GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιχειρηματικότητα και γραφειοκρατία...

. Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης . Το 1982, κάτοικος Γερμανίας με απλό δικαίωμα παραμονής και εργασίας, αποφάσισα με έναν φίλο να εισάγουμ...

.

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

.

Το 1982, κάτοικος Γερμανίας με απλό δικαίωμα παραμονής και εργασίας, αποφάσισα με έναν φίλο να εισάγουμε τα κρασιά «Μίνως» (Μηλιαράκη) στην Γερμανική αγορά. Πήγαμε στην Γερμανική αστυνομία με το διαβατήριο, συμπληρώσαμε ένα απλό έντυπο, πληρώσαμε πενήντα γερμανικά μάρκα και πήραμε την άδεια εισαγωγέα-εξαγωγέα. Ακολούθως πήγαμε στο Εμπορικό Επιμελητήριο και με την ίδια διαδικασία πήραμε την άδεια έναρξης επιτηδεύματος.

Σε μερικές ώρες μέσα, στη χώρα που γέννησε τη γραφειοκρατία, γίναμε νόμιμοι εισαγωγείς εξαγωγείς. Για τρία χρόνια, για όσο διάστημα δηλαδή είμαστε στο στάδιο της λεγόμενης εκκόλαψης δεν είχαμε καμία επαφή και καμία υποχρέωση φορολογικής δήλωσης. Το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας όπως και κάθε λογικός άνθρωπος στον κόσμο, ξέρει ότι τα πρώτα τρία χρόνια δεν μπορεί κανένας να επιχειρηματίας να έχει κέρδη εκτός και αν είναι ταχυδακτυλουργός.

Στη χώρα μας, για την ίδια διαδικασία απαιτούνται εβδομάδες και μήνες. Αφού ξεπεράσεις δεκάδες γραφειοκρατικά εμπόδια, ο πρώτος πελάτης που μπαίνει στο μαγαζί σου είναι ο εφοριακός. Ετσι δεν είναι καθόλου παράξενο, που ενώ είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ στην έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είμαστε και η πρώτη στις χρεοκοπίες. Εδώ και χρόνια, με την παρότρυνση της ΕΕ για ενεργητική απασχόληση και με την χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, δεν έχει αλλάξει τίποτα αναφορικά με τα κάθε λογής εμπόδια και την γραφειοκρατία. Ολοι οι υπουργοί οικονομίας υπόσχονται ευελιξία και διευκολύνσεις στην επιχειρηματικότητα και όμως δεν αλλάζει τίποτα.


Η γραφειοκρατία καθορίζεται πλέον από μια κωδικοποιημένη κανονιστική λογική, που μπορεί να περιγραφεί σαν διαδικαστικός ορθολογισμός. Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά το να τηρείται η διαδικασία κατά γράμμα. Εάν ο διαδικαστικός ορθολογισμός είναι η κατασκευαστική αρχή της οργάνωσης, ο εργαλειακός ορθολογισμός είναι εκείνος που την κάνει να λειτουργεί και αυτός έχει πλέον αυτονομηθεί από κάθε μορφή πολιτικής εξουσίας.

Είναι το βαθύ κράτος των γραφειοκρατών που έχουν τον δικό τους κόσμο και τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας.

--------------------------------------

16 σχόλια

  1. Νομίζω οτι η γραφειοκρατία
    ευνοεί την δοσοληψία,το πάρε - δώσε αυτό που λέμε
    συναλαγή .Ετσι συντηρείται το σύστημα.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΦΩΣ, ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mporeite na bgalete ta onomata auton pou monimopoiountai mexri stigmis..? Giati einia polu/es anepaggeltoi. Kante ena reportage na doume. I grafeiokratia tis boulis...an pote doulepsoun sti Bouli. To politiko sustima autoktonei kai den to 'noiazei'..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ προτιμώ την λέξη "γραφειολατρεία". Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η εμμονή με τα έγγραφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας θυμηθούμε: Το 1997, όταν ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την αρχηγία της Ν.Δ., βρήκε ένα τεράστιο έλλειμμα στο κομματικό ταμείο. Δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία προφανώς στηρίχθηκαν σε πληροφορίες από ανθρώπους της νέας ηγεσίας, ανέφεραν ότι το ύψος του ήταν περίπου δέκα δισεκατομμύρια δραχμές.Ο Καραμανλής είχε παραλάβει από τον Εβερτ, ο οποίος είχε παραλάβει από τον Μητσοτάκη. Κανονικά, δηλαδή, η Ν.Δ. ήταν ένα χρεοκοπημένο κόμμα, καθώς η κρατική επιχορήγηση που εδικαιούτο έπρεπε να δοθεί ολόκληρη για την κάλυψη αυτής της «μαύρης τρύπας». Και όμως τρία χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2000, η Ν.Δ. έκανε μια εντυπωσιακή προεκλογική εκστρατεία, πολυδάπανη, που δεν τη δικαιολογούσε η οικονομική της κατάσταση.

    Πώς την εξυγίαναν τόσο εύκολα; Με τις εισφορές (διά κουπονιών) μελών και φίλων και χωρίς τη συνεισφορά κανενός φίλου επιχειρηματία; Θα ήταν, όντως, ένα θαύμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η γραφειοκρατία υπάρχει για να απασχολούνται οι γραφειοκράτες. Κάθε τόσο περνάνε από τη Βουλή φαινομενικά ασήμαντοι νόμοι ή τροποποιήσεις παλαιών, οι οποίοι δημιουργούν "δικηγορική ύλη". Αν κάτσει κάποιος και εκμηδενίσει αυτές τις χαριστικές ρυθμίσεις, αφενός οι μισοί δικηγόροι της Αθήνας θα μείνουν αναπασχόλητοι (δεν τρέχουν όλοι στα διαζύγια και τις αλληλομηνύσεις) και ο υπουργός που θα τολμήσει αυτό το βήμα δεν πρόκειται να επανεκλεγεί στον αιώνα τον άπαντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμα δεις την ταινια Αmerican Gangster
    θα καταλαβεις τι εστι Ελληνικο κρατος
    δηλ. Δημοσιοι υπαλληλοι !!

    Εκει τουλαχιστον βρεθηκε ενας να ξεσκεπασει το
    75% της υπηρεσιας Διωξης Ναρκωτικων της Νεας Υόρκης
    (3 στους 4 τα παιρνανε!!!)
    Εδω ποιός θα βρεθει να ξεσκεπασει;

    Μηπως το ποσσοστο εδώ δεν ειναι 75% που τασ παιρνουν
    αλλα... 100%;

    Οποτε τιποτα δεν γινεται;!
    ..........

    Κυρια Σουλα
    παραδουλεύτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΕ ,ΕΠΕΙΔΗ ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΧΩΡΑ, ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ , ΣΕ ΘΕΜΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ .

    ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ,ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ,ΠΗΡΕ ΤΟ 1985 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ, ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 3% ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΜΕΤΑ 1,5 ΧΡΟΝΟ.

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΦΥΣΙΚΑ , ΤΙ ΕΠΟΧΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 1985 , ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟ 33% ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 22 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ .
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΚΙ ΟΛΑΣ .

    Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΙΛΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ .
    ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΙΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ,ΜΟΣΧΟΒΟΛΑΕΙ ΥΠΟΝΟΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Ελλαδα τον ΝΕΟ επιχειρηματια η Ελλαδα τον βλέπει σαν κοροιδο και σαν αγελαδα και πεφτει να τον αρμεξει!!

    Ειναι μολις ΔΥΟ χρονια ελ. επαγγελματιας και το Ταμειο μου (ΟΑΕΕ πια) δεν φτανει που καθε 3 και λιγο κανει αναπροσρμογες στις εισφορες με εχει καταταξει σε ανωτερη ασφαλιστικη κατηγορια (με την δικαιολογια οτι προερχομαι απο το ΤΑΕ) και ενω ο νομος ρητα οριζει οτι "ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται υποχρεωτικά για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ή εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξει κατώτερη" προφορικα δeν με αφηνει να αλλαξω κατηγορια. Αναγκαστηκα να κανω αιτηση τον ΜΑΙΟ η οποια μεχρι χθες βρισκοταν ακόμα σε ενα συρταρι στο πρωτοκολλο.

    Εδω Ο ΟΑΕΕ παει να μας κλεισει αλλου σου δινουν και 2 χρονια περιθωριο μεχρι να εμφανισεις κερδη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΔΩ ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
    ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ.
    ΛΑΔΙ, ΝΑ ΠΟΥΜΕ.
    ΑΝ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΕΣΕ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΕΣΕΣ.
    ΔΕΝ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΗΧΙΑ ΠΟΥ ΓΕΡΝΟΥΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣΑΡΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ετσι ειναι...
    Το βαθυ κρατος με το βραχιονα του, τη γραφειοκρατεια αποφασιζει στη Ελλαδα για την τυχη μιας νεας επιχειρησης, με "διαφορα"κριτηρια...
    Ζωντανο παραδειγμα, στεγνο κλαδεμα και καταστροφη Α.Ε.,ΜΕΣΑ ΣΕ 1 1/2 χρονο απο το ξεκινημα της απο το καρτελ του κλαδου.Η υποθεση βρισκεται στην...Επιτροπη Ανταγωνισμου προς..αθωωση του καρτελ με συνοπτικες διαδικασιες αυτον τον καιρο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Τσουκατος, το ειπε καθαρα.
    "Ειθισται" στην Ελλαδα, να πεφτουν λεφτα, απο αδηλες πηγες.
    Ειθισται.
    Αρα εσυ, τι το ψαχνεις τωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ετσι ειναι οπως τα λεει ο Πιστοφιδης, και ακομα χειροτερα μερικες φορες, λογω υπαλληλων αναπηρων στο μυαλο!

    Κανονικα οι Ελληνες επιχειρηματιες πρεπει να ανοιξουν πολεμο κατα των γραφειοκρατων - που περαν των αλλων, κανουν σαν να μην καταλαβαν οτι εχουμε σαν βοηθο τους Η/Υ και το Διαδικτυο.

    Ομως ας μην παμε μακρυα...
    Μηπως ο μετριασμος σχολιων δεν ειναι ενα ειδος βλακωδους γραφειοκρατιας - εκτος απο ασυδοτη λογοκρισια και υπερβολικη ληψη μετρων κατα της αθυροστομιας αλλα κατα βαση κατα τής ελευθερης εκφρασης?

    Ειναι ετσι ή δεν ειναι?

    ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ δε, οτι η λογοκρισια ειναι εργο κυβερνητικων και τεκνο συναλλαγης!

    Αλλα και περα απο τα φαινομενα, μηπως υπαρχει πραγματι ενας ανθελληνικος δακτυλιος που σκοπιμως σφιγγει θανασιμα τον Ελληνα?
    -------------

    Μην κανετε, εσεις του πρεςς, κανα λαθος και το κοψετε, γιατι θα το τοιχοκολλησω σε δεκαδες αλλα ιστολογια - με την ενδειξη "λογοκριμενο απο το Πρεςς"!

    Διατρεχετε εξ αλλου να μπειτε στην κατηγορια ΑΘΛΙΟΣ ΥΠΟΝΟΜΟΣ και να μην ξερετε τον τροπο να ξεπλυνετε τη ρετσινια και την ξεφτιλα!

    Κανονιστε την πορεια σας!

    ΕΥΘΥΔΗΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΩΡΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΧΕΙΣ ΚΥΡ 'ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΜΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγω; Εγω δεν εχω καμμια φιλοσοφια.
    Αναφερω απλως, τι ειπε ο ανθρωπος.
    Και απο ο,τι εχουν καταλαβει ολοι, και ανεφερε και η ιδια η Ζημενς, "ολοι τα παιρνανε χοντρα".
    Ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρέ Πόντιε διανοητή, δέν καθόσουνα στη Γερμανία να μπεκροπίνεις κρασιά απ' τα εισαγόμενα ?

    Γιατί από Ελληνική πραγματικότητα δέν σκαμπάζεις ντίπ.

    Η λεγόμενη "γραφειοκρατία" εδώ είναι μιά αδήρητη αναγκαιότητα, ερασιτεχνικά και γύφτικα εφαρμοζόμενη βεβαίως (από γύφτους άλλωστε τί θά περίμενε κανείς ?)

    Καί είναι αναγκαιότητα, ΔΙΟΤΙ, στήν Ηλεία π.χ. μόλις ανακοινώθηκε η χορήγηση βοηθήματος, πλακώσανε και οι Γύφτοι απ' την Αθήνα να τό πάρουνε, με ΨΕΥΤΙΚΑ δικαιολογητικά.

    Άμα δέν υπήρχε και αυτή η, απαξιωτικά, επίτηδες, απ' τούς πονηρούς, χαρακτηριζόμενη ώς "γραφειοκρατία", τότε στήν "Ελλάδα μας", θα υπήρχαν ΣΗΜΕΡΑ, τό 2008, ακριβώς 6.500.000 ανάπηροι τού ... νικηφόρου ελληνοτουρκικού πολέμου τού 1897.

    Άμα δέν ήσουν Πόντιος, θα είχες αντιληφθή, ότι, η δήθεν "γραφειοκρατία" σ' ένα κράτος, είναι αντιστρόφως ανάλογη :

    α). της αξιοπρέπειας τού "λαού". Άμα ο λαός είναι σκατόγυφτος, (Κυρίως οι Κολωνακιώτες και οι Β.Π.-ούδες), η "γραφειοκρατία" είναι απαραίτητη και σωτήρια, και

    β). Τού φόβου τού "λαού" για την παρανομία και την απάτη. Στήν "Δημοκρατία μας" και μέ τόν "Νομικό μας Πολιτισμό" τής ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ τών απατεώνων και με την προστασία τών κουκούλων τού Κουκουλοραφείου "Ο ΔΑΦΕΡΜΟΣ", η "γραφειοκρατία" είναι απαραίτητη και σωτήρια. Στην Γερμανία, ΔΕΝ είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με τόση γραφειοκρατία και έξοδα για αοεε εφορίες παράβολα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, μόνο τα λαμόγια μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις εδώ χωρίς να τις κλείσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση