GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με αφορμή τον σεισμό στα Δωδεκάνησα...

. Γράφει ο Νίκος Κλειτσίκας http://www.nikosklitsikas.gr/ . Με αφορμή τη σημερινή σεισμική δόνηση στα Δωδεκάνησα και την «άφιξη» της πυρηνι...

.
Γράφει ο Νίκος Κλειτσίκας
http://www.nikosklitsikas.gr/
.
Με αφορμή τη σημερινή σεισμική δόνηση στα Δωδεκάνησα και την «άφιξη» της πυρηνικής ενέργειας στο κατώφλι μας....
Στις 8 Μάη, το τουρκικό «κοινοβούλιο» (!) ψήφισε νόμο για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το εξωτερικό και τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια!Ο νόμος εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει διεθνείς διαγωνισμούς για την κατασκευή τριών (3) πυρηνικών εγκαταστάσεων, της συνολικής τάξης 5.000 Megawatt.
Ένας από τους χώρους (Akkuyu) – όχι πως οι άλλοι είναι λιγότερο επικίνδυνοι – κατασκευής των επονομαζόμενων «πράσινων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας» - ίσως από εκεί εμπνεύστηκε τον χαρακτηρισμό και ο κ. Σουφλιάς στην Ελλάδα -, είναι τα Άδανα, στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, απέναντι από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Η Τουρκία, προβλέπεται να έχει κατασκευάσει 3 έως 5 δολοφόνους-εγκαταστάσεις μέχρι το 2012.Εδώ υπεισέρχονται και οι «Πυρηνικές Μίζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Η κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία είναι και ένα «όπλο» για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε., μέσω των μιζών που θα πάρουν, τόσο οι Τούρκοι πολιτικοί, αλλά και τα τεράστια κέρδη των ευρωπαϊκών εταιριών κατασκευής των εγκαταστάσεων.
Η Ελλάδα; Μπροστά σ’ αυτή τη γνωστή κατάσταση - και αφήνει αδιάφορα τα “αμερόληπτα” ελληνικά ΜΜΕ, πόσο μάλλον τα πολιτικά κόμματα - η Ελλάδα παραμένει «σιωπηλή».Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, ποιούν τη νήσσα!
Οι περιβαλλοντολογικές-οικολογικές οργανώσεις και οι δήθεν «ειδικοί περιβαλλοντολόγοι» των κομμάτων, “εμφανίζονται” σαν μανιτάρια στα τηλεοπτικά παράθυρα όταν τα προβλήματα έχουν οξυνθεί και επιπροσθέτως απευθύνουν όμορφες ομιλίες – χωρίς περιεχόμενο – για δήθεν «προστασία του περιβάλλοντος» και «πράσινη ανάπτυξη», χωρίς ποτέ να συνδέουν όλα αυτά με την πολιτική.
Σε λίγο θα εμφανιστεί και στην Ελλάδα η πλαστή «αναγκαιότητα» παραγωγής φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια και θα έχουν δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα για δήθεν ενεργειακή εξάρτηση, μείωση των τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΗ…Έτσι δημιουργείται – αν δεν έχει παγιωθεί – το αντίστοιχο «κλίμα» για καύση των σκουπιδιών κ.α.π.
Πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που διατρέχει τις λεγόμενες «πολιτισμένες» και «αναπτυγμένες» χώρες της δύσης, στις οποίες μπροστάρηδες είναι οι εκσυγχρονιστές «τεχνοκράτες» επιστήμονες. Στην πραγματικότητα είναι συνήθως πανεπιστημιακοί που χρηματοδοτούνται από τις κατασκευαστικές εταιρίες και κόμματα μαζί με κυβερνήσεις είναι υπάλληλοι των πολυεθνικών.Ίσως, η πρόσφατη σεισμική δόνηση στα Δωδεκάνησα, ευαισθητοποιήσει τμήμα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, αλλά αυτό δεν θα συμβεί και θα παραμείνει μια ευχή.
Ήδη, οι δολοφόνοι έχουν πάρει κεφάλι στην κούρσα της εξαθλίωσης του πλανήτη. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της «ελεύθερης αγοράς»!
-------------------------------------------

23 σχόλια

  1. ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και στην Ιαπωνία έχει σεισμούς, μόνο που τους πυρηνικούς σταθμούς λειτουργούν Ιάπωνες και όχι Τούρκοι ή Ελληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Δεν θα παραθέσω άλλο επιχείρημα πλην ενός:


    Πριν αρκετά χρόνια, ένας φίλος που τότε εργαζόταν στην ΔΕΗ μου είχε πει ότι φοβάται μια τέτοια πιθανότητα. Σε ερώτησή μου για τον λόγο μου απάντησε "σκέφτεσαι ποιοι θα το δουλεύουν και θα το συντηρούν, ποιοι θα το διοικούν και ποιοι πολιτικοί θα είναι οι προϊστάμενοί τους;"

    Πάσο!!!

    Να σημειωθεί ότι ο φίλος αυτός, πριν την ΔΕΗ, εργαζόταν επί πολλά χρόνια σε αντίστοιχα projects σε άλλα κράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει κανείς σκεφτεί πόσους νεκρούς έχουμε την ημέρα από τις ανά τον πλανήτη διαμάχες που αφορούν στο πετρέλαιο?
    Έχει σκεφτεί κανείς τις καθμερινές και τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που οφείλονται στο πετρέλαιο?
    Έχει σκεφτεί κανείς ποιοί ισχυροποιούνται από την απόλυτη προσκόληση της παγκόσμιας οικονομίας στο πετρέλαιο?
    Έχει σκεφτεί κανείς ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν καλύπτουν ούτε το 10% των αναγκών σε παγκόσμιο επίπεδο απλά διότι δεν διαθέτουμε ακόμη αρκετά εξελιγμένες τεχνολογίες (αργούμε πολύ ακόμη βλέπε www.iter.org)?

    Πετρέλαιο και Πυρηνικά έχουν πολά αρνητικά, τι διαλέγουμε και γιατί?
    (διότι δυστυχώς πρέπει να διαλέξουμε)

    φιλικότατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε το αρθρο σου ειναι εαγγελιο οχι μονο για τη πυρινικη ενεργεια αλλα και για πολλα αλλα που συμβαινουν στο τοπο μας και οχι μονο.Καιρος ειναι ν απομυθοποιοιθουν καποια πραγματα,γιατι δεν ειμαστε καφροι ουτε και αβουλα καταναλοτικα οντα.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε το αρθρο σου ειναι εαγγελιο οχι μονο για τη πυρινικη ενεργεια αλλα και για πολλα αλλα που συμβαινουν στο τοπο μας και οχι μονο.Καιρος ειναι ν απομυθοποιοιθουν καποια πραγματα,γιατι δεν ειμαστε καφροι ουτε και αβουλα καταναλοτικα οντα.Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Ελλαδα, ο Εβερτ, το 1980 νοιζω, ειχε ξεκινησει κουβεντες για πυρηνικα στην Καρυστο, αλλα τον κραξανε, ητανε και το Πασοκ σε αοδοο τοτε, εχασε και τις ακλογες η ΝΔ τοτε και το θεμα παγωσε.
    Τωρα, βλεπω, οτι το κλωθογυρνανε παλι, με καποιους πληρωμενους κοντηλοφορους.
    Πιστευω, να μην τους περασει και κανουν κατι τετοιο, γιατι σας βλεπω Τσερνομπιλ, λιαν συντομως.
    Λεω σας και οχι μας, γιατι πιστευω οτι λογω ηλικιας, θα "προλαβω" να σας χαιρετησω με καποιο πιο φυσιολογικο τροπο, πιο πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣTHN IAΠΩNIA TO EΔAΦOΣ TPEMEI OΠΩΣ H ΘAΛAΣΣA,ΣTHN KAΛIΦOPNIA & ΣTHN KINA TO IΔIO.ΠEPIMENE NA AΓOPAZEIΣ PEYMA AΠO THN TOYPKIA. G AΠO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο για το ξεμπρόστιασμα των ραδιενεργών ηλιθίων!

    Ζήτω η κολογική ραδιενέργεια!
    ΥΠΕΡΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους τους ψευτοοικολόγους του πλανήτη, που με απύθμενη επιθετικότητα ενοχοποιούν συνεχώς, όπως και τα κερδομανή πρότυπά τους - τύπου γενοκτόνου Γκορ -, τους λαούς για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, και έτσι στηρίζουν την προπαγάνδα για νέα ραδιενεργά εργοστάσια...

    Οι επερχόμενες ξηρασίες (λόγω επιβεβαιωμένης ψύξης ατμόσφαιρας-ωκεανών και ελάττωσης των υδρατμών) και οι λιμοί όχι μόνο θα διαψεύσουν τα σχέδια για παγκόσμιες τυραννίες, αλλά, όπως συνέβη και συμβαίνει με όλα τα φοβικά καθεστώτα από τους φαραώ ως τους Μάγια, κι απ΄ τους Ρωμαίους ως τους Δολαριανούς, η κατάρρευσή τους φέρνει τη μεγαλύτερη ελπίδα στην ανθρωπότητα να εκπαιδεύσει τις νέες γενιές στη Συμφιλιωτική Αλληλοβοήθεια και Αυτάρκεια!
    http://www.youtube.com/v/dXSHtsOztRk
    http://aftarkia.wordpress.com
    http://www.youtube.com/watch?v=RQX9WgL7jQc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευτυχώς πού οι Τούρκοι γράφουν στά ..φεσίδια τους τόν κ. Κλειτσίκα, τόν νεαρό κ. Μπλούπ-φλούπ-φλούπ-ερ, τούς λοιπούς ... ενεργειολόγους μέ τα ανεμιστηράκια και τίς πυγολαμπίδες, και, μετά από καμμιά δεκαριά έτη, θα έχουν οι κατοικούντες περίπου εδώ, ενέργεια γιά τίς στοιχειώδεις ανάγκες τους, να μήν τά κακκαρώσουν.

    Καί, επίσης ευτυχώς, οι έλληνες τότε, δέν θά υπερβαίνουν τά 4.0 εκ. άτομα, κυρίως υπέργηροι, άρα πράγματι δέν υπάρχει φόβος νά εργάζονται αυτοί σ' αυτές τίς εγκαταστάσεις.

    Καί μήν τολμήσει κανένας Δόκτωρ Βαλλιανάτος να μού αμφισβητήσει τά (Δημογραφικά - ενεργειακά) στοιχεία, γιατί, (απειλώ) θά επανέλθω μέ πανωκατωσέντονα από μάτσο Οργανισμούς, σοβαρούς, όχι "προπέρσινος εμπρηστής δάσους - φετεινός οικολόγος, κάτοχος βίλλας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βρε, βρε, βρε... Οι υδρατμοί από τους ψυκτήρες του σταθμού σχηματίζουν νεκροκεφαλή, ποια άλλη απόδειξη θέλουμε ότι είναι κακό πράγμα? Φωνάξτε γρήγορα κανένα παπά για ευχέλαιο και ότι άλλο γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις με έλαιο... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια αντιμετωπίζονται με καλύτερη αρχική και συνεχή εκπαίδευση, με αυστηρότατη πειθαρχία (δικτατορικές συνθήκες), με συνεχή εγγρήγορση κ.ο.κ.

    Αυτό που δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα είναι η αποθήκευση των αποβλήτων, για τα οποία απαιτούνται χρονικές διάρκειες μέχρι και 25.000 χρόνια (πλουτώνιο). Ας φανταστούμε τί θα λένε οι απόγονοί μας σε 6-7 χιλιάδες χρόνια που τους έχουμε συσσωρεύσει επί μερικές χιλιετίες απόβλητα και θα χρειαστούν άλλες 15-20 χιλιάδες χρόνια για να αδρανοποιηθούν αυτά, συν εκείνα που θα παράγουν οι ίδιοι!

    Μερικοί προπαγανδιστές της πυρηνικής ενέργειας προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα (έλα μωρέ, δύο ντενεκέδες το μήνα θα βγαίνουν!), αλλά στην πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να πει, που και πως θα αποθηκεύονται με ασφάλεια αυτά τα απόβλητα - για αρκετές χιλιάδες χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για πές μας βρε άσχετε πως θα παράγεις εσύ ενέργεια για να καλύψεις τις ανάγκες τις χώρας. Με ζαχαροκάλαμο (μόνο 1000000000000000000 στρέμματα χρειαζόμαστε) ή θα κάνεις ποδήλατο για να δουλεύει το ψυγείο σου. Στείλε μας μια φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ να δούμε πόσο ρεύμα καις και άσε τις ψευτοοικολογικές σαχλαμάρες. Σε λίγο θα εισάγουμε όλο το ρεύμα από Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία. Πολύ καλό αυτό έτσι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί αγαπητέ Κλειτσίκα δαιμονοποιείς την πυρηνική ενέργεια; Έχεις καμιά ΣΟΒΑΡΗ εναλλακτική πρόταση να διατυπώσεις; Και μη μου πεις ότι κόπτεσαι για την "μόλυνση" από ραδιενέργεια, διότι θα σου απαντήσω ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει και εξελίσσεται συνεχώς, τόσο στη παραγωγή από σχάσιμα υλικά, όσο και στη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων. Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται σήμερα και ΔΙΚΑΙΩΣ, η πλέον οικολογική ενέργεια, όσο και αν αυτό ξενίζει μερικούς. Δεδομένου δε του γεγονότος ότι η πυρηνική σύντηξη, (το αντίθετο της σχάσης), που θα έλυνε δια παντός το πρόβλημα των αποβλήτων, αργεί ακόμα, θα ήταν ίσως φρόνιμο από μέρους μας να σταματήσουμε το κυνήγι μαγισσών και να δούμε κατάματα την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. E!! Παρτε το χαμπαρι..

    Δεν ξερω τι θα γινει το 2300 ,μπορει να εφευρεθει κατι αλλο,παντως ΤΩΡΑ ,Τ Ω Ρ Α !!!!
    η μοναδικη διεξοδος να σωσουμε το περιβαλλον ειναι η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ενεργεια!!!!

    Τερμα ο καρκινος απο τον λιγνιτη..

    Τερμα η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ απο το πετρελαιο των σκυλαραπαδων...

    Τερμα η ερημωση και απουσια ιχνους ζωης ,σε μηκος χιλιομετρων και χιλιομετρων των ποταμων ,απο τα φραγματα της ΔΕΗ!!

    Ε! Ξυπνηστε!!
    Λιγο μυαλουδακι χρειαζεται.

    (και λιγουλακι .."σαπουνι" να το ξεπλυνετε απο την ανηλεητη πλυση εγκεφαλου που θα σας εκανε η πασοκοσκυλια! ΟΧΙ πυρηνικα,ετσι την βολευε..ΤΟΤΕ!!)

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΤΩΡΑ...
    ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ,ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΧΟΙΡΙΝΗ ΜΙΣΟΚΑΜΕΝΗ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΧΟΡΤΑΤΟΣ.

    ΕΞΩ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
    ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΕ ΚΑΛΩΔΙΟ ΕΤΟΙΜΗ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
    ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. “Με αφορμή τον σεισμό στα Δωδεκάνησα” αν παίρνουμε τέτοιες αφορμές δεν έπρεπε να φτιάξουμε τη γέφυρα Ριο-Αντήριο.Οι αντιρρήσεις στην χρήση της πυρηνικής ενέργεια στηρίζονται στον φόβο που δημιουργεί η άγνοια του θέματος. Αργά η γρήγορα(καλλιτερα)θα πρέπει να αποδεχτούμε την τεχνολογία και να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ,
    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ

    Πριν από δύο δεκαετίες μία ομάδα από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου απέδειξε (ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ) ότι η ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα (του Ατλαντικού, όχι του Αιγαίου, βέβαια) μπορούσε, με αρκετά χαμηλό κόστος, να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Μ.Βρετανίας.

    Όσο κι αν σας φαίνεται παράδοξο, η υπουργική επιτροπή που συστήθηκε για τη μελέτη της πρότασης χαρακτηρίστηκε από τρεις παράδοξες κινήσεις:

    1) Απαρτίστηκε, κατά μεγάλο μέρος, από λομπίστες-μηχανικούς που μισθοδοτούνταν από επενδυτές στην ατομική ενέργεια.

    2) Απαγορεύτηκε στους εκπροσώπους του Σκωτσέζικου πανεπιστήμιου να παρίστανται στις συζητήσεις, οι οποίες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

    3) Τα πρακτικά χαρακτηρίστηκαν ως απόρρητα (ακόμα και για τους σκωτσέζους)και απλά τους κοινοποιήθηκε το τελικό (απορριπτικό, φυσικά) συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε το πόρισμα.

    Η υπόθεση θάφτηκε μέχρι πριν από δυό-τρία χρόνια, όταν αποχαρακτηρίστηκαν τα απόρρητα πρακτικά και επιτράπηκε η πρόσβαση σε αυτά.

    Με έκπληξη, οι σκωτσέζοι, διαπίστωσαν ότι οι βρετανοί πυρηνικοί λομπίστες είχαν πειράξει (ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΡΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ!)τα στοιχεία της εισήγησης των σκωτσέζων, έτσι ώστε να φαίνεται ότι αυτού του είδους η τεχνολογία δεν είναι βιώσιμη, από οικονομικής πλευράς. Ο στόχος τους ήταν να "αρπάξουν" όλες τις κυβερνητικές επενδύσεις που προρίζονταν για παραγωγή ενέργειας χωρίς χρήση άνθρακα.

    Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο γιατι το ατύχημα του Τσερνόμπιλ είχε πλέον αλλάξει τρομακτικά τα δεδομένα αποδοχής των πυρηνικών από το κοινό.

    Και το αστείο είναι ότι, εξαιτίας της απορρριπτικής έκθεσης της ιδέας των σκωτσέζων (και του πολύχρονου πέπλου μυστικότητας που επακολούθησε), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Μ.Βρετανίας βασίστηκαν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμογεννήτριες (τις οποίες, φυσικά, κατασκευάζουν Δανοί και Γερμανοί, αλλά όχι και βρετανοί).


    ---------

    Τελικά, πολλές αποφάσεις πάνω σε κρίσιμες ενεργειακές επιλογές καθορίζονται από την ροή χρημάτων κάτω από το τραπέζι.

    Mε το δεδομένο, λοιπόν ότι χρειαζόμαστε, οπωσδήποτε, αυξημένες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, μην σας κάνει έκπληξη αν δείτε πυρηνικά εργοστάσια ακόμα και στο... θριάσιο πεδίο ή το Καλοχώρι, ώστε να είναι "η παραγωγή δίπλα στην κατανάλωση". Αρκεί, βέβαια, να έχουν δοθεί τα κατάλληλα βαλιτσάκια με χρήματα, στους κατάλληλους αποδέκτες.

    Για να προετοιμαστεί, στο ενδιάμεσο, η ψυχολογία του κόσμου ώστε να αποδεχθεί τα πυρηνικά, θα αρχίσει η επικοινωνιακή τρομολαγνεία "περί ενεργειακής ανεπάρκειας".

    Όπου, όταν λέμε "ανεπάρκεια", εννοούμε ότι αποψιλώνουμε τις πόλεις από πράσινο, ανεβαίνει η θερμοκρασία τους, "μπουκώνουμε" τον κόσμο με κλιματιστικά (που τραβάνε ολοένα και περισσότερο ρεύμα από τις δεδομένες θερμικές μονάδες της ΔΕΗ) και τα κλιματιστικά αποβάλλουν θερμότητα - που με τη σειρά της ανεβάζει κι άλλο τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ώστε τα κλιματιστικά να εξαναγκάζονται να δουλεύουν στο φουλ μέχρι να αρχίσουν τα μπλακάουτ.

    Αν ξεκινούσαμε, στην Αθήνα, για παράδειγμα, ένα ΚΑΘΟΛΙΚΟ πρόγραμμα με πράσινες ταράτσες, ίσως και να μην χρειαζόμαστε, οι περισσότεροι, να ανάβουμε τα κλιματιστικά. Και καθώς θα υπήρχε περίσσεια ενέργειας, δεν θα χρειαζόμαστε ποερισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (θερμικούς ή πυρηνικούς) από όσους έχουμε τώρα.

    Μένω στο κέντρο, σχεδόν, της Αθήνας, δίπλα σε ένα μικρό πάρκο. Και λόγω του μικροκλίματος που απολαμβάνω, δεν έχει χρειαστεί, μέχρι στιγμής, να αγοράσω κλιματιστικό (αρκούν δύο αργόστροφοι ανεμιστήρες των 30W) ενώ, επιπλέον, έχω το πλεονέκτημα να ζω με τα παράθυρα ανοικτά, αντί να κλείνομαι στην "θερμικά στεγανή" τρύπα μου.

    Παρεμπιπτόντως: Δεν είμαι κατά των πυρηνικών, όσο σκέφτομαι τον υδράργυρο και τα σωματίδια που εισπνέουν όσοι ζουν κοντά σε ενεργειακές μονάδες που καταναλώνουν άνθρακα. Απλά, δύο πράγματα με απασχολούν: Οι πρακτικές που χρησιμοποιεί το πυρηνικό λόμπι για να κατοχυρώνει τη θέση του και η σκέψη ότι αυτοί που θα επανδρώσουν τα πυρηνικά εργοστάσια θα είναι τίποτε ανίκανοι, διορισμένοι κομματοκοπρίτες.

    Τους μόνους τεχνικούς, στην Ελλάδα, στους οποίους θα εμπιστευόμουν τη ζωή μου, είναι οι μηχανικοί της τεχνικής υποστήριξης της Ολυμπιακής. Μόνο που το σύστημα έχει πάψει να παράγει αυτό το αξιόπιστο είδος...

    Δ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. H ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΤΕ ΡΙΠΟΥΣ ΥΟΤΕ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΑΦΤΟΥΝ ΚΑΠΟΥ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΒΙΛΛΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΑ ΖΩΟΓΟΝΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Mε συγχωρεις φιλε μου, αλλα θα σε ρωτησω ευθεως. Με τι προσοντα, υποτιμα; τον κινδυνο ενος πυρηνικου εργοστασιου και τον βαζεις σε συγκριση με τη γεφυρα;
    Εχεις την εντυπωση, οτι μονο οι σεισμοι, ειναι το προβλημα;
    Για διαβασε λιγο το θεμα και ξαναγραψε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ....
    ΟΜΩΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ...
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΔΕΗ ΣΕ ΚΑΥΣΩΝΑ (ΜΕ...ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ).....ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΟΙ....ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ!!!
    ΤΕΛΟΣ ΑΦΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΠΑΝΤΑ....ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. !!!

    Γράφει ο καθείς τον πόνο του, τον γράφει κι ο αρχιμαλάκας 7.26.

    Ρίξε κι ένα paper για το θέμα αναλύοντας την επιστημονική πλευρά του ζητήματος ή καλύτερα ένα case study δόκτωρ αγράμματε αρχιμαλακομαλάκα 7.26...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ρε κολλημένοι ψευτοοικολόγοι της συμφοράς... διαβαστε το χθεσινό άρθο των Νεων για την Πυρηνική ενέργεια και θα δείτε ότι και οι γκουρού της οικολογίας τάσονται υπέρ αυτής της λύσης. Αλλιώς με το κεράκι σας και σ άλλη παραλία.....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση