάποτε, για να μετακινηθούμε στην πόλη, μας αρκούσε ένα Autobianchi των 900 κυβικών ενώ σήμερα αισθανόμαστε «λίγοι» με SUV κυβισμού μικρότερου των 4 λίτρων...)
    Φαντάσου, λοιπόν, μία Ελλάδα, σε 10 χρόνια από τώρα, όπου κάθε ανεμοδαρμένος οικισμός θα πρέπει να ζει στη σκιά μιάς τερατώδους ανεμογεννήτριας των 10MW επειδή, λέει, «έτσι θα μειωθεί το κόστος της ανανεώσιμης κιλοβατώρας...»
    Κλείνοντας, επαναλαμβάνω: Αν θέλουμε να ξοδέψουμε χρήμα «ενάντια στο διοξείδιο», ας ξεκινήσουμε από το δάσος! Σε 5 χρόνια από τώρα, η αξία κάθε δέντρου που σήμερα προστατεύουμε ή φυτεύουμε, θα είναι πολλαπλάσια – με το δεδομένο ότι η τεχνολογία παραγωγής καυσίμων από δασική βιομάζα θα είναι πλέον ώριμη και εμπορικά διαθέσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ανώνυμος (4 Ιούνιος 2008 3:13 μμ)

    το κωλοαθηναίοι θα στο επέστρεφα και ενισχυμένο...

    Επειδή όμως δεν ειπώθηκε αποδεδειγμένα απο Σκυριανό επιφυλάσσομαι.

    Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι αντιαισθητικές για να ξεκινήσουμε απο την ουσία του θέματος... Επιπλέον οι δασικοί δρόμοι που θα ανοιχτούν θα επιτρέπουν στα πυροσβεστικά οχήματα να είναι αποτελεσματικότερα στις περιπτώσεις πυρκαγιών.

    Αντίθετα αντιαισθητικά είναι τα περισσότερα απο τα άθλια οικήματα που κατασκευάζουν στη ζούλα, με ή χωρίς σχέδια οι κάτοικοι του νησιού...

    Είναι τραγικό να ομιλούν για «αισθητική» αυτοί που δεν ξέρουν ούτε την έννοια της λέξης... ενω αναγνωρίζουν πολύ καλά τις λέξεις «κονόμα» και «πάρτυ τους»...

    Όμως, για να τελειώνουμε με τον παραλογισμό, το νησί πρέπει να έχει ενεργειακή αυτάρκεια. Και αυτό καλύπτεται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών...

    Τα υπόλοιπα είναι κωμικές φλυαρίες υποδαυλιζόμενες απο κομματικές νομενκλατούρες με καθαρή αντιπολιτευτική λογική. Δεν έχουν όμως αντιληφθεί ότι τους σκίστηκαν τα ρούχα και φάνηκε το κομματικό τατουάζ στον κώλο τους... Είναι πλέον αναγνωρίσιμοι και χαμένοι απο χέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Ανώνυμος (4 Ιούνιος 2008 3:52 μμ)

    Ευχαριστώ για την ευγενική και λογική απάντηση...

    Προσωπικά είμαι υπέρμαχος των τεχνολογιών που θα είδες δείγματα στο Blog μου.

    Όμως προς το παρόν προτιμώ τις ανεμογεννήτριες απο το πετρέλαιο ή τον λιγνίτη που καίγεται τώρα και το αέριο που θα καίγεται αύριο...

    Επιπλέον υπαρχει και η δυνατότητα δημιουργίας εργοστάσιων αφαλάτωσης μέσω ανεμογεννητριών στην θάλασσα... όπως στην Δανία.

    Δεν είναι απαραίτητο στα νησιά να είναι στις κορυφογραμμές οι ανεμογεννήτριες..

    Δεν χρειάζεται σοφία για αυτό...

    Όμως απο την άλλη με εξοργίζει η υποκρισία κάποιων παραγόντων της πολιτικής που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια πάνω στις κοπριές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεύτερη απάντηση στον Παν. Μπαζ.:

    Κι εγώ σε ευχαριστώ για την τηρούμενη ποιότητα του διαλόγου! Προς άρση παρεξηγήσεων: Ποιός είπε ότι είμαι αντίθετος με τις ανεμογεννήτριες; Δεν μπόρεσα να κάνω κατανοητό, κάτι τέτοιο, στην παρέμβασή μου, δεδομένου ότι μπήκα στη συζήτηση έχοντας άλλες προτεραιότητες.
    1) Οι offshore ανεμογεννήτριες είναι ότι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο, μέχρι στιγμής (ευελπιστώ στην μελλοντική εξέλιξη και των συστημάτων παραγωγής ενέργειας από κύματα – δυστυχώς, το κύμα του Αιγαίου δεν είναι κατάλληλο), για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας χωρίς να καταστρέφεται το τοπίο και χωρίς να εκτίθενται άνθρωποι και ζώα σε υπόηχους και ακτινοβολίες. Αν, μάλιστα, σκεφτούμε έναν ολικό βαθμό απόδοσης της τάξης του 30-40%, αυτό σημαίνει ότι μία Α/Γ των 10ΜW, ποντισμένη μακριά από την ακτή, μπορεί να παράσχει (σε κατάσταση αιχμής) τουλάχιστον 2ΜW «συμπαραγόμενης» θερμικής ενέργειας για αφαλάτωση. Φυσικά, με εξαίρεση τους Δανούς και τους Βρετανούς (πρωτοπόρους στις offshore ανεμογεννήτριες), κανείς "ημεδαπός επενδυτής" δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει ένα κόστος αυξημένο κατά 50%, σε σχέση με τις χερσαίες Α/Γ, όταν όλη η πρεμούρα είναι για «γρήγορο χρήμα», αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Όπως και να το κάνουμε, δεν θα ήθελα με τίποτε να πάω για διακοπές σε ένα ανεμοδαρμένο νησί (Ικαρία, για παράδειγμα, την οποία λατρεύω εδώ και 20 χρόνια) και να έχω, πάνω από το κεφάλι μου, μία χερσαία Α/Γ της τάξης των «κάποιων μεγαβάτ», επειδή κάποιος αποφάσισε να... αρμέξει λεφτά, από τον αέρα. Σε μιά τέτοια περίπτωση, θα κοιτάξω να πάω κάπου αλλού – κι αλίμονο σε εκείνους που θα κατοικούν μόνιμα «από κάτω»! Ευκαιρίας δοθείσης, μου λες τι θα γίνει αν ανέβει κι άλλο η τιμή του πετρελαίου και οι ξένες πολυεθνικές αποφασίσουν, ξαφνικά, να μετατρέψουν τα ελληνικά νησιά σε εκτεταμένα «ανεμο-οικόπεδα», λαδώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να κάνουν στραβά μάτια στον επερχόμενο γιγαντισμό των εγκαταστάσεων αυτού του είδους;
    2) Θεωρώ απολύτως ύποπτο (τι λες τώρα...) το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εταιριών λαϊκής βάσης (με μετοχική σύνθεση προερχόμενη αποκλειστικά και μόνο από τις τοπικές κοινωνίες) για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλήθεια, για ποιό λόγο τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν τα αποθεματικά τους σε κουμπαρομόλογα και όχι σε εταιρίες διαχείρισης ενέργειας και νερών, τη στιγμή που τα κέρδη θα είναι "ρυθμισμένα εκ των προτέρων", με υπουργικές αποφάσεις;
    3) Όταν βλέπω όλη αυτή την «υπερεπιδότηση» των ιδιωτών επενδυτών στις Α/Γ (και μάλιστα σε εποχές όπου ενθαρρύνεται, ταυτόχρονα, η δημιουργία ιδιωτικών θερμικών μονάδων λιθάνθρακα), εμένα κάτι μου... βρωμάει, όσον αφορά τα «οικολογικά» κίνητρα της όλης ιστορίας.
    4) Τα μεγαλύτερα ποσά διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπει η χώρα μας, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, προέρχονται από δασικές πυρκαγιές. Επιμένω, λοιπόν, ότι πριν αρχίσουμε να μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ελλάδα, θα έπρεπε πρώτα να ξεκινήσουμε από έναν εθνικό στόχο: την προστασία των δασών και την ανάπτυξή τους με «ενεργειακά κριτήρια», όσον αφορά τους ποσοτικούς στόχους. Το ξόδεμα χρημάτων σε ανανεώσιμες, πριν δώσουμε προτεραιότητα στα δάση, είναι απλά στάχτη στα μάτια. και επιμένω: για «κονόμα των ημετέρων»!
    5) Αν και μένω σε «μη-ευάερη» περιοχή της Αθήνας, εξακολουθώ να επιμένω να μην υπάρχει στο σπίτι μου «αρκουδίσιον». Και δεν ξεχνώ ότι όλα τα προβλήματα με το συνημίτονο, στο ρεύμα της ΔΕΗ, ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια όταν έπεσαν οι τιμές των κλιματιστικών και όλα τα νεοβλαχαδερά έσπευσαν να βάλουν κι από ένα «κορεάτικο ή κινέζικο» σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού τους, ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη στο... 16, για να το φχαριστηθούν! Συμπερασματικά, θεωρώ θλιβερό το γεγονός ότι μία χώρα στην οποία ο ρυθμός αποβιομηχάνισης είναι τόσο ραγδαίος, να αντιμετωπίζει προβλήματα «επάρκειας ενέργειας» και, ξαφνικά, να επαφίεται στις ανανεώσιμες να λύσουν προβλήματα που μόνο οι θερμικές (λόγω σταθερότητας στην απόδοση – you know…) ή οι πυρηνικές (θου κύριε...) μονάδες μπορούν να λύσουν.
    6) Αν δεν είμασταν κάφροι (και επενδύαμε σε βιοκλιματικά κτίρια και όχι σε μπετοπαράγκες) θα μπορούσαμε να καλύψουμε, από τα υδροηλεκτρικά (και ιδίως τα «μικρά υδροηλεκτρικά»), ένα μεγάλο μέρος του «ζητούμενου 20%» που έχει τεθεί ως στόχος για τις ανανεώσιμες. Φυσικά, σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε (να ΄το, πάλι!) να προσέχουμε τα δάση «σαν τα μάτια μας», προκειμένου να υπάρχουν οι βροχοπτώσεις εκείνες που θα δημιουργούσαν επάρκεια νερού στους ταμιευτήρες.

    Υ.Γ. Η ιδέα για «συγκεντρωτικά PV» είναι πολύ παλιά. Θα χαρώ αν βρεθεί κάποιος (η Sungri, για παράδειγμα, που αναφέρεις στο blog σου) καταφέρει να τα κάνει να λειτουργούν αξιόπιστα, σε βάθος χρόνου, χωρίς αλλοίωση της μοριακής δομής τους...

    Φιλικά
    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνώ ασμένως με τον Παναγιώτη Μπαζιωτόπουλο, αν και ο "ανεμογεννητριομάχος" έχει κάνει κάποιες σωστές επισημάνσεις. Θεωρώ ότι όλα τα νησιά μπορούν να έχουν ανεμογεννήτριες, ανεξαρτήτως των γελοίων, κατά τη γνώμη μου, αντιδράσεων. Αν μας ενοχλεί τόσο πολύ το αισθητικό μέρος της υπόθεσης, ας μεταμφιεστούν οι ανεμογεννήτριες, σε παραδοσιακούς αλευρόμυλους του Αιγαίου. Και εν πάση περιπτώσει, φρονώ ότι δεν είναι πια και τόσο μεγάλη η αισθητική επιβάρυνση. Θα έλεγα μάλιστα ότι ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η δανέζικη Vestas, κατασκευάζουν τις ανεμογεννήτριές τους με εξαιρετικά λεπτόλιγνο σχήμα, που από μακριά δίνει την εντύπωση κινούμενου γλυπτού. Όσο για τα περί ακτινοβολιών, ΔΕΝ υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες ΔΕΝ είναι βλαπτικές. (και ας ωρύονται οι κάθε λογής Μαργαρίτηδες).
    Εν κατακλείδι, είναι προτιμότερο μερικές ανεμογεννήτριες, παρά μερικοί τόνοι πετρέλαιο. Εικάζω ότι σε αυτό, συμφωνούμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 6:20 Οπως είπα όλα με μέτρο δεν μπορούμε να καταστρέψουμε ένα νησί που ζει από τον Τουρισμό και να το παστώσουμε στην ανεμογεννήτρια για να υπερηφανεύεται ο κάθε βλαχοαθηναίος που κατασπαταλάει ενέργεια να λέει ότι αυτή προέρχεται από ΑΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σχετικά με την αντιαισθητικότητα των ανεμογηντριών, έχω να σας πώ πως εδώ στη Σητεία που τις έχουμε μπόλικες, είναι πολύ όμορφες όταν τις χαζεύεις να γυρνάνε όλες μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. alloi parakalane gia anemogenhtries kai katharous tropous paragoghs enrgeias kai autoi antridrun...
    eprepe na tou xtisun kana ergostasio ligniti na tous ntoumaniasun opos kanun ptolemaida kai kozanh..pou exun flomosei ston karkino..gia na exun autoi sti skiro hlektriko reuma...
    o klassikos..o m...as o ellhnas...
    afiste tous xoris reuma na dume ti tha lene tote...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. αντι να διοχετεύουμε την ενέργειά μας για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εξοικονόμισης ενέργειας καθόμαστε και μαλώνουμε.
    1)Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να μπουν διακριτικά οπουδήποτε ακόμα και στην Αθήνα για να έχει ο καθένας το δικό του ρεύμα. Αν αντί για τις τόσες κεραίες στον Υμηττό είχαμε βάλει ανεμογεννήτριες θα είχαμε λίγο παραπάνω ρεύμα και όχι λίγες παραπάνω διακοπές ρεύματος σε νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ.
    2) Κάθε βαθύτερα ενημερωμένος μπορεί να κάνει τις προτάσεις του για την καταλληλότερη χρήση των δυνάμεων της φύσης προς οφελός μας ανάλογα με την κάθε τοπική ανάγκη και δυνατότητα. Δεν βοηθά το να μην καταλλήγεις σε ένα θετικό και κυρίως συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
    3)Στη Δανία υπάρχει ένα μικρό νησί το Σάμσο διαβάστε για αυτό. www.energiakademiet.dk + www.samso.dk
    4)Τελικά δεν κατάλαβα γιατί να μην ζητήσυμε ανεμογεννήτριες πιο χαμηλές... για να βγάλουμε περισσότερα από τον άνεμο ; εδω συζητάτε για το αν θα τα βάλουν καν
    5) Συμφωνώ με τα βιοκλιματικά σπίτια. Ακόμα και παλιές πολυκατοικίες μπορούν μετατραπούν αλλά κανείς δεν έχει τα χρήματα για τις αλλαγές που απαιτούνται.
    6) Η ενημέρωση είναι η καλύτερη άμυνα. Ας είμαστε όλοι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι όλοι μαζί θα ψοφίσουμε μπορεί άλλος παρατημένος από την ίδια τη ζωή και άλλος με μια σαμπάνια στο χέρι αλλά μέλλον με αυτά τα μυαλά δεν υπάρχει. Ή νομίζετε ότι θα προλάβουμε να πάμε κι εμείς στον Άρη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Παιδιά ηρεμήστε!Δείτε τα πράγματα απλά.
    1.Το κόλπο είναι μεγάλο γιαυτό και στη πράξη έχουν αποκλειστεί οι πολίτες από τη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.Τις άδειες τις έχουν αρπάξει οι μεγαλοκαρχαρίες οι οποίοι δε θα βάλουν ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη τους.
    2.Αν ο νόμος υποχρέωνε τις τράπεζες να χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου το κόστος εγκατάστασης, (όπως άνετα κάνουν για κατοικίες,αυτοκίνητα,διακοπές και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας)με απόσβεση του χρέους από τη ΔΕΗ,δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους και να παράγουν ενέργεια έχοντας εισόδημα και να έχουν ενέργεια δική τους δωρεάν,δεν υπήρχε περίπτωση να ακουστεί ούτε κιχ.
    3.Οι αντιδράσεις των κατοίκων κάθε τόπου θα ήταν δικαιολογημένες αν πράγματι ήταν εμπεριστατωμένες.Όμως στη πραγματικότητα είναι στημένες και κατευθυνόμενες επειδή ουσιαστικά αν ρωτηθεί κάποιος τι είναι ανεμογεννήτρια ή φωτοβολταικά δύσκολα θα μπορέσει να απαντήσει πειστικά το γιατί είναι αντίθετος ενώ αδιαφορεί για τη ρύπανση που πράγματι παράγει και ο ίδιος με το καλοριφέρ για παράδειγμα!.
    4.Η πρόταση λοιπόν είναι μία και είναι αυτή.
    Εδώ και τώρα να αντιδράσουν όχι μόνο οι κάτοικοι της Σκύρου αλλά όλης της Ελλάδας να αλλάξει ο νόμος σχετικά με τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών(δανειοδότηση όλου του ποσού από τις τράπεζες και αποπληρωμή του από τη ΔΕΗ μέσω της αγοράς της ενέργειας)έτσι ώστε να μπορεί όποιος θέλει να επενδύσει.Τότε δε πρόκειται να αντιδράσει κανένας γιατί απλούστατα θα έχει οικονομικό όφελος αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει και στο περιβάλλον και στην οικονομία του τόπου!!.
    Είναι κι άλλα που πρέπει να αλλάξουν,αν μελετήσετε το νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλό θα ήταν να μην είμαστε τόσο αφοριστικοί σε όλα και αυτό ισχύει και για τις 2 πλευρές.
    ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
    1.Οι Α/Γ είναι αυτή τη στιγμή η state of the art λύση για παραγωγή ενέργειας. Όποιο καμάρι (από τα ελληνικά πανεπιστήμια ή όχι) βρει αποδοτικότερο τρόπο να παράξει ενέργεια χρησιμοποιώντας σκατά ή ακόμα και λόγια ας το πεί και να σταματήσουν οι εταιρείες παγκοσμίως να κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες και να ξεκινήσουμε να χέζουμε. Είμαι σίγουρος; ότι θα είναι καλύτερο...μέχρι να βρεθεί κάτι ανάλογο τουμπεκί ή δώρο μια μετακόμιση στη Κοζάνη για να καταλάβει κανείς πως παράγεται το ρεύμα το οποίο καταναλώνει.
    2. Η τεχνολογία του "κάθετου άξονα" είναι όντως καλύτερη. Για να ξεκινήσει να λειτουργήσει μια Α/Γ με τεχνολογία οριζόντιου άξονα χρειάζεται αέρα της τάξης των 3m/sec (αεράκι). Για να λειτουργήσει μια οριζοντίου άξονα χρειάζεται αέρα 18m/sec (τυφώνα!)...κατανοητό γιατί δε χρησιμοπούμε στην Ευρώπη τις δεύτερες? Οι ρώσικες εταιρείες που ανέπτυξαν τις δεύτερες τις εγκατέστησαν σε στέπες όπου φυσάει μανιασμένα...
    3. Η εκπληκτική εφεύρεση της "οπτικής, όχλησης"...Γνωρίζαμε για ηχητική όχληση (μπορεί κάποιος να κουφαθεί), για όχληση ρύπων (συσσωρευμένες δράσεις στον οργανισμό) αλλά για αισθητική όχληση δεν είχαμε ακούσει! "Αίτία θανάτου του Χ κατοίκου η οπτική όχληση.Του βγήκε το μάτι βλέποντας τις ανεμογεννήτιρες στο νησί του..."
    ΡΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!
    4. Το που θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες το καθοιρίζουν 2 πράγματα: ο ΑΕΡΑΣ και τα δίκτυα (ανύπαρκτα) της ΔΕΗ. Όλα τα άλλα του τύπου, "όχι εδώ αλλά εκεί και γιατί όχι στην Αθήνα και μόνο εδώ" και δε ξέρω εγώ είναι να είχαμε να λέγαμε. Μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει μια Α/Γ στην Ομόνοια. Το ότι δε θα γυρνάει βέβαια λόγω έλλειψης αέρα είναι μάλλον λεπτομέρεια. Για τα δίκτυα της ΔΕΗ ας το αφήουμε καλύτερα...(συμπληρωματικά η σύνδεση της ΣΚΥΡΟΥ με την ηπειρωτική χώρα θα γίνει δυνατή αν εγκατασταθούν αυτές οι Α/Γ)
    5. κλείνωντας ΔΙΑΦΩΝΩ με την εγκατάσταση τεραστίου αριθμού Α/Γ στα νησιά της Ελλάδας. Θεωρώ απαράδεκτο τις 110 Α/Γ στη Σκύρο αλλά θεωρώ πρέπον οι ίδιοι οι κάτοικοι να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ να εγκατασταθούν 5-10 Α/Γ στο νησί τους για ιδία χρήση μπας και μειώσουν τη χρήση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών με πετρέλαιο από τη ΔΕΗ...Όντως υπάρχουν καλά (περιβαλλοντικα) και κακά σχέδια ακόμα και αυτό στη Σκύρο είναι μια μαλακία και μισή...αλλά δε θα χρειζόταν να φτάσει εκεί η εταιρεία που πρότεινε αυτό το σχέδιο αν είμασταν όλοι τόσο έξυπνοι ώστα να διασπείρουμε αρμονικά στο χώρο μερικές Α/Γ.....

    και κλείνοντας σκεφτείτε και το εξής:
    Ανεμογεννήτριες στον Υμητό! Φυσάει τρελά, είναι πιο όμορφες από το χάλι με τις κεραίες εκεί πάνω και θα ηλεκτροδοτούσαν σίγουρα 30-40 χιλιάδες νοικοκυριά στην Αθήνα!

    αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 5 ΜΕΓΆΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ (106!)ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΕΙ Ο "ΕΠΝΔΥΤΗΣ" ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ, ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζει "αιολικό" fund

    05/06/2008/09:10

    Του Στέλιου Κράλογλου

    Συστήθηκε από τη γαλλική εταιρεία Eolfi SA το πρώτο επενδυτικό fund στην Ελλάδα με αντικείμενο τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και διεκδικεί χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία μονάδων σε όλη τη χώρα.

    Συγκεκριμένα, η Eolfi SA κατέθεσε ως “Αιολικό Fund” (Windfall fund) αίτηση στην ΕΤΕπ για τη χορήγηση δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ με στόχο «την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά στα αιολικά πάρκα». Σημειώνεται ότι ο επενδυτικός οίκος EOLFI SA σχεδιάζει να επενδύσει σε Ελλάδα, Γαλλία και Πορτογαλία περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

    Ο οίκος Eolfi ειδικεύεται στη χρηματοδότηση και διαχείριση ενεργειακών έργων, έχοντας κατά κύριο λόγο παρουσία στη Γαλλία όπου αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύεται τρία αιολικά πάρκα ισχύος 26 MW και κατασκευάζει άλλα 11 με συνολική ισχύ 104 MW. Η Ελλάδα αποτελεί αγορά – στόχο για τη γαλλική επιχείρηση, η οποία διαθέτει ήδη γραφεία στην Αθήνα. Τα πρώτα σχέδια που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο fund θα είναι αυτά που θα αναπτύξει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος από κοινού με την εταιρεία Δομική Κρήτης.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2007 υπεγράφη μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας της Eolfi με την εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία Δομική Κρήτης για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Βάσει της συμφωνίας, ο οίκος Eolfi αποκτά συμμετοχή 40% στα έργα ανάπτυξης πέντε αιολικών πάρκων που προωθεί στην περιοχή της Αχαϊας η κατασκευαστική εταιρεία και παράλληλα διατηρεί δικαίωμα αγοράς του υπολοίπου 60% των σχεδίων όταν αυτά ολοκληρωθούν και τεθούν σε λειτουργία.

    Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ανάλογου είδους συνεργασία και για τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζει να αναπτύξει στη συνέχεια η Δομική Κρήτης στην περιοχή της Κοζάνης.

    Τα πέντε αιολικά πάρκα στην Αχαΐα που αποτελούν μέρος της συμφωνίας θα έχουν συνολική ισχύ 148 MW και για τη δημιουργία τους θα απαιτηθεί επένδυση της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξ αυτών, ισχύος 28 MW, θα αναπτύξει η εταιρεία Αιολικό Ρουσκιό Α.Ε. που -όπως προβλέπει η συμφωνία- θα ελέγχεται πλέον μετοχικά κατά 40% από τον οίκο Eolfi, κατά 30% από τη Δομική Κρήτης και κατά το υπόλοιπο 30% από φυσικά πρόσωπα (μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της εισηγμένης Γιώργος Συνατσάκης).

    Ανάλογη θα είναι η μετοχική σύνθεση και της εταιρείας Αιολικά Πάρκα Ανατολικής Αχαΐας ΑΕ που προωθεί τη δημιουργία των άλλων τεσσάρων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 120 MW.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Πλάτων Πισατίδη,

    Γιατί είσαι τόσο ονειροπόλος;

    Ακόμα και αν δεις ρεαλιστικά την πρότασή σου, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα απο αυτό που λύνει...

    Οι τράπεζες θα μοιράζουν τα έργα στους δικούς τους με μαύρες προμήθειες και αναγκαστικά κρυφά δάνεια... και μερικοί τραπεζίτες απο κλέφτες θα γίνουν ποιο κλέφτες...

    Μετα θα την πέσουν οι χοντροί πελάτες και θα καταλήξουμε στον ίδιο παρονομαστή...

    Ο νόμος που εφαρμόζετε είναι σωστός... Πρόκειται για συμβιβασμό... με περιορισμένη συνολικά επιδοτούμενη παραγωγή για τους κινδύνους που αναφέρεις...

    Δεν φταίει ο νόμος αν δεν υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να συνεργαστούν για να αγοραστούν ανεμογεννήτριες με κόστος για την κάθε μία, 3 εκ. Ευρω...

    Δές όμως πως ο καθένας θα μπορεί να συμμετάσχει μέσα απο το fund της Eolfi με την εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία Δομική Κρήτης για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Τα πέντε αιολικά πάρκα που προγραμματίζει το fund στην Αχαΐα, θα έχουν συνολική ισχύ 148 MW και για τη δημιουργία τους θα απαιτηθεί επένδυση της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση